Thursday, March 31, 2011

Reblogged version: FACTS OR MYTH ABOUT GUYS...

I loike it so much..So, i reblogged this, taken from my friend's belog cik mieja to share with u..:D


sila klik kat link ini dan baca sampai muntah..:D


AKUSEKEPINGSEKUT: FACTS OR MYTH ABOUT GUYS...: "1. Guys love flirts!!! 2. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards. 3. When a guy says he doesn't understand you, i..."

Ausie Mood.



Australia, hebat bukan bunyik nye? Wondering when i will be there. Oh, stop dreaming!! Sepanjang 3 tahun berhempas pulas belajar kat Johor dulu haram Singapore depan mata pun tak pernah sampai lagi. Tapi masih lagi boleh berbangga sebab pernah sampai Sabah. I rasa macam pegi Vietnam or Filipina. Sawah padi pembangunan semua belum cukup maju. Eh jap! honestly saya tak pernah pun lagi pegi Vietnam or Filipina. Just my imaginasi..:D

I penah dengar sydney,melbourne and the rest memang tak pernah dengar.


Kenapa tiba-tiba nak cakap pasal Australia? Cakap kena la ikut mood kan. Pagi tadi my kawan dah naik flight pegi Australia. Yess, NOT ME!! hahaha. Tapi i terasa sangat dekat dengan Ausie sebab my kawan tadi keep telling me about the Ausie since last month. Dan sebagai pendengar yang setia, I tadahkan telinga saja sambil menyembunyikan perasaan jelesh dalam hati.

Used to be a place where i played 'masak-masak' during my childhood. Hebat imaginasiku..:D


Dari hal mata wang kepada keadaan cuaca dan semua semua i dapat tahu. Menurutnya lagi sekarang ni musim luruh kat Ausie. I dont know whether its true or not. Saya percaya je sebab jadah apa nya nak cek sendiri kan? Bukan saya yang nak pergi. Just wait for the pics!!

How to read this??


So, he will be away for a week. Lama tuuuu. I dont have anyone to text to dalam seminggu ni T T. Oh, i should be grateful, boleh jimat kredit telepon bukan..:D... Before he left Malaysia (ceywah, macam pegi jauh), he asked me 'nak apa?'.. Then me as usual pretend huh?? nak apa APA?? owh, okay. just bring me keychain. huh, keychain?? NO!! Daging kangaroo!! i'm hoping that he heard daging kangaroo instead of keychain T T.

sungguh chumil!


Okay, thank u for reading.    

Monday, March 28, 2011

March yang bakal dikenang.

Dear my March diary,

Baru terperasan yang bulan ni terlalu banyak benda kenangan manis kenangan pahit yang nak dihumban ke dalam my diary. Okay one by one ye.

Saya sepatotnye dah resigned 28hb Feb tapi disebabkan kepercayaan yang diberikan oleh bos saya extend lagi kerja 5 hari. Biasala bila kita kerja bagus sila cakap bos mana yang tak sedih nak lepaskan pekerja sebegini??? Okay, stop perasan hahaha. Saya diberi mandat untuk menduduki kerusi 'store manager' dan dalam masa 5 hari saya perlu gigih melatih pekerja baru semua benda! Yer,semua benda!! Lagak tak yah duk cakap ah. Gebang memanjang kerja kat sini kena kebal semua. Padahal diri ni dah puas berendam air mata sepanjang kerja kat situ keh keh keh.


1st March...Alhamdulillah. Dapat lagi anak buah baru. Kerja saya memang babysitter sejati. Semua anak buah boleh la nak gebang kat sini memang semua rapat ngan saya. Kira macam feveret auntie la hik hik. So, I bet pasni boleh kot nak kumpul duit hasil jadi babysitter hahaha.

bersama budak comot Faris



7th March...Hari suram. Macam tak percaya dah hampir 3 minggu arwah abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Memang sangat terasa kehilangan arwah. Tapi kita tetap redha dengan ketentuan-Nya. Semoga segala urusannya di sana dipermudahkan. Amin.


25 March...Hari akad nikah abang sulung. At the same time my sister pun ditahan. Ops, ditahan di wad bersalin. Suspek: baby sonsang. Bukan suspek lagi tapi memang sah. Tak tahu nak pilih yang mana satu. Kalau la boleh cut the body into pieces, kaki nak pergi hospital badan nak pergi majlis akad nikah. At last, we went to akad nikah.


