Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Berebut nak dapatkan penghormatan dari manusia.

Apa jadi dengan dunia sekarang? Adakah ini yang dikatakan dunia akhir zaman? Ya Allah, tanpa kita sedar tanda-tanda kecil yang kian membesar itu sedikit demi sedikit makin nampak jelas kan? Tapi masih lagi kita menidakkan tanda-tanda itu.




Ramai pekerja yang berdedikasi sampaikan masa rehat pun masih nak berkerja, tak keluar makan. Fokus berkerja menghadap komputer, melayan kerja yang takkan pernah habis, bila bos tengok CCTV ye lah kamu la orang yang paling komited dengan kerja. Tapi entah bila solat nya?  Lupa nak luangkan masa sekejap berjumpa dengan Dia kat atas sana.


Bila mana kena panggil attend meeting ataupun pergi annual dinner, nak lari diri sekejap nak menghadap Dia pun takut. Takut bos atau staff lain tercari-cari mana budak ni menghilang? Orang tengah meeting boleh pulak keluar lama-lama. Contoh je tu tapi memang banyak berlaku. Tak sedar kah kita ini terlalu nak dapatkan penghormatan dari manusia? Huh.


Berkereta mewah dan besar bukan lagi kerana keperluan tapi kemahuan yang …

Berfikir dengan fikiran, hati dan iman.

Aku dapat rasakan zaman muda aku sedikit demi sedikit dah beransur pergi dan sesungguhnya aku rela hati melepaskan saat itu untuk masa depan yang lebih matang. Ehemmm. *Sila baca dalam nada yang serius*.


Facebook. Aku dah hilang keseronokan terhadap benda alah ni bila makin lama manusia jadi makin tidak waras menulis status yang sebenarnya boleh menjatuhkan aib sendiri, orang lain, bergaduh, memerli. Lebih parah bila post yang dipaparkan umum tu selalu nak tunjuk diri sendiri teraniaya, tunjuk diri kita lah yang paling suci, kenapa orang suka cari kesalahan kita, berdoa semoga orang yang menganiaya kita tu dapat balasan setimpal dan bla bla bla. Ehhh, kita pun sama je lah. Mungkin tak perasan, kalau betul kita baik tak payah nak post status macam tu. Diam je. 


"Akibat salah guna facebook, ramai isteri nusyuz, ramai suami dayus.Fikirlah dengan fikiran, hati dan iman setiap kali ingin menulis status berkaitan dengan diri" Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman


"Silence often has the s…

Esok akan lebih bahagia.

"Berhenti merungut, mengeluh dan menyesal. Tulis apa yang kita syukur dari dulu sehingga kini. Insyaallah, esok akan lebih bahagia"  

Kenapa orang lain boleh dapat kerja yang bagus je? Aku ni kerja biasa je, tak tetap. Jangan mengeluh, cuba tengok ramai lagi yang tak bernasib baik di luar sana yang belum dapat kerja. Bersyukur.


Eeee, jeles nye orang tu gaji tinggi, aku ni gaji rendah je cukup-cukup makan. Jangan merungut. Gaji rendah tapi aku duduk sekali dengan family abang, dah tak perlu bayar sewa rumah, bil air bil eletrik semua sharing. Mungkin yang gaji tinggi tu nak kena bayar kereta dan macam2 lagi. Bersyukur. 


Erm, dah ramai kawan-kawan yang dah kawen dan bakal kawen. Aku ni belum lagi tak tahu bila nak ke arah tu. Jangan sedih, aku tak kawen lagi tapi Allah kurniakan adik-beradik yang sangat menyayangi dan amik berat pasal aku. Tambah lagi dikelilingi anak-anak buah yang ramai, tak sempat nak rasa sunyi. Macam gini pun dah rasa bahagia. Bersyukur.




Jadi betul lah, cuba …

Dua tiga tahun pertama adalah fasa pembelajaran

Berakit-rakit dahulu, berenang-renang ke tepian. Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.


Ewahhh, dah pandai pakai peribahasa gitteww. Hai, Assalamualaikum semua. Aku selalu ingat mak aku selalu pesan, sabar sabar sabar. Jangan ikut hati, kelak merana diri. Nak tunggu hidup ni betul-betul stabil memang makan masa panjang. Macam mak aku, sekarang je baru boleh hidup senang bila anak-anak dah besar. Tanggungjawab mak dah lepas, kalau dulu nak beli baju raya untuk diri sendiri setahun sekali pun susah sebab nak dahulukan baju anak-anak. Tiba-tiba rasa sedih, rasa macam aku ni dah tua rupanya. Sikit lagi masa mak dah boleh totally lepaskan tanggungjawab jaga aku untuk seseorang yang bergelar suami. Waaaaah kauu..




Kadang-kadang eh bukan kadang-kadang memang selalu datang perasaan cemburu dalam hati bila tengok kawan-kawan dapat kerja bagus, gaji bagus berbaloi ngan qualification, dapat beli kereta besar-besar. Terfikir mengapa lah perjalanan hidup orang selalu baik. Pastu cepat-cepa…

Sales Executive??

Sales Executive.

Tiba-tiba teringat satu dialog beberapa tahun lepas masa berjumpa semula Dr. Azman (my co-supervisor Final Year Project) kat UTM;

Dr Azman  : Mariani, kerja apa sekarang?
Aku           : Tak kerja lagi dokter. Hari tu jadi cikgu ganti sekejap sambil sambil tunggu konvo la konon nak                    cari duit sikit-sikit.
Dr Azman  : Kenapa tak kerja? Susah ke nak dapat kerja?
Aku           : Takde lah dokter. Ada la jugak dapat dua tiga interview tapi position Sales Executive. Nak                           kena promote barang-barang makmal, kena pergi UKM la, UM la, UPM la, kena attend                             briefing pasal alat-alat terbaru. Tak minat lah dokter, lagi pun saya ni memang fail la bab nak                         mempromote barang-barang ni. Buat malu je kalau takde orang beli. Dah la taknak beli, siap                         buat muka lagi dekat kita. Iskkk malu lah saya.
Dr Azman  : Awak ni, belum cuba dah banyak complain. Bukan nak terima dulu,…