Tuesday, July 27, 2010

what is a friend?

A friend is someone who goes with you 
in the good times and bad times
You try not to fight with a friend

in a good or bad time
 
Good friends are always by your side
When you're  playing they don't walk away

especially during this time,makan makan n makan!

A friend is a person who comes and  
won't judge a flower by its color
A person who will just have some fun with you and 
give you a good laugh

dont judge our friends by their faces or teeth..keh3

A friend is someone you can depend on
Someone who you can talk to
A person who will comfort you
A person who will never give up on you

luv dr shahir's pic..kikiki..mish them!

A friend is someone who cares and helps you 
when you are in trouble or when you are hurt.

only in 3 months,we could make friends

here some of the famous friendship quotes:

Don't walk in front of me, I may not follow; Don't walk behind me, I may not lead; Walk beside me, and just be my friend  Albert Camus

Choose your friends carefully. Your enemies will choose you  Yassir Arafat

if you haven't learned what friendship means then you haven't learned anything   muhammad alli

any quotes from you? pls share here..

Saturday, July 24, 2010

5 min only

how to be slim?
yup..5 min is more than enough for someone like me to do a simple jog
i mean 'someone' is referring to lazy,lazier and the most lazier person haha
yesterday, i jogged with my 'gangs'
how come they able to jog faster than me
hoh, it was really tiring after 5 min jogging
it's only 100m i guess
how bad me compared to them

oh no!! 
is it a sign that.....hrmmm..!!
ok, i'm not a teen anymore..
times really flies away
and i really mish my old days

it's ok to have a piece sign while jogging as long as you still remember how to breath haha  



suddenly, 'pakcik arab' was behind us.we didnt noticed him at that time.hoho..very mysterious.. 
no wonder la he can jog faster than me..jog by bicycle ok!

still dont know the motive 'mencangkung' ni..penat kot..hehe
 
after jogging, i tried polish my skill as a badminton player.a very proper attire haha
ok,not nice haa. after jog, rest with mamie monster..
thanx to them..

Friday, July 23, 2010

Ayuh berdiskusi

woh..pagi-pagi lagi dah blurr..kenapa? 

hee..pagi tadi telah diadakan Program Diskusi Ilmu Isra' & Mikraj 
bertempat di dataran SMK Banting
semua pelajar islam, cikgu-cikgi dan kakitangan diwajibkan hadir
camne la saya boleh tak taw pape ni
tu la, sampai sekolah, masuk bilik guru, sujud kat meja sampai masa ke kelas tuk mengajar
tak ada nye nak jalan-jalan pergi beramah mesra ngan cikgu-cikgi yang lain (tak senonoh betol la hehe)
bukan tak nak tapi malu (malu itu separuh dari iman)


banyak sangat yang saya dapat hari ni, maklum lah walaupun duk di kerusi bersama kalangan cikgu-cikgi, saya tetap berada dalam dunia sendiri..first time kot fokus mendengar ceramah agama..kalu kat U dulu, bukan tak nak fokus tapi banyak halangan (kawan2 yang sangat suke menghasut ekeke). alasan la!

hari ni saya dapat mendengar satu cerita yang amat menarik tertarik. Cerita tentang kejadian Israk & Mikraj:

Tersebutlah alkisah pada suatu hari Bumi dan Langit sedang berborak-borak. Tiba-tiba berlaku pertelingkahan antara mereka.

Langit : Wahai Bumi, tunjukkan kehebatanmu. Apa yang kamu ada?

Bumi   : Aku ada manusia, haiwan, sungai, telefon bimbit, coklat cadburry,
              Ferrero Roche, Kit Kat (eh3, kenapa banyak makanan) Aku ada banyak lagi,
              segala jenis bom. Engkau?

Langit : Aku lagi hebat. aku ada matahari yang menyinari kamu dan seluruh isi
               pendudukmu, tanpa matahari macam mana korang nak hidup. Ada lagi ni,
               aku ada berjuta-juta bintang Engkau ada? setakat Bintang RTM,
               Bintang Kecil, Bintang Tiga tak mampu nak menandingi bintang-bintang
               yang aku ada.

Bumi   : Ok, FINE! aku ada Nabi Muhammad S.A.W..Engkau ada?

Langit : Erk..erk..@#!!$&*%

Mendengarkan nama Nabi Muhammad S.A.W, langit serta-merta tunduk mengalah. sejurus selepas itu, langit pergi berjumpa Allah S.W.T, merayu supaya Nabi Muhammad dinaikkan ke langit. Lalu Allah S.W.T meminta malaikat Jibril membawa Nabi Muhammad S.A.W datang menghadap. Betapa hebatnya hamba Allah ini sehinggakan langit tunduk.

satu lagi cerita yang menarik adalah perbualan antara malaikat Jibril dan Allah S.W.T.

