Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Ausie Mood.

Australia, hebat bukan bunyik nye? Wondering when i will be there. Oh, stop dreaming!! Sepanjang 3 tahun berhempas pulas belajar kat Johor dulu haram Singapore depan mata pun tak pernah sampai lagi. Tapi masih lagi boleh berbangga sebab pernah sampai Sabah. I rasa macam pegi Vietnam or Filipina. Sawah padi pembangunan semua belum cukup maju. Eh jap! honestly saya tak pernah pun lagi pegi Vietnam or Filipina. Just my imaginasi..:D


Kenapa tiba-tiba nak cakap pasal Australia? Cakap kena la ikut mood kan. Pagi tadi my kawan dah naik flight pegi Australia. Yess, NOT ME!! hahaha. Tapi i terasa sangat dekat dengan Ausie sebab my kawan tadi keep telling me about the Ausie since last month. Dan sebagai pendengar yang setia, I tadahkan telinga saja sambil menyembunyikan perasaan jelesh dalam hati.


Dari hal mata wang kepada keadaan cuaca dan semua semua i dapat tahu. Menurutnya lagi sekarang ni musim luruh kat Ausie. I dont know whether its true or not. Saya percaya je sebab jadah apa nya nak cek…

March yang bakal dikenang.

Dear my March diary,

Baru terperasan yang bulan ni terlalu banyak benda kenangan manis kenangan pahit yang nak dihumban ke dalam my diary. Okay one by one ye.

Saya sepatotnye dah resigned 28hb Feb tapi disebabkan kepercayaan yang diberikan oleh bos saya extend lagi kerja 5 hari. Biasala bila kita kerja bagus sila cakap bos mana yang tak sedih nak lepaskan pekerja sebegini??? Okay, stop perasan hahaha. Saya diberi mandat untuk menduduki kerusi 'store manager' dan dalam masa 5 hari saya perlu gigih melatih pekerja baru semua benda! Yer,semua benda!! Lagak tak yah duk cakap ah. Gebang memanjang kerja kat sini kena kebal semua. Padahal diri ni dah puas berendam air mata sepanjang kerja kat situ keh keh keh.


1st March...Alhamdulillah. Dapat lagi anak buah baru. Kerja saya memang babysitter sejati. Semua anak buah boleh la nak gebang kat sini memang semua rapat ngan saya. Kira macam feveret auntie la hik hik. So, I bet pasni boleh kot nak kumpul duit hasil jadi babysitter hahaha.




7th Ma…

Tanda kecil kiamat....Subhanallah

Kurangnya ilmu,meratanya kebodohan-ramai tidak menggunakan akal dalam tindakan mereka sebaliknya menggunakan hati semata-mata Jumlah perempuan melebihi lelakiBerlaku banyak kemungkaran dan zinaMasa menjadi semakin singkatTimbul peperangan sesama IslamBerlaku bencana alam gempa bumi, banjir dll

Heliza Helmi - Cuma Aku

21 March itu adalah trisomi 21.

Hello!!
Yesterday was 21 March and this entry should be posted on that special date! Poor me.. To those who still do not know, 21 March is referring to 'Hari Sindrom Down Sedunia'
Tak perlu panggil student medic untuk elaborate. Saya kan ada, dokter yang sedia membantu dan boleh anda percayai teheee.. 21 Mac melambangkan 3 copies of chromosome 21-known as trisomy 21 or Sindrom Down.

Syndrome Down occurred during pregnancy. It is not a genetic disease. And it is not penyakit berjangkit like kurap or kayap..Too many were wrong! Then blame on their ancestors for carrying this genes.




Okay adik-adik. Please refer to the figure shown above. Syndrome Down happen when someone accidentally having 1 extra chromosome on 21th. So, it cause someone to have 47 chromosomes instead of 46 (normal).

So sad to hear that our communities still believe that nonsense thing-having a syndrom down child adalah SATU BALA!! Totally wrong rite..One more thing, the parents who own this special child akan dipand…

Bila harus memilih

I hate when i have to make a decision dalam keadaan tergesa-gesa. Why must I put myself in such situation. At last, I am the one, THE LOSER ONE!!  


But I don't have any choices.


Ya Allah, please give me Your guidance. I'm hoping that this is my best decision I've ever made in my life.
Amin.

Persiapan pengantin bajet

Tadaaaa...
The wedding is coming in just a few days. Finally, my eldest brother are going to marry someone after 37 years seeking for love *ceywah*. This is a moment where everyone is waiting for *what cu what cu waiting for lalalalalala*. We had time together, doing all the preparation by ourselves.


That's what we called 'persiapan pengantin bajet'. Because we're still in grief after arwah abah left us. So, we choose not to over-over for the upcoming wedding :). Our priority is to focus on the important ones like akad nikah, hoping that it will run smoothly. Let's check it out what we have for bilik pengantin..




