Wednesday, November 30, 2011

Orang luar lebih memahami dari diri sendiri?





Pernah banyak kali, bukan sekali dua aku menangis tengah malam buta. Kenapa? Bukan ke itu memang timing terbaik untuk muhasabah diri? Sedih, sebak, geram bermacam-macam lagi bila orang asyik tanya soalan itu soalan ini.

  • kenapa kau nak resign? 
  • Dah dapat kerja lain ke? 
  • Bukan ke gaji dah okay? Kenapa nak resign?
  • Eh, jangan la resign, susah tau nak dapat kerja sekarang ni.
  • Sabar la, pergi kerja mana-mana tempat mesti ada pressure, ada problem.
  • Biasa la kena marah dengan bos, nama lagi bos. Memang dia ada hak nak arah orang itu ini.
  • Kerja mana-mana pun susah dik.




Mulut yang bercakap memang senang. Orang yang menghadapi situasi ni macam mana pulak? Kesimpulan nya, orang-orang yang suka cakap benda ni maybe;



  • Pertama; Orang yang yang tak pernah ada pengalaman kerja, yang tak kenal apa makna susah payah.
  • Kedua;  Orang yang bila first time apply kerja tup tup nasib baik terus dapat kerja yang best. Mungkin kan? Sebab dia tak rasa macam mana susah nya nak dapat kerja yang sesuai. Sebab first impression diorang terhadap kerja ni bagus. 
  • Ketiga; Ataupun memang aku ni yang sebenarnya takde wawasan hidup????



Biar apa orang nak kata, aku dah hantar surat resign. Apa nak jadi, jadi lah. Aku yang kerja, bukan korang. Aku yang merasa, bukan korang. Aku yang alami keperitan, kepayahan, bukan korang. Korang tak berada dalam situasi aku, so korang tak tahu. Bak kata pepatah 'Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul'. Aku nekad, redha dan pasrah dengan keputusan ni. Harap ada hikmah di sebalik semua ni. Insyaallah, moga ada jalan lain lagi.





 

Friday, November 25, 2011

Syafiq IK4 - Kembara Di Tanah Gersang [Konsert 2].mp4

Oh so kiut so kiut so kiut suara nya. Tengok idola kecil lagi best dari pertandingan vokal lain yang entah hape. Lagi puas hati dapat bazirkan masa untuk dengar suara yang mantap.


Jangan lupa tonton idola kecil 4, setiap sabtu jam 9 mlm.










Banyak lagi yang best tapi ni antara yang TERhebat.

Thursday, November 24, 2011

Sesuatu yang harus dicapai



23 tahun tapi masih belum punya apa-apa. Kadang-kadang malu dengan diri sendiri sebab orang luar yang terlebih risau kan diri kita sedangkan tuan punya badan tak pernah nak amik inisiatif untuk memajukan diri.


And here, i came with some conclusions yang mungkin semua orang dewasa pikir seseorang yang berumur 23 tahun harus ada ini;


  • Pekerjaan yang tetap. Paling menakutkan. Baru je buat keputusan untuk resign sedangkan beribu-ribu orang lagi kat luar sana berlumba-lumba nak keje. Perlukah kita terlalu cerewet dalam memilih keje? Ya, kadang-kadang PERLU! supaya kita dapat apply kan kelebihan, knowledge, pengalaman yang kita ada untuk sesuatu keje yang mampu mencabar diri. 


  • Sudah ada aset sendiri dengan titik peluh sendiri. Yer, saya amat jelous dengan kawan-kawan yang dah mampu ada kereta even motor pun, guna duit sendiri bayar bulan-bulan. Me? Setakat ni belum terpikir ke arah itu. Maybe tunggu dapat kerja tetap yang bagus lagi mantap baru nak pikir. Kalau keje sekarang just pikir untuk kumpul duit jer tapi still tak terkumpul lagi huhuhuhuh.


