Sunday, May 30, 2010

Perangai Tak Senonoh Yang Popular

Perangai tak senonoh ni memang ramai yang suke buat walaupun tau ianya tak senonoh. Makin dilarang, makin dibuat. Agaknya seronok kot buat perangai camni..hehe. Antara contoh2 terdekat:

1. Melompat-lompat macam kera kene belacan terutama time ade awek2 lalu lalang. Kalau berkumpul ramai2 kat bus stop nampak awek lalu macam tu la perangainya.
2. Pastu perangai menghurung macam semut jumpa gula, nak-nak kalau awek yang rajin melayan diorang ni. Berkerumun keliling awek tu, konon2 nak tunjuk siapa paling hensem atau lubang hidung sape yang paling kembang..haha


3. Kalau kambing tak mandi, sah2 satu dunia tau kambing tu binatang. Tapi tu la, ramai pulak yang nak meniru kambing yang memang tak reti2 mandi.

kambing x mandi pun cun
4. Makan tu perlu dan memang best. Nak-nak pulakdapat makanan kegemaran. Berhenti sebelum kenyang tapi ade jer yang makan tak reti2 nak berhenti sampailah penuh nak termuntah2.

5. Yang ni lagi teruk daripada binatang. Binatang pun tak sanggup buat macam ni-buang anak kat tepi longkang, kat tong sampah!!

Renung-renungkan dan selamat beramal..

Friday, May 28, 2010

kenapa perempuan menangis?

Orang selalu kata senjata seorang wanita ialah air mata. Begitulah berkuasanya airmata seorang wanita. Boleh menyebabkan orang simpati dan tertipu. Cuba tengok antara sebab kenapa perempuan menangis:

1. Saja Mengada
    Lebih2 lagi yang tengah mabuk bercinta. Sikit2 nak nangis. Kalau pakwe tersalah cakap pun nangis. Bukan apa, nak menguji kasih sayang pakwe. Lagipun bila dah nangis mesti orang akan dengar cakap sebab tak larat nak dengar anda menangis lagi.

2. Menyampaikan Emosi
    Sedih pun nangis, gelak pun nangis. Kalau menonton cerita sedih pun nangis, yang "happy ending" pun nangis gak. Itulah cara perempuan meluahkan emosinya. Setiap kali tengok atau dengar sesuatu cerita, perempuan akan rasa terlibat sama.

3. Sedih
    Ini lumrah lah. Kalau dah sedih mestilah menangis. Tapi kena tengok gak tahap menangis ni. Kalau terlepas peluang tuk dapat dwit byukan setakat nangis je tapi siap meraung lagi.

4. Nak Mita Simpati
    Terutama kalau dah buat silat atau terkantoi. Mesti keluarka air mata tuk raih simpati. Orang yang dengar tu samada benar2 simpati atau tak, mesti pujuk punyalah.

5. Hajat Tak Sampai

    Perempuan kalu dah berazam memang dasyat lah. Tapi bila hajat tak kesampaian, nak buat apa lagi, menangis la. Ada yang sanggup berlapar nak beli baju fevret, tapi bila dwit dah cukup baju plak dah habis di beli orang, meraung la jawabnya.




Kredit to majalah APO? hehe

Sunday, May 23, 2010

~Ku Ada Kamu-Adira AF8~

hai, semalam dengar lagu adira masa konsert final AF memang tersangatla syahdu sampai tersentuh hati. memang "superb" habis la. Seswai sangat la ditujukan untuk rakan seperjuangan. Semua lagu2 finalis yang lain pun "not bad" kalau nak dibandingkan ngan AF sebelum2 ni. Jadi, bagi sape2 yang rajin bukak youtube, carik la lagu ni. Memang tak rugi kalau dengar.


Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan,
Kau suluhkan sinar petunjuk,
Di kala ku kesedihan,
kau ukirkan senyuman,
Dengan penuh sabar memujuk,

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh.

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Di kala aku tak pasti,
Kau tampil dengan berani,
Membimbing agar lebih yakin,
Dan bila hidup penuh soalan,
Kau berikan jawapan,
Melengkap semua kekurangan...

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Tidak mungkin diri ini mampu,
Hidup tanpa doronganmu,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.
P/s: Ditujukan khas tuk rakan2 yang sentiasa ade d sisi tak kira susah dan senang. "Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu". terima kasih tuk korang semua.

Saturday, May 22, 2010

masalah ketiak hitam??

Haaa, hari ni kasi entry lain sikit. Masalah ketiak hitam ni memang dah jadi satu masalah kat orang2 zaman skang. 

