petang tadi tetiba jadi rajin, buat kueh onde-onde @ buah melaka. tapi tak nak panggil buah melaka sebab tak sempat nak pegi buat kat melaka tadi kikiki.
kerja jadi senang tadi bila ada dua orang assistant yang sangat rajin membantu dan sedia berkhidmat dari awal sampai la siap. diorang ni memang dah expert dah sebab selalu prektis golek-golek plastisin. kacang jer tu.
muka kepenatan |
proses pembentukan bentuk bola. golek jangan tak golek. |
rebus-menrebus.. |
tadaaa..yummi3.. |
perasan tak sebelum direbus, saiz nye xxs..bila dah masak hoh!! tapi sangat enak dimakan..hihihi
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
1 ketul gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]
Cara:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh dibentuk.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.
ppsssttt: resepi ni telah di copy paste..hee
selamat bersahur..
5 comments:
woww! mantap lah yani. rasa jugak nak buat sebab teringin nak makan. tapi sin xde jual tepung pulut n gula melaka. huh sadiss.
tina..ahaks..ni yg paling simple..at least ade jugak menu yg taw buat..hahaha
bestnye yani.kirim2 la sket kt skudai ney.hehe.
alya..rindu la bazar ramadhan kt utm..sob3
oohh..Malwana dah tau dah apa yang nak wat ngidam pembukak selera berbukak puasa maghrib ni..hhehe
Post a Comment