Skip to main content

Milik Setiap Insan.



Again! Hahaha.

Assalamualaikum jelitawanss yang membaca belog ini. Sesungguhnya hanya jelitawanss saja yang baca belog aku ni..*wink*


Siapa kat sini tak pernah lagi berhenti dan tak pernah rasa penat mencari suatu produk penjagaan kulit yang betul-betul umpphhh untuk di beri makan pada muka? Aku *angkat tangan kanan*. Aku *angkat tangan kiri*. Aku *angkat kaki kanan*. Dan aku *angkat kaki kiri*. Fuuuuhhhh.


Susah betul kan, gini lah nasib kalau hormon tak stabil. Ye, cuba salahkan hormon sendiri ye adik kakak. Bukan salah kita yang tukar sarung bantal 6 bulan sekali, bukan salah kita yang basuh selimut 3 tahun sekali. Gila kepam lah kau! kahkahkah.


Dalam masa 2 tahun ni, aku dah cuba macam-macam produk. Tak cukup untuk luaran, aku guna jugak untuk yang dalaman. Orang kata kalau dah pakai produk untuk luaran macam pencuci muka, pelembap, pengering, penggelupasan ke hape-hape lah tapi still tak jadi, why not kita cuba bersihkan bahagian dalaman pulak. Contoh dia toreh perut ngan pisau, keluarkan usus pastu cuci pakai clorox. Bersih! Gittteww kan? Macam-macam produk jugak aku consume dari range soy collagen, pure collagen, marine collagen, dari minuman ke pil, hrmm haram jadah! Walaupun ada nampak effect sikit-sikit, aku geram tak dapat continue atas sebab masalah kewangan! hahaha. Takpe takpe, sikit masa lagi aku dapat kerja jadi manager siap lah! Aku beli semua produk mahal yang ada kat pasaran.


Finally, aku rasa aku dah jumpa produk yang sesuai dengan kulit muka aku yang sememangnya dah sedia gebu ini. Tadaaaaa..... Rangkaian produk De Wajah.




Pencuci Muka De 'Wajah - RM 40.00. Kalau rajin bodek tuan kedai dapat lah dalam RM 34.00. Wa cakap lu ini memang terbaik, lepas pakai rasa halus sangat selembut sutera macam kulit bayi. Awww nak nangis! Pencuci muka dia ada 2 jenis. 1 untuk kulit normal, 1 lagi untuk kulit sensitift. Aku? Haruslah pilih kulit normal! walaupun jerawat bertenggek sekali sekala. Nak pakai tu picit sikit je pastu letak air sikit then sapu kat muka, berbuih lembut gilerr. Best! 5 bintang i bagi.


Lagi aku pakai jugak pelembap (toner), pun sama best. Ia sangat membantu mengecilkan pori-pori, pastu rasa cam segar jer. Cara pakai, tuang kat kapas then tepuk-tepuk amai belalang kupu-kupu kat seluruh muka. Biarkan ia kering dengan sendiri, jangan lap. Awww, terasa seperti menghirup udara segar, nyaman sangat! hahaha.


Seterusnya *wah ayat esei*, aku pakai jugak krim malam Soul Cream tapi jarang-jarang, tak sekerap mana ataupun lebih tepat kalau aku rajin aku pakai ataupun lagi tepat kalau jerawat naik baru aku pakai haha. Soul cream ini sangat membantu dalam memberikan ilusi optik, menampakkan kulit muka kita kelihatan sangat melicinkan, seriously. Sikit pun tak propa hewhewhew. To be honest, first two weeks memang saat yang kritikal tahap penggelupasan dia. Kalau takut, pakai selang sehari. Amaran; jangan pakai tebal. Pakai nipis saja sebelum masuk tido sebab sayang woooo. Bekas kecik je dah harga RM60. Tak sayang? Sayang uolsss, jadi pakai la nipis-nipis. Lepas je dari fasa kritikal, Insyaallah takde lagi saat penggelupasan tu, tiru lah macam aku pakai hanya bila naik jerawat je. Menjadi!


Kadang-kadang bila terasa kulit sangat menggerutu, aku pakai scrub dari Cosway iaitu Bioglo Tea Tree Facial Scrub.




Memang best sebab rasa mint, berangin-angin. Lepas pakai rasa sejuk macam duk kat gunung everest. So, yang menggerutu tu dah pergi jauh-jauh boleh bertahan dalam masa seminggu. Yang kaler oren Apricot tu tak pernah pulak I try. Mungkin sama je cuma flavour je lain. Aku suggest yang ini pun okey, boleh cuba.




Masuk bab bedak compact pulak, sekarang aku dah stick dengan bedak Color Sense Perfect Radiance Two-Way Foundation dari Cosway. Ada 3 jenis; Porcelain, Ivory & Natural Beige. Aku pakai porcelain punya nampak macam natural sangat, tak putih tak hitam, tak kelabu dan tak pink. FAku dah jarang pakai foundation cuma kadang-kadang je sebab bedak ni dah terbaik. Kalau nak dapat effect yang lagi bagus, basahkan sikit span dengan air then solek bedak terus tepek kat muka. Memang glowing. Serious aku tak propa *angkat tangan* haha. Ada yang suka pakai bedak Miyami kan, up to uolss la yang mana sesuai kan.


Last but not least, masuk jugak dalam list aku ialah Skin Perfect dari Silkygirl. 





Aku pilih type Medium sebab taknak nampak macam tepung gomak sangat. Okay, untuk foundation ni dinasihatkan jangan pilih yang light tau. Reason, lepas pakai foundation kan kita nak tepek bedak lagi. Kalau foundation dah light plus bedak pun light, tu yang jadi macam opera cina tuh!. So, kena pandai match kan lah. Kita tau kan fungsi foundation ni nak tutup cela-cela kat muka sambil nak kasi long lasting effect nak suh kekal lama kat muka kan. So, tak payah nak pilih yang light sangat lah. Nanti lepas solat zohor, asar ke mesti nak tepek bedak lagi. bertambah gomak la kau hehehe.


Okay, done. Penat nya menaip kali ni, entry terpanjang untuk tahun ini mungkin. Well, I really miss to blog pasal produ kecantikan cuma takde masa. Sekarang ada masa sikit lah, nak share dengan korang semua. Aku memang suka tengok kawan-kawan cantik.


Tapi cantik yang sebenar-benar adalah cantik dari dalam. Hati cantik, perilaku cantik insyaallah semua akan jadi cantik. Jaga tingkahlaku, hiasi peribadi kita. Love u olsss. 


Comments

Ryha Feyzal said…
nice sharing, mar!
riha pun kalau ada masa mmg teringin nak buat review. share apa yg baik dgn org lain kan?
mana tau kalau serasi.

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…