26 March...Sebelah pagi my mom and abang ipar rushing pergi hospital sebab my sister akan di operated. Dan saya perlu jadi babysitter lagi, look after si budak comot Faris. Barang-barang hantaran untuk pergi majlis persandingan abang tak siap touch up sepenuhnya lagi. But we let it through one by one. Alhamdulillah. my sis selamat lahirkan baby girl yang sangat chumill..Oh, this month I got 2 new-born-anak-buah. Sungguh seronok!!

Curik pic..:D




Sebelah petang we went to kenduri kahwin abang. Kami bermandi-mandian kat sana, meredah air hujan, memang terbaik!! Kesian yang pakai kasut tumit tinggi semua. Semua barang hantaran basah. Masa tu saya hanya berdoa je harap my RM15's sandal tak putus hiks. Alhamdulillah, semua ini datang dari Allah. Walaupun hujan lebat tapi kenduri still run smoothly.


Today, kami semua akan menyambut kakak ipar yang baru. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Amin.

Tapi sayang. Arwah abah  tak sempat nak tengok semua ini. T T Alangkah seronok nya kalau abah ada di sini berkongsi kegembiraan ini. T T.

Saying goodbye to March yang bakal dikenang~ Bye-bye

Sunday, March 27, 2011

Tanda kecil kiamat....Subhanallah

  • Kurangnya ilmu,meratanya kebodohan-ramai tidak menggunakan akal dalam tindakan mereka sebaliknya menggunakan hati semata-mata
  • Jumlah perempuan melebihi lelaki
  • Berlaku banyak kemungkaran dan zina
  • Masa menjadi semakin singkat
  • Timbul peperangan sesama Islam
  • Berlaku bencana alam gempa bumi, banjir dll

Saturday, March 26, 2011

Heliza Helmi - Cuma Aku

Tuesday, March 22, 2011

21 March itu adalah trisomi 21.


Hello!!

Yesterday was 21 March and this entry should be posted on that special date! Poor me.. To those who still do not know, 21 March is referring to 'Hari Sindrom Down Sedunia'

Tak perlu panggil student medic untuk elaborate. Saya kan ada, dokter yang sedia membantu dan boleh anda percayai teheee.. 21 Mac melambangkan 3 copies of chromosome 21-known as trisomy 21 or Sindrom Down.


Syndrome Down occurred during pregnancy. It is not a genetic disease. And it is not penyakit berjangkit like kurap or kayap..Too many were wrong! Then blame on their ancestors for carrying this genes.





Okay adik-adik. Please refer to the figure shown above. Syndrome Down happen when someone accidentally having 1 extra chromosome on 21th. So, it cause someone to have 47 chromosomes instead of 46 (normal).


So sad to hear that our communities still believe that nonsense thing-having a syndrom down child adalah SATU BALA!! Totally wrong rite..One more thing, the parents who own this special child akan dipandang serong dan nyah kau dari family ini!! So sad....


Renung-renungkan dan selamat beramal.


Okay, Good Nite!!


P/s: I'm thinking that this entry supposed to be about how to celebrate my friend's birthday dari jauh. Perlu send present?? haha..  

HAPPY BIRTHDAY to ATIQ!!

 .






Monday, March 21, 2011

Bila harus memilih



I hate when i have to make a decision dalam keadaan tergesa-gesa. Why must I put myself in such situation. At last, I am the one, THE LOSER ONE!!  



But I don't have any choices.



Ya Allah, please give me Your guidance. I'm hoping that this is my best decision I've ever made in my life.
Amin.

Saturday, March 19, 2011

Persiapan pengantin bajet

Tadaaaa...
The wedding is coming in just a few days. Finally, my eldest brother are going to marry someone after 37 years seeking for love *ceywah*. This is a moment where everyone is waiting for *what cu what cu waiting for lalalalalala*. We had time together, doing all the preparation by ourselves.


That's what we called 'persiapan pengantin bajet'. Because we're still in grief after arwah abah left us. So, we choose not to over-over for the upcoming wedding :). Our priority is to focus on the important ones like akad nikah, hoping that it will run smoothly. Let's check it out what we have for bilik pengantin..



