Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Kawan saya kena sakit tiroid.

Hai uolss..harap semua happy sentiasa ye.


Hari ni dokter Mariani nak berkongsi sedikit sebanyak tentang penyakit tiroid. Tiba-tiba concern pasal sakit tiroid. Kenapa? Sedih sebab one of my friends, yati disahkan menghidapi penyakit tiroid. Kalau dengar terms "tiroid" ramai yang anggap owh mesti bengkak pada leher, mesti sakit bahagian tekak bla bla. Mungkin macam tonsil kan tapi it's beyond that. Saya sangat bersimpati pada Yati. Semoga awak tabah ye, kuatkan semangat.


Soalan pertama yang berlegar-legar kat kepala saya ni "Sejak bila awak sedar yang awak ni sakit?". Kedua "Macam mana awak dapat sakit ni? Memang keturunan ke?". So, lepas bertanya itu ini itu ini dan hasil carian Mr Google, ini dia.....


Tiroid adalah satu kelenjar yang terletak di bahagian leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Ia boleh mempengaruhi hampir kesemua bahagian-bahagian badan dan juga membahayakan kesihatan. Yati cite tiroid ni sejenis penyakit yang tak diketahui pu…

Ya Allah, hebatnya dugaan-Mu.

Ya Allah, di kala ini aku rasa cukup lemah. Beriku petunjuk Mu Ya Allah. Engkau maha mengetahui  akan perkara-perkara ghaib. Sesungguhnya aku memohon  kalau itu perancangan yang terbaik buatku, Maka Engkau permudahkan jalan ke arah situ. Sekiranya sebaliknya,  maka Engkau palingkan aku jauh-jauh. Aku tak mampu, aku hamba yang lemah.




Macam-macam pesen

Lokasi; Pasar Malam Taman Putra Perdana
Masa; 6.00 pm - 7.00 pm.



Balik dari kerja tadi, aku jalan-jalan meredah selautan manusia kat pasar malam. Sepanjang jalan aku tergelak *dalam hati*. Gila kau nak gelak sorang-sorang, nanti orang kata gila pulok. Aku gelak tengok macam-macam pesen (fesyen) yang wujud. Dari hal gaya pakaian, pasangan comel kepada makanan yang dijual kat pasar malam. Macam-macam ada.



Akhirnya pukul 7 malam sedar tak sedar kat tangan aku dah ada 6 plastik kaler oren. Mee sup, kerangka ayam, air kelapa, nasik kerabu, penapis ayak tepung, apam balik. Masuk je dalam kereta aku on lagu Jar of Heart tiga empat kali sampai muntah.. Okay bye~


P/s; Entry kosong dari aku..entah hape-hape jew..




Behind every girl’s favorite song, is an untold story

I heard that you're settled down That you found a girl and you're married now I heard that your dreams came true Guess she gave you things I didn't give to you
Old friend, why are you so shy? Ain't like you to hold back or hide from the light
I hate to turn up out of the blue, uninvited But I couldn't stay away, I couldn't fight it I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded That for me, it isn't over
Never mind, I'll find someone like you I wish nothing but the best for you, too Don't forget me, I begged, I remember you said Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead
You know how the time flies Only yesterday was the time of our lives We were born and raised in a summer haze Bound by the surprise of our glory days
I hate to turn up out of the blue, uninvited But I couldn't stay away, I couldn't fight it I had hoped you'd see my face and that yo…

As the day goes by....

We were being so matured...


Last weekend, kami buat reunion kecil-kecilan. Seronok tapi rasanya lebih seronok kalau semua orang ada. I mean, my besties sobsobsob. Reunion bermula selewat pukul 3.00 pm hewhewhew. Tunggu Ain habis keje, tunggu bus Zara lagi dari Johor, pegi pungut Yati kat UPM dan Aida kat Sungai Besi. Then, terus bergerak ke Taman Wetland, Putrajaya. Pagi tu ada masa terluang aku dah prepare nasi briyani tak gam. Memang planning nak berpicnic. Tapi malangnya pinggan tak bawak, sudu entah ke mana, finally end up makan kat restoren tapi curik-curik bawak masuk makanan sendiri. Kami weols dah beli air sorang satu. Takdela rasa bersalah sangat kan.


Lepas tu, weols straight menuju ke Taman Botani Putrajaya. Memang cantik giloss la pemandangan lebih-lebih lagi ada 5 6 pasangan pengantin tengah shoot post-wedding kot. Weols cuci mata, sambil-sambil mencari idea warna tema kahwin weols nanti ekekekeke. Jalan-jalan punya jalan-jalan jam dah tunjuk pukul 7. Weols terus gerak ke…

Less is more.