Jibril             : Ya Allah, benarkah aku adalah makhluk paling indah yang engkau
                        jadikan?
Allah S.W.T : Ya, memang benar. Aku jadikan kau seindah-indah kejadian.
                        Tiada siapa yang dapat menandingi keindahanmu. (even Snow White pun)
Jibril             : Ya Allah, bersyukurnya aku.

Lalu selepas itu, dalam setiap sembahyang nya Jibril pasti akan sujud lama tanda bersyukurnya kepada Allah S.W.T. Nak taw berapa lama Jibril sujud? setiap kali sujud bersamaan dengan 20ribu tahun. 20ribu tahun ye kawan2. bukan 20 ribu minit.

ok,sambung lagi perbualan tadi

Allah S.W.T : Wahai Jibril, aku taw kau telah sujud kepadaku tanda bersyukur.
                        tapi akan ada satu masa,muncul umat akhir zaman di mana mereka
                        semua ni sungguh lalai,leka dan sebagainya.tapi kalau mereka
                        sembahyang cukup 2 rakaat, aku lebih menyukai mereka berbanding
                        kamu yang sujud bertahun2 lamanya kepadaku.
Jibril             : bertuahnya mereka ini. Jadi apa ganjaranmu kepada golongan ini?
Allah S.W.T : Aku janjikan sebuah syurga kepada mereka.
Jibril             : Boleh aku pergi melihat keadaan syurga itu.
Allah S.W.T : Ya,boleh.Pergilah.

Lalu Jibril terbang mencari di mana syurga itu.setelah jauh perjalanan, Jibril berehat dan bertanya "Jauh lagi ke Syurga itu?". Allah S.W.T menjawab perjalananmu itu baru sampai 1/10 perjalanan ke syurga tersebut. Ye kawan2, lihatlah betapa agungnya mereka diletakkan.


terasa insaf masa dengar.harap ia akan terus berkekalan..sekadar renungan pada hari jumaat yang mulia ini..hehe..time to go home!

Thursday, July 22, 2010

i'm not a gifted

yup, no one is perfect
everyone has their own ability
some people are very gifted
but some people like me not included in this group 
pity me..='(

let's check it out some characteristics of gifted person:
  1. Einstein was four years old before he could speak and seven before he could read
  2. Isaac Newton did poorly in grade school.  
  3. When Thomas Edison was a boy, his teachers told him he was too stupid to learn anything.  
  4. A newspaper editor fired Walt Disney because he had "No good ideas"  
  5. Caruso's music teacher told him "You can't sing, you have no voice at all."
hoho..let me think..am i gonna have a chance to be like them one day? 

beautiful quotes: 
 "If I am perfect (whatever that means!) then people will like me, love me, admire me, approve of me, pay attention to me, or validate me. Then I will feel worthy...” by Dr. Margaret Paul
why i blog about this?
i was really dissapointed with a few students this morning. they really mean it to make me feel hot fm..eyh3,hot!

so, from now on, i would not blaming my students if they unable to catch up faster in their study.  They really remind me who i am, about 10 years ago..I used to be like them ..sitting on my position, static and sometimes hiding my face behind my 'bigger friends' so teacher will not recognized me..i was trying very hard to be invisible in every class..how bad me..hahaha





Wednesday, July 21, 2010

what a bored day!

today is very hot even the weather is so cool
i mean 'hot' inside hohoho
a few students make me feel so hot
Omaigod!
i mean 'hot' inside hohoho
not the sexy one haa
they underestimated me
why?
am i looking so young?
so they can act like 'me' their friends?
act like they knowing everything
am i look so kind?
i mean am i not looking like a lion??
hohoho
pelishhh la, spm entah ke mana-mana
you r only 16 years old!
thank u..

Sunday, July 18, 2010

KFC again!!

heee
dalam facebook dah, dalam twitter dah, kt blog belum post lagi..
jap lagi saye dan kuncu2 akan ke KFC makan berketul2 ayam
sebenarnye planning nak makan nasi arab
tapi disebabkan 'my lucky aina fathiah' menang tempat ke-6 pertandingan mewarna, dah dapat kupon free
so, kitorang tukar planning walaupun kupon free tu hanyalah untuk 1 owang jer..
yang lain cuma tumpang tuah cik aina la..kalau bukan sebab dia, tak merasa la KFC hari ni..hohoho
okie, chan chin chow!!

Saturday, July 17, 2010

HAI.. nama  saya Afiqah  Dayana. Hari  ini saya membuat  kerja matematik.Selepas  membuat  kerja  matematik  saya merasa sungguh  penat.Kemudian  saya  melayari  internet.Saya  menonton  cerita  anna  maria  dan  rasukan ablasa.Saya  tidak tahu  berapa  ribu kali saya  menonton  cerita  itu.Tapi  saya  tidak pernah merasa  bosan.Saya  suka  menonton  cerita itu  kerana  pelako  itu  semua  bagus-bagus.Sebab  itu  saya  suka  menonton  cerita  itu .

