Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Mana Yang Lebih Perlu Dibelai Dan Disentuh?

Assalamualaikum..

Aku sangat tertarik dengan nota Dari Tinta Nuri Supian dalam ruangan majalah Mingguan Wanita baru-baru ni. So, aku pinjam ayat-ayat beliau untuk dikongsi di sini. Semoga bermanfaat,


I have Touch A Dog.


Kempen yang memeningkan kepala especially para ibu bapa , pasti jenuh nak menjawab persoalan dari anak-anak yang masih kecil yang belum mengerti apa-apa 'sejauh mana boleh dan tidak boleh memegang anjing?'.


Tak boleh ke kita biarkan saja dalam fikiran anak-anak kita yang beragama Islam bahawa memegang anjing itu TAK PERLU. Anjing itu tak boleh dipegang sesuka hati tanpa sebab yang munasabah. Sebelum ini mereka kan sudah terbiasa 'jangan sentuh anjing'.


Sebelum ni takde program-program sebegini, nahh sekarang mak ayah pulak yang naik pening penjelasan manakah yang terbaik untuk meyakinkan anak-anak di bawah umur tentang sentuh dan belai anjing.


Pasti ibu bapa bimbang mengenai pemahaman anak-anak kecil yang terlibat sama dalam program tersebut. Adakah mereka ta…

Bebelan Si Warden...

Assalamualaikum..


Zaman remaja tak sah kalau tak memberontak even yang muka suci murni perkerti lemah lembut macam aku pun pernah buat benda yang tak berfaedah kat sekolah. Menyorok dalam locker masa prep, sembunyi bawah katil sebab taknak pergi solat berjemaah kat surau. Sanggup tu duk bergelap dalam bilik dengan kipas tak buka pastu tambah kawan kentut pulak masa tu perasaan mak aihh, nikmat sangat.


Denda? Macam-macam, kena cuci toilet kat blok akademik, kena round padang, cabut kemuncup kat padang. Apa cikgu-cikgu ni ingat kita ni akan insaf ke? Silap la cikgu, kitorang lagi suka kena denda lebih-lebih lagi kena beramai-ramai rasa seronok. Boleh show off kat orang la konon wei awasss, ingat aku ni baik sangat ke?


Dulu-dulu selalu pikir macam la cikgu tak pernah buat silap masa zaman dia kecik-kecik dulu kan?

Sampai lah satu ketika, warden panggil suruh berkumpul di bilik tv nak bagi tarbi'ah, dalam hati apa lagi yang nak dibebel ni sakit telinga hoi. So, bermula lah bebelan bla bl…

Foto & Video Viral..motif bermusim??

Holla, Assalamualaikum semua..


It's been a while since the last time I was here. Oh betapa masa itu sangat mencemburui ku. Masa atau perasaan malas? haha.. whatever.


Well ya'all.. sejak kebelakangan ini aku rasa sangat annoyed dengan apa yang berlaku di sekeliling especially kat social network facebook. Ya, aku mengaku yang zaman-zaman aku dah berlalu. Zaman yang macam mana tuh? Ala zaman yang suka check in kat facebook, post gambar dengan caption "Sila abaikan muka ku yang comot ini".. oh no, kalau boleh aku taknak ingat langsung zaman itu. 


Apa yang menarik sekarang ni? Bangun pagi, gosok gigi, pergi kerja, balik kerja, makan dan tido. Oh ada lagi tambahan aktiviti aku bila aku datang kerja, selalu jugak officemate aku ajak berborak; 


"Eh ada tengok tak video budak perempuan mengamuk ngan uncle cina pergi hempuk kereta dengan stereng lock?"


"Ada tengok budak kena buli kat sekolah? Hari tu budak singlet hitam, sekarang anak yatim pulak, kesian. Baru je tad…