Pendapat saya;
Tak semua orang sesuai untuk berstylo.. Tak semua orang akan cantik dan jelita kalau berstyle.. Jadi diri sendiri lebih cantik bukan daripada memaksa diri untuk menjadi seseorang yang totally bukan diri kita.. Jangan nak menyenangkan orang lain kalau diri sendiri tak selesa.. 



Biar terpisah beribu batu sekalipun.....

Friends forever rite~





Diari seorang guru ganti.

Holla... penat nya melalui hari-hari dalam minggu ini. Minggu terakhir aku mengajar kat SMK USJ 23. 4 bulan lebih mengajar, cukup untuk buat aku rasa sangat 'attached' dengan semua benda yang ada kat sekolah ni.


Aku perasan ramai jugak cekgu cekgi yang sedih nak melepaskan aku *bluweeeekkkk*, supaya mereka tak perlu masuk kelas aku nanti untuk gantikan mengajar hahaha. Kalau ikut kontrak, due date aku jadi cekgu ganti sampai 23 Jun 2012. Kenapa besarkan date tu? Sebab date tu jatuh pada date birthday aku!! hehehe.


Tapi mungkin 'cekgu' bukan profesyen yang sesuai untuk aku kot. Nampak macam sesuai, elok, molek tapi tak semestinya sesuatu perkara yang kita anggap baik untuk kita, mungkin Allah dah tetapkan ia bukan yang terbaik. Aku percaya rezeki Allah ada di mana-mana saja. Insyaallah.


Jadi, lepas berpikir dua tiga kali, aku amik keputusan untuk terima tawaran kerja kat satu tempat ni, tak perlu cakap la kan. Yang penting dekat dengan rumah, gaji okay, suasana okay...…

Selamat berhari guru

Saat-saat akhir bersama murid-murid, tiba2 je rasa sayu sangat. Kenapa sayu sangat ni? Hampir 5 bulan aku bersama diorang. Masa aku banyak dihabiskan melayan kerenah diorang. Kadang-kadang aku anggap diorang macam adik-adik, tapi kadang-kadang ada jugak fefeeling mokcik-mokcik. Aku suka membebel sampaikan diorang cakap "Cedgu ni membebel macam mak saya la".


Tapi saat-saat akhir ni lah aku di beri keje yang bertimbun-timbun. Tensyen jugak la. Tapi aku gagahkan diri, kena siapkan jugak sebelum Jumaat ni. Harus tinggalkan skolah ni dengan good impression pada cekgu cekgi. Dalam aku duk bersedih, Alhamdulillah aku masih lagi mampu tersenyum, tergelak sorang-sorang bila marking paper ujian PBS Form 1.. Meh tengok sikit ape benda yang kelakar tu..



Soalan; Tuliskan satu esei ringkas untuk menerangkan kepentingan sains dalam kehidupan seharian.
Jawapan;
Pagi tadi saya ingin ke sekolah tetapi mula-mula sekali saya mesti menggosok baju saya dengan menggunakan sterika. Dan sterika juga m…

U're not in my shoes.

I am so down rite now. Tahap tersungkur ke bumi. Kekadang rasa cam loser ada jugak.

Semua orang boleh cakap apa saja yang ada dalam fikiran mereka. Semua orang boleh bagi motivasi, boleh bagi pendapat, boleh bagi bantuan talian hayat. Tapi kalau saya offer semua orang masuk ke tempat saya, boleh ke semua orang mengahapinya? Saya sendiri amat lemah. Tapi bila jumpa kata-kata "Allah tak akan menduga seseorang kalau tahu hamba-Nya tidak kuat", made me wonder adakah saya kuat???

Mungkin.



Sungguh aku rindu.....

Ya Allah,
di kala malam begini, aku kesorangan.
tiba-tiba terbit suatu perasaan,
meresap masuk ke lubuk hatiku.
Sungguh aku rindukan dia,
arwah abah.......

Kesal nya aku,
tiada disisi arwah pada saat-saat akhir pemergian,
derhaka kah aku?
sampai sekarang aku masih diburu sesalan,
sungguh terkilan.

Ma,selamat hari ibu.
Teruslah titipkan doa buat anak mu ini,
satu-satunya yang menjadi kerisauanmu di kala ini,
tulusnya hati mu itu,
sucinya niatmu itu.

Selamat Hari Ibu.~



Puan sebelum waktunya

Holla...
Iolss nak sharing la sikit betapa bahagianya iolss sebab hampir semua murid tulis nama guru kat buku tulis; Puan Mariani. Bagi saya, ia satu compliment dan mungkin juga kadang-kadang kedengaran macam satu penghinaan. Hahahaha. 
Itu satu penghormatan bila dipanggil Puan, nampak sangat iols ni sesuai jadi orang tua kan. Kalau dulu-dulu agak menyampah jugak la orang asyik panggil adik jew lebih-lebih lagi bila punya badan yang kurus kering. Lagi la nampak tak matured walhal saya sangat la matured. *Wekk*
Pernah dulu saya bawak anak sedara, Ikhwan, pegi klinik. Demam selesema. Cuma kami berdua, akak ipar tak pergi katanya malas menunggu. Okay, terpaksa terima tugasan. Masuk je dalam bilik, ada beberapa soalan yang doktor tanya, buat iols rasa merah padam muka..
Dokter          ; Anak awak ni dah berapa hari demam? Pn. Mariani   ; Erk, tak pasti la pulak hehehe  Dokter          ; Anak awak ni batuk berkahak ke? Pn. Mariani   ; Erk, tak tahu jugak.
Dalam situasi yang macam gini, i…

Pengangguran yang amat dasyat.