Overview the bilik pengantin-to-be, before decoration. Argghhh, how to elaborate? pic tells u everything. Biasa la, ini rumah kampung kan. But to tell u, we're very comfortable even the room is not made of by batu bata. What we concern is SAFETY! T T


We together-gether memerah otak untuk fikirkan decoration yang mampu menutup segala kelemahan bilik ini.…

Pagi yang hening

Pagi-pagi dah kena berkerah tenaga pergi pasar beli barang-barang tuk tahlil malam ni *sayang nye nak korbankan masa tido*..:D
 Yang tak seronok nye kena pergi beli kat pasar besar Pasir Mas. Mak ai, tak yah cakap la rakyat nye ramai mana. Sampai nak jalan pijak tanah pun tak cukup. 
Kalau pergi kul 8 a.m memang wajib akan parking 10kilometer dari tempat membeli. Pastu usung barang-barang ke tempat kereta sampai senget bahu. 
Arwah abah pernah cakap "Bandar Pasir Mas ni kalau letak 40 buah kereta atas jalan memang jammed la!". Tambah lagi musim cuti sekolah. Fuhh, menguji kesabaran.
Tapi rasanya bukan musim cuti sekolah je, hari-hari biasa pun memang keadaan lebih kurang sama je. Kita akan pikir bila hari hujan mesti tak ramai rakyat yang keluar membeli belah ikan dan lauk pauk tapi haram!! Sama je. Gamaknye orang suka kot shopping dalam hujan.








Boleh nampak tak bulatan dalam pic kt atas tu-sebab utama mak bapak tak nak bawak anak-anak ikut sekali. Mesti nak beli belon sabun yan…

Kebahagiaan dalam kedukaan

1 March 2011
My 7th-cute-niece was born. My brother chose to named him Muhammad Zafran instead of Fakhrullah or Hafizullah. *jauh tersasar dari nama sebenar*.

7th March 2011
It was really really shocked me. I got a call from my abang, saying that abah was "no here anymore". At first, no tears. The first person that i reached was Zara *i was in Johor that time*. I called her. After that -non-stop-crying. No! Actually it was crying+screaming . I felt very guilty towards arwah abah. My only regret is not to be there with him -on his side-. The last time I met him was on 21 Dec 2010. Before I went back to Kuala Lumpur, he was still in CCU ward. I have promised him to be back after the MARA interview on 23 Dec. Only 'janji kosong' to calm him. (I didnt went home, kerja jugak kat Guardian). He cried *sebak*.

After 1 week without him......
Sebagai hamba yang beriman pada Allah, I have to redha dengan ketentuan-Nya.

So sekarang, I start busying myself doing the preparation…

Tidur Sekejap

Tapi kalau dah tidur mana boleh sekejap. Mesti mahu yang kaw-kaw punye. Biar kualiti tu ada. 
Disebabkan sikap gemar membaca yang dah sebati dalam diri ni keh keh keh bersama pengalaman yang dikumpul pada masa lalu saya rasa terpanggil untuk share benda-benda berilmiah kat sini. Tak sia-sia berhempas pulas belajar biology 5 6 7 tahun.
Sebenarnya badan kita ni ada biological rhythm ataupun irama biologi (dush ajaran sesat). Sistem ni dikawal oleh hormon-hormon yang terdapat dalam tubuh kita. Kalau dalam 'normal stage', sistem ini menyebabkan kita rasa mengantok pada waktu tertentu dan rasa bertenaga pada waktu tertentu. Anda paham? Saya pun tak paham. Tapi jangan risau, saya akan menyelesaikan permasalahan ini teheee
Contoh; Waktu malam badan manusia akan mengeluarkan sejenis hormon (melatonin) dalam kuantiti yang sangat banyak. Melatonin ni la penyebab kenapa kita rasa mengantok. Jelas, bukan salah nasi lemak, bukan salah pulut! Bila melatonin merembes, kita kena bersiap-siap untu…

Damailah engkau di sana

Di sisi Tuhan Yang Esa
Tuhan sengaja menduga kita Di mana kesabaran manusia
Sesungguhnya semua ini adalah pinjaman daripada Allah. Dan Allah telah mengambilnya, maka tabahkanlah hatimu dan redhalah terhadap ketentuan-Nya.
Al fatihah to arwah abah..

Mood Magic

Seriously magic! Mood datang sekelip mata. Ape ni??


Available in 4 scents: Crave (Pink), Poise (White), Bliss (Yellow) & Chill (Blue). Antara empat jenis ni 'POISE' paling best. Bau nye mak ai pegi basuh berak pun  tak hilang lagi bau. Memang soft betol, menusuk ke dalam hidung.




Korang bila lagi nak beli?? heeee