  • Dah dapat keje bagus, harus ke alam yang lebih bahagia. Kawen? Ramai yang dah kawen okay. I just dont understand macam mana mereka boleh kumpul duit banyak-banyak dan kawen? Op kosh, yang paling penting kena ada calon. Tapi saya dah ada target sendiri. Dalam susur galur sejarah keluarga, dua orang kakak saya kawen masa umur 25 tahun. Tapi time tu dorang dah ada keje tetap yang memang dah boleh menjamin masa depan. Tapi saya yang masih terkapai-kapai, cewah ayat, harus mencari sesuatu dalam hidup yang mampu menjamin masa depan. So, i nak jadi macam artis-artis gitewww. Nak kawen before 30 tahun. Ada gaya tak?


So, kawan-kawan. Ayuh terus mara ke hadapan bersama team Harimau Muda!

Bye~





Tuesday, November 22, 2011

Rupa-rupanya sudah sejauh ini mutu bola sepak di Asia Tenggara.







Mungkin aku yang agak ketinggalan atau pun memang langsung tak de semangat patriotik. Jarang sangat nak tengok team Malaysia main. Yang selalu aku amik kesah ialah gosip antara Khairul Fahmi Che Mat + Elia + Dahlia Teck. What ever. Baru ku paham kenapa ramai sangat yang suka jaga tepi kain orang. Rupa-rupanya KFCM memang seorang yang sangat hebat! Hebat di gawang. :P












 Malaysia boleh!!!







Friday, November 18, 2011

Pilih Kerjaya Bukan Kerja.




Well, nampaknya dah agak slow down sikit penulisan kat belog ni. Bizi? Mungkin. Bizi mencari kerja baru dan jugak bizi untuk settle benda-benda penting sebelum blaaahhh dari kerja sekarang ni. Orang kata sebelum kita tinggalkan sesebuah company, kita kena buat sesuatu yang boleh meninggalkan impak. Baru orang akan rasa rugi nyeerrr lepaskan pekerja berdedikasi ni *tehee*






Semakin dekat dengan due date (resign), hati makin tak keruan. Tak  senang duduk. Kadang-kadang terpikir betol ke keputusan yang aku dah buat ni? Betol ke? Tepuk dada tanya selera. Tapi tepuk-tepuk pun selera okay je. Macam-macam kena pikir. Pasni nak cari kerja apa? kat mana? gaji? location? transport? macam mana nak bayar ptptn?






Kadang-kadang timbul rasa penyesalan sebab dah hantar surat resign sedangkan kerja lain belum dapat. Means that, aku akan terputus dengan bekalan duit selama beberapa bulan? Beberapa bulan kah? Kalau menganggur setahun macam mana? Huwaaargggg.








Ditulis oleh Hizwani Hassan
Harga: RM 10.00






Nasib baik la aku terjumpa buku motivasi 'Pilih Kerjaya Bukan Kerja'. Banyak tips yang berguna, *tiba-tiba bersemangat*. Dalam buku ni banyak cerita menarik, sangat santai. Kepada sesiapa yang dah lari dari alignment kerja yang sebenar *macam aku* memang senang paham dengan situasi yang ditulis. 






Memang sesuai bagi orang-orang yang dah TERmelencong jauh dari konsep kerja yang sebenar. Yang utama, kita harus kembali kepada fitrah yang asal. Kita ada Allah S.W.T, kerja bukan setakat kejar duit di dunia sampaikan yang penting dan wajib itu terabai.






Renung-renungkan dan selamat beramal.













Tuesday, November 15, 2011

What is your excuse?







Taken from FB.



Thursday, November 3, 2011

Buat kamu yang sering lupa.



Tadaaaa..this entry special for Yatt and para ulat-ulat buku semua.




Bagi sesiapa yang kurang gemar baca buku-buku motivasi atau agama, ni la buku yang terbaik untuk korang. Semua tahu kan kalau buku-buku motivasi/agama biasanya ayat berjela-jela meleret panjang. Nak baca pun boleh hilang mood.


Tapi buku 101 Rekreasi Hati tak macam tu okay. Kat dalam tu ada ilustrasi kartun ala-ala komik gitu. Kita yang tua-tua ni jangan pandai mengata kanak-kanak je, kalau dapat buku yang ada kartun-kartun pun siapa yang tak tertarik kan nak baca.