Masalah ni timbul disebabkan:
1. Orang2 moden ni dh pandai guna deodorent @ odorono. Zaman nenek moyang kite dulu2 mane ade benda 'rolling' macam ni.
2. Terlalu kerap guna pencukur bulu ketiak @ shaver
3. Masalah banyak berpeluh + mandi kerbau


Sebenarnya ade banyak cara/petua tuk mengembalikan keputihan ketiak. Antaranya:
1. Guna minyak baby johnson tuk hilangkan daki2. Tapi tak taw berapa peratus keberkesanannya sebab biasenye orang apply bila nak cuci make up kan. Jadi, kite pn cuba la, mane taw tup2 bersinar terus kan haha.

2. Ni antara yang popular, ambil sedikit kapur makan campur ngan perahan limau nipis dan sapu kat ketiak masing2. Nak tolong sapukan kt ketiak orang lain pun ape salahnye..keh3..biarkan lebih kurang 15 min. amalkan 2 kali seminggu samada semasa a@ selepas mandi. P/s: korang akan rasa pedih tapi tak memudaratkan kulit.

Lastly, selamat mencuba..

Thursday, May 20, 2010

kisah lucu 1

hidup sebagai pelajar banyak kenangan manis, masam, masin dan pahit. tapi ni la saat yang paling dirindui. hidup di asrama mengajar kita berdikari. banyak kesah2 lucu rakan2 yang bermacam2 ragam yang kite tak dapat lihat kat rumah. macam2 pe'el. antara kesah yang paling mencuit hati adalah mengenai roomateku

ringggggg!!! bunyi pekikan jam loceng memecah keheningan pagi.
dulu2 kitorang bangun pukul 5.30-5.45 pagi sebab kne semayang subuh berjemaah kat surau. siap ada buku kedatangan lagi tu. memang tak sah la kalau tak pernah tipu time tanda tu. tak pegi surau pn tanda gak.

masalah besar kitorang bukan malas bangun pagi. tapi air pagi2 sejuk woo. pastu satu lagi kne beratur dan 'take turn' tuk mandi. tu memang melemahkan jiwa dan raga. daripada duk menunggu baik tido kn. 

tapi aku setia menunggu takut dipintas owang lain. tengah khusyuk tunggu ni, aku terpandang roomateku yang baru datang letak bakul mandi pas2 duk tunggu gak. disebabkan terlalu berkobar2 nak cop tempat mandi sampai die tak perasan pun kain yang diheret tu bukannye tuala tapi selimut yang besar gedabak. macam mane tak boleh perasan. pastu jeling2 la jugak owang2 yang ade kat dalam tandas tu, semua wat bodoh je. sebenarnya diowang bukan tak perasan tapi masing2 mata baru terbuka 20 darjah. 

haa, sebenarnya tu la sebab utama pelajar2 malas nak bangun pagi. bukannya sengaja nak langgar 'rules'. kementerian pendidikan ni kene alert benda2 macam ni. amik inisiatif bwat 1 tandas tuk 1 bilik..hahaha

Wednesday, May 19, 2010

~penyesalan~

dulu masa kecik2 selalu tengok rancangan pintar pintas. tipu la kalau korang x tengok. tu salah satu rancangan yang paling di tunggu2. satu lagi yang feymes 'di mana joe jambul?'..inagt lagi x? tapi bukan rancangan tu yang nak di kongsi bersama..hehe..tolak tepi.

dulu jarang kite dapat tengok budak2 umur 8-12 tahun pakai cermin mata atau lebih dikenali sebagai spek..biasenye budak2 cina ramai yang dah pakai..kenape? sebab mak bapak diorang suh study siang malam..mak bapak kite suh main masak-masak lagi tyme 2..xpayah nak study..x pun main guli..haha..
sape2 yang pakai spek masa tu memang tak dinafikan akan menjadi buah mulut semua murid kat sekolah..antara sebab2 nye:
1. mereka ini dikatakan tergolong dalam golongan orang2 berada sebab mampu beli spek yang bentuknye bulat sebesar gajah macam mak nenek pakai (walaupun sebenarnya TAK!, dah x nampak kne la pakai)
2. nampak macam educated sangat ataupun pelajar2 cemerlang sekolah. tiap bulan je mesti nama dipanggil masa perhimpunan sebab dapat result 2A 2B 1C(bley dikire pelajar terbaek masa tu, ok la tu at least xde D haha).
3. owang akan ingat mereka ni kuat study, tengah2 malam pn masih lagi study guna lampu suluh atau lilin (dulu kt kampung kul 9 pm umah dah gelap, x macam skang siang hari pn pasang lampu lagi)

jadi, aku x nak la menjadi buah mulut owang lalu mengambil keutusan tuk pakai spek masa form 2. oooi, gembira x terkira. rasanye besh macam makan KFC haha. time solat pn kalau bley nak pakai takut owang curik. tapi semuanya xseindah yang kite sangka. bila lame2 pakai, nak buang sekejap pn dah rasa lain macam. pastu yang paling x besh bile pakai spek ni sebab tudung x jadi. rasa mcm down je nk berdepan ngan owang.