 
Overview the bilik pengantin-to-be, before decoration. Argghhh, how to elaborate? pic tells u everything. Biasa la, ini rumah kampung kan. But to tell u, we're very comfortable even the room is not made of by batu bata. What we concern is SAFETY! T T


We together-gether memerah otak untuk fikirkan decoration yang mampu menutup segala kelemahan bilik ini. We decided not to over decorate it. Just simple but nice. Bila tetamu datang mulut tak pot pet pot pet cari kelemahan kita. Bukan kah itu sangat penting? Ok, stop babling!! Start working!! :D


At last, we came out with this decoration.....




Dont u see how creative we are, made use of curtain to be like 'tabir' and the recycled flower. To add the flava of the bilik pengantin, we put this. Come closer please..







Yeah, that's the package we offered u hahaha. My anak buah Faris, orang yang paling bizi dan penting time decoration ni. Peace!!



Very simple rite. Since this is for sebelah pihak lelaki, yup usually ia akan berlangsung secara kecil-kecilan. Bila perempuan kahwin baru kena meriah bagai kan, ada pelamin semua. So, I think this is the best that we can do for our brother. Moga bahagia dan berkekalan sampai bila-bila.


Okay this will be the last pic. Promise.




After all, I rasa nak campak henfon ni disebabkan un-very-cleared-pic *tepon murah bebel lebih pehal nak marah?*...Okey..bye.

Friday, March 18, 2011

Sesungguhnya Kekasih Agung sedang cemburu...



Bila kita melebih-lebihkan cinta kita kepada kekasih hati berbanding cinta kita kepadanya-Nya

 


Thursday, March 17, 2011

Pagi yang hening

Pagi-pagi dah kena berkerah tenaga pergi pasar beli barang-barang tuk tahlil malam ni *sayang nye nak korbankan masa tido*..:D

 Yang tak seronok nye kena pergi beli kat pasar besar Pasir Mas. Mak ai, tak yah cakap la rakyat nye ramai mana. Sampai nak jalan pijak tanah pun tak cukup. 

Kalau pergi kul 8 a.m memang wajib akan parking 10kilometer dari tempat membeli. Pastu usung barang-barang ke tempat kereta sampai senget bahu. 

Arwah abah pernah cakap "Bandar Pasir Mas ni kalau letak 40 buah kereta atas jalan memang jammed la!". Tambah lagi musim cuti sekolah. Fuhh, menguji kesabaran.

Tapi rasanya bukan musim cuti sekolah je, hari-hari biasa pun memang keadaan lebih kurang sama je. Kita akan pikir bila hari hujan mesti tak ramai rakyat yang keluar membeli belah ikan dan lauk pauk tapi haram!! Sama je. Gamaknye orang suka kot shopping dalam hujan.


Overview: Tak taw mana satu jalan yang betul. Main redah jer.


Ini la untung nye pegi pagi-pagi. Semua masih fresh..Mata ikan pun takde lagi kaler merah..:D


Ini yang dikatakan rezeki murah di pagi hari..:)


Itu adalah barang yang sangat bahaya!!

Boleh nampak tak bulatan dalam pic kt atas tu-sebab utama mak bapak tak nak bawak anak-anak ikut sekali. Mesti nak beli belon sabun yang tiup akan keluar buih-buih cinta..:D


Okay..peace!!

Wednesday, March 16, 2011

Kebahagiaan dalam kedukaan

1 March 2011
My 7th-cute-niece was born. My brother chose to named him Muhammad Zafran instead of Fakhrullah or Hafizullah. *jauh tersasar dari nama sebenar*.

7th March 2011
It was really really shocked me. I got a call from my abang, saying that abah was "no here anymore". At first, no tears. The first person that i reached was Zara *i was in Johor that time*. I called her. After that -non-stop-crying. No! Actually it was crying+screaming . I felt very guilty towards arwah abah. My only regret is not to be there with him -on his side-. The last time I met him was on 21 Dec 2010. Before I went back to Kuala Lumpur, he was still in CCU ward. I have promised him to be back after the MARA interview on 23 Dec. Only 'janji kosong' to calm him. (I didnt went home, kerja jugak kat Guardian). He cried *sebak*.

After 1 week without him......
Sebagai hamba yang beriman pada Allah, I have to redha dengan ketentuan-Nya.

So sekarang, I start busying myself doing the preparation for the upcoming my brother's wedding while melayan my cute nieces and nephews-so that i can ignore my sadness. But deeply in my heart still I want abah. Rumah terasa sunyi tanpa bebelan abah. The sound of his motorcycle was really menggamit kenangan. The time he went home by his old motorcycle, we could detect dari jauh lagi and my mom ready with Teh O to treat him and cucu-cucu semua lari ke muka pintu waiting for him.