Buku ni santai jer, boleh relax kan minda sambil tu mendekatkan kita kepada hadis-hadis. Harga pun okay RM 17.00 je. Lagi murah kalau nak compare dengan novel-novel cinta. Biasa la manusia kan, kalau buku-buku motivasi susah sikit nak keluarkan duit. Tapi kalau novel? Majalah kpop? Cepat je tangan membeli tehee.. Okay, selamat membaca.



Ps: To Yatt, next time aku recommend buku lain pulak. Tak sempat nak kumpul bahan-bahan. :D







Tuesday, November 1, 2011

Retail - Pilihan Pertama Kerjaya



Since ramai yang dah habis PMR dan budak-budak tak PMR pun dah nak bercuti sekolah, ramai jugak yang gigih nak mencari kerja atau lebih tepat nak cari INCOME maybe untuk beli iphone? pendrive 16G? laptop? nak beli tiket SUJU or 2 p.m nanti? This is not a guide actually sebab aku belum layak nak bagi guide. Tapi ini berdasarkan pengalaman.


Salah satu kerja yang paling ramai orang mintak as for kerjaya pertama ialah retail. Retail tu apa? Kedai peruncitan. Lebih tepat kau jadi cashier, serve customer, susun-susun stock, promote barang-barang.


Kerja retail ni bagus ke? Ada kelebihan & keburukan nya. Tapi cukup tak puas hati bila sesetengah orang pandang rendah keje macam ni. Kalau keje macam ni mesti budak-budak lepas SPM, mesti budak-budak yang tak habis belajar, budak malas belajar bla bla bla bla.


Itu la mindset orang-orang kita. Suka judge orang macam-macam.


Apa kelebihan kerja retail? Meh nak list kan.

  • Improve communication skill. Korang akan bekerja dengan manusia, bukan dengan mesin. Mengadap muka manusia pelbagai gaya dan bahasa. Ada yang kerek taknak cakap bahasa melayu bahasa kebangsaan kita maka perlulah ikut rentak. Bukan dari situ korang dah dapat practice english skill? Automatically, kita akan belajar cara-cara untuk berkomunikasi dengan orang ramai. Kerja macam ni harus dan wajib kena banyak bercakap. Bagus untuk sesiapa yang pendiam.
  • Teach you to have good manners. Ya, kerja macam ni kita akan berdepan dengan banyak kerenah, banyak ragam. Hari-hari ada je benda tak kena, ade je yang kena marah. Salah satu prinsip kerja retail- "Customer is always right". Even itu adalah salah customer, kita harus sabar. Kat mana lagi kita nak belajar jadi sabar kan?? At the same time, kita belajar hormat orang.
  • Make friends. Mula-mula customer, lepas tu jadi regular customer, lepas tu jadi kawan. Silap hari bulan jadi makwe/pakwe. Gerek haha. Yang penting kau dah luaskan skop berkawan. Bukan dengan rakan sebaya je, tapi dengan pakcik, makcik, orang berpangkat besar. Mana tahu kan nanti orang-orang macam ni offer kerja kat tempat dorang kan. 
  • Belajar bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemuudian. Baru korang rasa macam mana mak bapak membanting tulang mencari nafkah untuk 10 anak? Kita yang mencari duit untuk diri sendiri je boleh ke handle? Cukup kuat kah kita?


Curik gambor kat google.


Yang tak best keje retail pulak;

  • Most of them kerja ada shift. Pagi, petang atau full. Kalau pagi biasanya start pukul 9.00 a.m to 6.30 p.m. Kalau petang start pukul 1.00 p.m to 10.30 p.m. Kalau full? Kira sendiri la. Agak penat la kerja macam ni.
  • Hidup takde life. Bila kerja shift, kau kerja penat. Balik je mesti pikir nak rehat, nak tido. Then, bila nak hang out dengan kengkawan? Nak tengok tv? baca paper? Apa isu-isu semasa? Bila orang borak-borak kau tak boleh join sebab isu-isu semasa tak cukup heh. Bila Steve Jobs meninggal? Sejak bila Diana Amir, Nana bla bla bla dah pakai tudung? 


Okay, pikir-pikirkan dan selamat beramal~

1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...