Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2014

Pelaburan yang berbaloi

Holla, Assalamualaikum semua!


Ramai yang dah bercuti ker? Aku pun dah start cuti dah sempena Chinese New Year tapi aku tak balik kampung pun siap demam batuk berkahak lagi sekarang ni. Kepala dah naik pening. Pape pun aku gagahkan diri bangun buat jugak benda supaya aku rasa hari cuti ni digunakan sepenunhnya, takdelah tidur je kan, rugi woo.


Agak-agaknya demam aku ni disebabkan 2 reasons. Pertama: demam tak dapat balik kampung. Kedua: demam sebab baru dapat mesin jahit baru. Seharian aku duk godek mesin jahit tu sampaikan dah lenguh2 badan. Takpe, Alhamdulillah dah hampir siap baju kedua aku. Semangat kan? Aku boleh jahit half baju dalam masa 1 hari. Okay, kita tengok bulan depan adakah semangat aku berkobar-kobar lagi??? hewhewhew.



My sewing thingy. Rasa tak lengkap tanpa mesin jahit.

Hari sabtu lepas, aku dah set appoinment dengan Kak Jan (another cikgu menjahit selain dari Kak Tie) kat area Putra Height. Actually Kak Jan punya kedai based kat Jalan Kebun, Klang. Yang tu aku tak dapat …

Kelas Menjahit bersama Mariati Design

Hai, Assalamualaikum semua..

How is your day? Harap semua berjalan lancar yer. Okay kali ni aku nak straight to the point. Last week 18 & 19/1/14 aku ada attend kelas menjahit dengan kak Mariati Manaf kat Puncak Jalil, Seri Kembangan. Dekat sangat dengan rumah aku dalam kira-kira 25 minit gitu. Alhamdulillah masa pergi aku tak sesat pun..:)


Kelas Menjahit Mariati Design memang terbaik! First time aku dapat information pasal kelas ni, aku cam ragu-ragu boleh ke cikgu ajar jahit baju dalam masa dua hari? Dua hari beb! Nak ajar orang yang takde basic langsung. Serius aku takde basic langsung especially bab pegang mesin jahit. Kalau setakat pegang jarum jahit seluar koyak ke jahit span kat bahu ke ada la pernah sekali dua.


So, aku request ngan kak Tie (nama panggilan cikgu) nak belajar jahit baju kurung moden. Bayaran RM 180 untuk 2 hari. Not bad. Sehari sebelah pagi aku belajar cara nak amik ukuran berdasarkan baju contoh dan juga ukuran sebenar kat badan terus lukis pola dan gunting ka…

Rumah Terbalik, Sabah.

Rumah terbalik hoi! Tolong la angkat kan!


Gila pemalas kan aku? Lawatan sambil belajar ni berlangsung pada bulan Ogos 2013 semasa aku accidentally beraya kat Sabah. Tak tahu camane aku boleh pergi beraya kat negeri orang.






Kereta paring kat atas.

Main view.

Patut atap duk bawah la kan? Hermm.










Garden site.



Jamban, tak tahan aku nak berak time ni.

Tips untuk tampak penyayang

Holla uolss. Assalamualaikum!


Ada orang memang dikurniakan sifat penyayang, lemah lembut, sopan santun sejak azali lagi. Ada jugak yang memupuk sifat-sifat terpuji itu semenjak kecil lagi. Lebih parah bila ada jugak sesetengah orang yang terpaksa berpura-pura untuk tunjukkan sisi penyayang yang ada dalam diri. Ouhh, so sick. Persoalannya sampai bila nak berpura-pura?


1. Orang suka kucing. 

Orang la yang cakap kalau suka kucing ni nampak sangat jenis penyayang tapi betul ke? Kalau betul, aku nak praktikkan sekarang jugak! Pandangan mata lelaki tak sama dengan perempuan kan. Aku ada kawan-kawan yang memang suka pada kucing. Jumpa tepi jalan, belai. Fuhhh, tabik! Aku pun nampak catlovers ni memang seorang yang penyayang. Kadang-kadang aku jeles jugak. Aku pantang okey kucing datang dekat lebih-lebih lagi yang duk menyorok kat bawah meja main gesel-gesel kat kaki masa aku tengah makan. Mahu terbalik meja aku kerjakan! hahaha. Maap!


2. Orang yang hidupnya dikelilingi oleh kanak-kanak.

Macam aku…

Color trend for 2014

Hai Assalamualaikum semua..


Okay, aku sedar sekarang aku dah makin jarang menaip tapi aku juga sedar bahawa takde siapa pun yang terkesan dan peduli kalau aku tak menaip pun! haha. Konon-konon nak privacy kan daily routine la sangat kan puiii. Aku hanyalah Mariani bukannya Nurul Badiah Lai yang dah berkurun lama tak update entry tup tup akan coming soon dengan anak ke-2 dah! dan bukannya juga Hanis Zalikha yang dah jarang update blog sebab sibuk mengacara & berlakon! Hahaha. Aku pun jarang update blog tapi aku memang takde ape story mory yang nak di "up"kan. Seriously zero kui3.


Hemmm but wait! Mungkin aku bizi sikit cari bahan-bahan menjahit sebab finally aku dah betul-betul register untuk kelas menjahit dengan Kak Mariati. Insyaallah hujung minggu ni akan start kelas menjahit. So, 2 3 minggu ni memang aku mundar-mandir pergi sana sini nak cari kain yang cantik, berkualiti tapi murah haha! Of course la untuk beginner, aku nak yang terbaik untuk menaikkan semangat menjahit…

New Year Celebration

It is so yesterday.


Curlasstt mak pagi-pagi lagi dah beromputih bagai. So how's your 2014 treats you so far? Ada cerita/ kejadian menarik yang berlaku dalam masa 4 hari ni? Belum? Sabar.. Ini baru permulaan, ada 361 hari lagi to go! Akan ada banyak lagi cabaran yang bakal menunggu kita.


Aku percaya kedatangan 2014 ni tak sama macam tahun-tahun sebelumnya. Kemeriahan tak terasa, semangat hilang entah ke mana. Ramai yang tak excited untuk meraikannya termasuklah aku. 


Kenapa? 

1. Semakin besar jurang di antara pemimpin dan golongan marhaen. Due to recent floods tragedy kat Pahang & Terengganu dan kos sara diri yang semakin menggila - rakyat dah takde mood nak celebrate new year. Sedang orang-orang biasa macam pakcik makcik bertungkus lumus nak siapkan persekolahan anak-anak, ada segelintir pihak pulak gigih berbunga api bagai dengan konsert-konsert nyanyian merata-rata. Konsert amal? I don't have any idea about that. Adakah itu cara yang betul? 


2.  Pelaburan berjuta-juta untuk p…