He actually didnt know what was happened. Salah seorang cucu yang sangat rapat dengan arwah abah.

They play themselves. Kebiasaannya bermain dengan arwah abah.

Mreka sedang berpura-pura rajin mengemas bilik pengantin.
 Mesti orang bengang baca entry ni. Really broken english. Tapi I tak kesah. :D

P/s: Life must go on. Cheers!!

Monday, March 14, 2011

Tidur Sekejap

Tapi kalau dah tidur mana boleh sekejap. Mesti mahu yang kaw-kaw punye. Biar kualiti tu ada. 

Disebabkan sikap gemar membaca yang dah sebati dalam diri ni keh keh keh bersama pengalaman yang dikumpul pada masa lalu saya rasa terpanggil untuk share benda-benda berilmiah kat sini. Tak sia-sia berhempas pulas belajar biology 5 6 7 tahun.

Sebenarnya badan kita ni ada biological rhythm ataupun irama biologi (dush ajaran sesat). Sistem ni dikawal oleh hormon-hormon yang terdapat dalam tubuh kita. Kalau dalam 'normal stage', sistem ini menyebabkan kita rasa mengantok pada waktu tertentu dan rasa bertenaga pada waktu tertentu. Anda paham? Saya pun tak paham. Tapi jangan risau, saya akan menyelesaikan permasalahan ini teheee

Contoh;
Waktu malam badan manusia akan mengeluarkan sejenis hormon (melatonin) dalam kuantiti yang sangat banyak. Melatonin ni la penyebab kenapa kita rasa mengantok. Jelas, bukan salah nasi lemak, bukan salah pulut! Bila melatonin merembes, kita kena bersiap-siap untuk tidur. That's the isyarat okeh. Bila paras melatonin menurun ke tahap paling minimum, maka waktu itu kita akan bangun tidur. 


Saya bagi contoh lagi;
Hormon kortisol akan meningkat secara mendadak bila kita bangun pagi lalu penjadi penyebab kenapa badan sangat bertenaga. Sebab tu emak-emak selalu bebel bangun awal pagi study study study sebab time tu paling efektif dan produktif. See betapa emak-emak kita ni dah tahu lama pasal hormon kortisol ni. :D

Sila tengok. Red line=Hormon kortisol. Hormon kortisol aktif ppada waktu pagi. Bila menjelang malam makin menurun.

Wahh, tepuk tangan semua. Saya berjaya merungkai permasalahan ini.

Hormon kortisol akan menurun  ke tahap paling minimum pada waktu tengah hari. Time tu badan dah lesu, lemah asyik pikir lunch lunch lunch!! Pergerakan badan dan otak menjadi kusut. Tapi bagi sesetengah orang, every seconds otak memang kusut malas nak pikir. :D

Bila dah lesu macam ni la kita disarankan mengambil tidur sekejap (30 min-1 jam) waktu tengah hari. Nak kasi cas balik tenaga-tenaga yang hilang tu. Lepas bangun je, badan bertenaga balik, fokus terhadap sesuatu akan jadi lebih tajam awwww tajam macam pisau kot.  Sila cuba!

Okay la, Rasanya hormon melatonin dalam badan saya tengah melimpah-limpah ni. Rasa mengantok semacam jer. See u again bila hormon korttisol saya naik mendadak. Bye! 


*Dipetik dan diolah dari mag SOLUSI

Friday, March 11, 2011

Damailah engkau di sana

 
Di sisi Tuhan Yang Esa

Tuhan sengaja menduga kita
Di mana kesabaran manusia

Sesungguhnya semua ini adalah pinjaman daripada Allah. Dan Allah telah mengambilnya, maka tabahkanlah hatimu dan redhalah terhadap ketentuan-Nya.

Al fatihah to arwah abah..

Thursday, March 3, 2011

Mood Magic

Seriously magic! Mood datang sekelip mata. Ape ni??


perfume Mood Magic from Nutox

Available in 4 scents: Crave (Pink), Poise (White), Bliss (Yellow) & Chill (Blue). Antara empat jenis ni 'POISE' paling best. Bau nye mak ai pegi basuh berak pun  tak hilang lagi bau. Memang soft betol, menusuk ke dalam hidung.



I dah ada satu..

Korang bila lagi nak beli?? heeee

1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...