Skip to main content

~penyesalan~

dulu masa kecik2 selalu tengok rancangan pintar pintas. tipu la kalau korang x tengok. tu salah satu rancangan yang paling di tunggu2. satu lagi yang feymes 'di mana joe jambul?'..inagt lagi x? tapi bukan rancangan tu yang nak di kongsi bersama..hehe..tolak tepi.

dulu jarang kite dapat tengok budak2 umur 8-12 tahun pakai cermin mata atau lebih dikenali sebagai spek..biasenye budak2 cina ramai yang dah pakai..kenape? sebab mak bapak diorang suh study siang malam..mak bapak kite suh main masak-masak lagi tyme 2..xpayah nak study..x pun main guli..haha..
sape2 yang pakai spek masa tu memang tak dinafikan akan menjadi buah mulut semua murid kat sekolah..antara sebab2 nye:
1. mereka ini dikatakan tergolong dalam golongan orang2 berada sebab mampu beli spek yang bentuknye bulat sebesar gajah macam mak nenek pakai (walaupun sebenarnya TAK!, dah x nampak kne la pakai)
2. nampak macam educated sangat ataupun pelajar2 cemerlang sekolah. tiap bulan je mesti nama dipanggil masa perhimpunan sebab dapat result 2A 2B 1C(bley dikire pelajar terbaek masa tu, ok la tu at least xde D haha).
3. owang akan ingat mereka ni kuat study, tengah2 malam pn masih lagi study guna lampu suluh atau lilin (dulu kt kampung kul 9 pm umah dah gelap, x macam skang siang hari pn pasang lampu lagi)

jadi, aku x nak la menjadi buah mulut owang lalu mengambil keutusan tuk pakai spek masa form 2. oooi, gembira x terkira. rasanye besh macam makan KFC haha. time solat pn kalau bley nak pakai takut owang curik. tapi semuanya xseindah yang kite sangka. bila lame2 pakai, nak buang sekejap pn dah rasa lain macam. pastu yang paling x besh bile pakai spek ni sebab tudung x jadi. rasa mcm down je nk berdepan ngan owang.

akhir kata, makan la carrot banyak2 tuk menjaga mata haha. sayangi la mata kite sendiri, anugerah x ternilai dari Yang Maha Esa..wassalam

Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…