               SEKIAN  TERIMA  KASIH

Wednesday, July 14, 2010

macam bertih jagung

amat seronok bila dikelilingi kanak-kanak riang
mereka bercakap macam bertih jagung
macam esok dah x de masa nak bercerita
indahnye kalau hidup macam ni
ada banyak masa nak huhahuha

hari tu saya duk dalam bilik bersama kuncu2
Afiqah Dayana & Aina Fathiah

sangat rapat..hari-hari bercakar2..





















baru je umur 9 & 7 tahun
tapi ape yang dowang dk psssstttt3?
aina ni bizi duk senaraikan nama boypren kakak(afiqah)
amboi..kicik2 dah pandai maen2 cinta
kakak pulak dah marah2
bila kakak cakap aina ada pakwe name A (bukan nama sebenar)
taw x ape jawapan yang keluar dari mulut aina?
"tak la. aina dah putus ngan die" 
ewah3..macam owang dewasa
saya gelak jer
dalam hati ni "hrmmm,budak2 skang ni dah advance"


tu belum cakap pasal adik2 nye
adibah maisurah & aqil muhaimin
ramai yang konpius girl or boy..tapi jangan 
tanye die,msti jawap "saya pempuan"








surah yang banyak mulut dan seorang kaki report haha















5 & 4 tahun
mereka ni sangat rapat dan 24 jam asyik gaduh haha
satu bilik kecoh bila surah cakap "rahsia boleh bagitaw kt owang lain"
sekali lagi saye gelak je di penjuru dinding
aina tanye "gelak tu ape?"
gelak pun x taw ke??
sila google ok
yang budak aqil ni memang kelakar la
saye tanye "aqil ngah lukis ape tu?"
aqil jawab "ngah lukis tahik ayam"
wakakaka..tahik ayam pun nk lukis..haissshh..
ada sekali uncle(my bf hee) call
aqil nak cakap
uncle tanye "ngah bwat ape tu?"
die jawab "ngah korek hidung"
adei, memalukan betol..perangai x senonoh hahaha

pape je la haha
saya sangat taw dan paham dah mereka ni
ada character yang sama
cik afiqah, aina, surah & aqil ni suke sangat maen laptop
rasanya bateri kondem ni sebab dowang la kot
lagi, suke sangat makan
memang x payah pikir langsung pasal membazir
mereka ni la TENTERA MAKANAN YANG SEJATI!!

makan!!






Saturday, July 10, 2010

happy saturday my buddies!!

Friday, July 9, 2010

macam-macam pengalaman

OK!
'assalamualaikum dan salam sejahtera cikgu'
wah, so sweet bila dipanggil cikgu
banyak sangat rasanye yang saya nak share kot
tak cukup status kt fb, skang ni beralih ke blog
kalau kt fb nak update status setiap 5 min takut ade owang sound plak
hello, tolong sedar diri. owang laen dh bertaun2 kot jd cikgu. aku ni 24 jam pun x sampai lagi haha
ok2..kembali normal, cuba control diri yang tersangat excited ni
macam2 benda berlaku dalam kelas
adei..
ade budak siap mintak kebenaran lagi "cikgu, boleh saya siapkan folio sejarah? hari ni kne hantar"
what? dush3x..kasi tumbukan padu (ok2, ni hanyalah imaginasi)
ade lagi yang lagi x boleh diterima akal
ade budak cakap oxygen kaler hitam
ape?? knape cakap macam tu..ade dalam buku ke?
ade2 cikgu. ni die lorekkan kaler hitam..
ok, bila dah sampai tahap ni, saya dh betul2 blurr..nak jawab apa..cuma mampu control gelakkan daripada tersembur keluar..hahahahahaha (ok, cikgu ini sangat jahat..sila sedar diri!)
tak masuk lagi bab2 pemakaian hari ni..
pakai kasut tumit tinggi dalam masa yang agak lama
dan skang ni dah dapat rasa ade 'water bag' kt jari kelingking..sangat2 pedih..
ok, skang ni suara dah garau sikit sebab kehilangan suara
tu pun budak boleh cakap x dengar suara..adei, cikgu dah rabak kot anak tekak ni.
korang yang bising camne nak dengar suara cikgu, kan? kan?
okies, sekian tuk kali ni..
saya akan kembali lagi ngan post2 yang lagi2 banyak dan panjang..hahaha
bye..


Tuesday, July 6, 2010

don't know yet hehe

yeah..
two days of interviews
very tired, 
tired of being nervous hoho
and suprisingly
i got those jobs
BUT
i have to let them go
bcoz
i'm not ready yet
HOWEVER
even i've lost the jobs,
i found something in myself
WHAT????
my confident was getting higher
higher than yesterday and before

1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...