akhir kata, makan la carrot banyak2 tuk menjaga mata haha. sayangi la mata kite sendiri, anugerah x ternilai dari Yang Maha Esa..wassalam

gulai lemak putih vs gulai lemak kuning

hari2 asyik masak menu same je, dah naek muak plak. xtaw la klu mulot owg lain yg makan.  alih2 gulai lemak putih, x pn kuning. klu ade lg kaler kelabu, pink, myb smue 2 aku bantai gak.ditambah pulak ngan petai + budu bersama ikan tawar n x lupe jgk menu wajib-ikan kering! kalau yg advance+rajin+bahan2 semua cukup, tak teragak2 akn merasa la jgk udang masak sambal kunyit, udang celup tepung, sotong hitam. tp kadang2 klu dh dtg timing malas, xde menu lain dh selain sayor air. 

tiba2 teringin gak nk merasa menu lain selain dari tu. walaupun menu same je tapi masakan x penah wowww. belum mampu bwat abg, ma n abah tuk menambah nasi 4 5 pinggan, masih gagal membuatkan mereka rs nk makan ngan pinggan2 sekali huhu.

so, ade sape2 x yg ade menu yg besh2 ckit n simple2 tuk di masak?
share ckit fevret korang n jgn lupe bersama resepi yer

Sunday, May 9, 2010

~happy mother's day~

especially dedicated to: 
my mom (Ramlah Daud), 
my sis (kak jaa, Kak su & kak zan)
congratulation for moms all over the world..you're fantastic!!

Saturday, May 8, 2010

~The Best Day~

hi!
i've been called to say happy upcoming mother's day..
last nyte, i've clicked on youtube to search for some new songs..
and i've found a video ~The Best Song~, and i stop there to listen it..
then, i scroll down to see the comments left there..
i've been touched to one of those comment dropped by linda

"I put this video on my mom's myspace
n one day I was at Target
n my brother calls me and ask me what video did you put on mom's myspace?
I say I don't remember why?
He then said mom's watching a video and she is crying
that's when it hit me it was this video that I left on her comments
She got on the phone and said this was now her favorite song and that she loved me so much I got all teary eyed and well now both of us have this song as our ringtones when I call her and when she calls me :)"

so, i write up here a very very wonderful lyric that sing by the talented singer taylor swift..


I'm five years old
It's getting cold
I've got my big coat on

I hear your laugh
And look up smiling at you
I run and run

Past the pumpkin patch
And the tractor rides
Look now -- the sky is gold
I hug your legs and fall asleep
On the way home

I don't know why all the trees change in the fall
I know you're not scared of anything at all
Don't know if Snow White's house is near or far away
But I know I had the best day
With you today

I'm thirteen now
And don't know how my friends
Could be so mean

I come home crying and you hold me tight and grab the keys

And we drive and drive
Until we've found a town
Far enough away

And we talk and window-shop
Until I've forgotten all their names

I don't know who I'm gonna talk to
Now at school
I know I'm laughing on the car ride home with you
Don't know how long it's gonna take to feel okay
But I know I had the best day
With you today

I have an excellent father
His strength is making me stronger
God smiles on my little brother
Inside and out
He's better than I am

I grew up in a pretty house
And I had space to run
And I had the best days with you

There is a video
I found from back when I was three
You set up a paint set in the kitchen
And you're talking to me

It's the age of princesses and pirate ships
And the seven dwarfs
Daddy's smart
And you're the prettiest lady in the whole wide world

Now I know why all the trees change in the fall
I know you were on my side
Even when I was wrong
And I love you for giving me your eyes
Staying back and watching me shine

And I didn't know if you knew
So I'm taking this chance to say
That I had the best day
With you today

happy mother's day to my mom~
I love U

Saturday, May 1, 2010

~waiting for tonyte~

weyoo..im definitely waiting for tonyte..watching AF8..hope i can enjoy myself with their so-so talent..really hope they could able to entertain me..so boring u know, be at home without nothing to do except for routine works that very3 annoying..haha..dont forget vote for maulana n adira..see u soon..daa~

1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...