Aku dapat rasakan kadar pengangguran yang amat hebat sekarang ni. Masakan tidak, exam Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) hari Sabtu, 12 Mei, ini melibatkan 30,000 orang yang dipanggil untuk menduduki ujian. Giler ahhhh.. Jadi sekarang ni aku tengah berkira-kira sama ada nak study ke tak. Peluang amat tipis ditambah pulak kemalasan yang maha hebat. Terbaik!!! Tiba-tiba aku terpikir, daripada 30,000 orang tu, berapa kerat je yang nak dipakai? Tak membazir kertas ke diorang nak prepare kertas soalan nanti?
 Teringat balik dua tahun lepas masa ujian personaliti cekgu MARA. Pengawas peperiksaan pernah bagitahu 10,000 orang yang menduduki ujian ni di seluruh negara. Aku bersyukur dapat lepas stage 1, then dipanggil microteaching. Microteaching untuk cekgu Biology saja memakan masa 3 hari. Hari ayng aku pergi ada la dalam 100 +++ yang datang. Stage 2 dah lepas, aku dipanggil untuk interview. Interview saja memakan masa 5 hari. Hari yang aku pergi saja dah 25 orang. Lepas tu terdengar soseh-sos…

Projek NILAM~

Gigih tu dalam tadok dwit duk memufliskan lagi diri. Bravo!! Lepas baca ni kalau takde cita-cita nak jadi penulis novel tak tahu la nak cakap apa kehkehkeh.








Takdir Itu Milik Aku - ramai yang komen lagi sadis dari novel Andai Itu Takdirnya. Kalau betul la, nampak gaya kena prepare dua tiga baldi jugak la nk tadah air mata.


Miss Pisau Cukur - agak berkait jugak dengan aku. Aku ni mata duitan sikit. Mungkin boleh korek beberapa tips dari novel ni eheh3


Cinta Awek dan Pakwe - Baca sinopsis macam chomel je. Try je la kan.


Bila Hati Kata Sayang -Yang ini ramai cakap kelakar, tu yang aku beli. Skang ni aza tengah baca, memanjang je gelak nya. Haish, menarik tu.


Kau Yang Satu - Novel oldskul zaman form 3 dulu. Mengimbas balik memori tambah lagi novel ini sedang dalam proses di dramakan. Betol tak?


My Love Playgirl - Macam nak start jadi peminat Siti Nur Dhuha. Novel-novel dia boleh tahan, boleh lawan Siti Rosmizah. Try je la.


TOTAL semua RM 115. Huarrrrgggggghhhhh, agak menyesal jugak la ekekekeke…

Salah buat keputusan, menyesal tak sudah

Di saat ini, pada ketika ini, sungguh aku dalam dilema. Otak,  hati dan body sangat tak selari. Sungguh aku benci saat ini. Saat  di mana aku harus buat keputusan dalam keadaan yang sangat  berserabut. Aku pernah buat keputusan lepas tu aku rasa  menyesal yang amat. Jadi, aku taknak ulang perkara yang sama.  Kalau ia terjadi sekali lagi, seolah-olah aku tak pernah amik  pengajaran dari semua ini.

Guys, please help me. Aku ni kadang-kadang senget jugak. Time takde interview, mengeluh. 
Time tak dapat job, mengeluh. Tapi bila time dapat, hrmmm rasa cam taknak pulok. 



Be a better you and better next

EX means:- thanks for the EXperience….our time has EXpired…..now EXit my life.

If you're single, focus on being a better you instead of looking for someone better than your ex. A better you will attract a better next.
Smile like you've never cried, fight like you've never lost, love like you've never been hurt, and live like you'll die tomorrow.
3 Things you should never do after a breakup: 1.Listen to love songs. 2. Read old messages 3. Read their statuses, tweets or up…

Karaoke vs terra ok!

1 May 2012. Pusat Karaoke Banting.




Nak tepek picca manyak manyak tapi baru sedar kuota tenet dah exceed limit..next time picca bakal menyusul; Pantai Morib momento..

Notakaki; Happy to have them for a day. Bila semua balik, terus rasa sunyi. Haishhh, how i missed my old friends so muchhhhh..  mmuuaaahhhh