Monday, October 31, 2011

Kau kenal Steve Jobs siapa?



Kau kenal? Bagus! Tabik springgg  sebab kau sentiasa bergerak seiring dengan peredaran masa.


Kalau tak kenal, memang kompem kau tak pernah ada iphone atau pun kau tak pernah bermimpi nak beli iphone kah kah kah kah kah macam aku. Iphone itu apakah?


Yang kau pulak lagi teruk! Guna iphone, guna apple tapi tak kenal Steve Jobs siapa. Baik buang je dalam gaung. Habis cerita.



*monolog dalaman*


Life will be much easier when apples were just fruits




handsome gila time muda-muda



Kalaupun aku mampu beli iphone ni, aku tak reti nak guna. Sekian.





~Remembering Steve Jobs.




Saturday, October 29, 2011

Alif Satar - Lelaki Seperti Aku

Official video Lelaki Seperti Aku by Aliff Satar.

Enjoiceee korang..


Thursday, October 27, 2011

30 lagu separuh akhir Muzik-Muzik 26 pilihan korang?



Weee, separuh akhir Muzik-muzik ke-26 datang lagi! Okay, let's make it short. Antara 30 lagu yang akan berentap ada yang gila-gila best dan ada yang gila-gila TAK best. Tapi kebanyakan yang gila-gila la. Sape yang gila? Kau lah haha.


List lagu dari artis made from Akademi Fantasia.
As always diorang selalu conquer macam reunion pulak. Haaa, sape kata stok-stok dari AF ni artis mee segera je??

  1. Sungai Lui - Aizat
  2. Janji - Akim
  3. Awan Nano - Hafiz
  4. Ilusi - Adira
  5. Luar biasa - Shahir
  6. Kisah Dongeng - Stacy
  7. Cinta Teragung - Hazama
  8. Mata Hati - Nubhan

Yang tak menahan tu stok artis dari Mentor pun ada. Best ke? Seingat saya, lagu yang best lagu Iqa je. Rezeki kan.

  1. Di Penghujungnya - Iqa
  2. Bila Bertemumu - Shiha
  3. Aku Permata - Salma

Lagu-lagu dari arti-artis yang dah selalu masuk AJL.

  1. Karma - Faizal Tahir
  2. Gadis Semasa - Yuna
  3. Penakut - Yuna
  4. Sedetik Lebih - Anuar Zain
  5. Kisah Hati -Alyah
  6. Bagaikan bidadari - Tomok

Lagu dari artis trio yang memang aummmm mengancam

  1. Kekanda Adinda -Atilia feat Monoloque
  2. Kalau Berpacaran - Ana Rafali & Shohaimi Mior Hassan/ Altimet
  3. Beribu Sesalan - Ning Baizura, Shila Amzah & Jaclyn Victor
  4. Pokok - Hazama Nubhan feat Meet Uncle Hussein
  5. Kurnia - Mizz Nina & Noh Hujan

Lagu-lagu dari artis berkumpulan

  1. Menyesal - 6th Sense
  2. Maaf Dari Hati - Sofaz
  3. Babak Pertama - Drama
  4. Perpisahan Ini - 1st Edition feat Aizat
  5. Cinta Matiku -6th Sense
  6. Muda - Hujan
  7. Wanita Seluruh Dunia -Projek Pistol

In the making;

  1. Cinta Muka Buku - Najwa Latiff


Lagu-lagu yang dah di highlight kan tu adalah pilihan saya. Lagi besar font dia lagi saya suka & kompem-kompem la dapat masuk final nanti teheee. Pilihan korang??

Wednesday, October 26, 2011

Starter pack Bio-essence Bird's Nest




Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
  1. Nuti-Collagen & Whitening Cleanser
  2. Nutri-Collagen & Whitening Advancer
  3. Nutri-Collagen & Whitening Essence
  4. Nutri-Collagen & Whitening Cream

At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whitening. Saya taknak whitening produk. Saya taknak putih! Hitam itu kan menawan muahaha. Tapi produk ni takde la memutih sangat, so jangan risau kalau taknak muka putih tapi tangan hitam. Sungguh weird. Kalau nak putih biarlah satu badan kan.


First, pakai cleanser-urut secara membulat (cewah). Then, apply advancer. Advancer ni macam toner la jugak. Lepas tu seterusnya. Yang best nya semua cepat meresap dalam kulit. Try la.


Sesiapa nak try tapi takut-takut sebab produk ni boleh tahan jugak harganya, so saya cadangkan korang beli starter pack dulu.


Value buy; RM 18.90


Kat watson ada. Cuba dulu yang starter pack. Tapi kalau dah namanya starter pack dengan harga murah macam tu jangan ingat boleh tahan sampai sebulan. 3 4 hari jer okay haha. Kalau rasa okay boleh beli botol besar tehee. Selamat mencuba~





Tuesday, October 25, 2011

Shila Amzah (alif satar ) cover- Gadis Seperti Aku





Memang tak kan ada gadis seperti aku
Tapi yang lebih baik banyak
Memang tak kan ada gadis sehebat aku
Tapi yang lebih hebat banyak

Maka tak perlu kau susah hati
Banyak lagi gadis yang bisa kau pilih
Untuk kau jadikan sandaran hati

Memang tak kan ada gadis seseksi aku
Tapi yang lebih seksi banyak
Memang tak kan ada gadis secomel aku
Tapi yang lebih comel banyak

Maka tak perlu pujuk rayu itu
Jangan sampai kau rendahkan dirimu
Memaksa aku tuk jadi pacarmu

Oh baby baby jangan kau marah
sebab ku tolak
Ku tahu kamu kaya
Dan baik budi bahasa

Ku yakin pasti ada
Gadis yang akan suka

Oh baby jangan kau dendam
Sebab ku enggan
Bercinta aku mahu
Tapi tidak dengan mu

Ku sudah ada satu
kekasih yang menunggu

Ceritanya aku mahu belajar setia
Makanya dari itu kamu jangan memaksa
Kerna aku memang tak bisa mendua
Nooooooooo

Tadi dah habiskan duit



Biasa la dah ada duit sendiri sekarang ni. Dah pandai membazir. Kalau dulu nak beli bag, nak beli kasut, nak beli baju, kena pikir dua tiga kali dulu, nak kena sematkan dalam pemikiran dulu tak boleh nak bazir-bazir. Maklum lah, dulu duit ptptn.


Ni la akibatnya bila dah ada duit sendiri sebab dulu takut-takut nak bazir sekarang takut-takut nak simpan duit. Takut berlambak dalam bank. Daripada simpan dalam bank, baik simpan kat shopping complex teheee..



Sunday, October 23, 2011

Pilih kerjaya, bukan kerja







KERJAYA      :  Kerja   +   Minat   +   Berjaya 



KERJA           :  Terpaksa  +  Bosan  +  Stress






 

Sunday, October 16, 2011

Wedding Jue & Matle


Semua pic ni dicurik dari facebook Mai (our photographer of the day) sebab dia ada kamera mahal tehee..Nak harap kan diri sendiri entah bila dapat merasa pegang dslr. Kamera yang biasa pun tak mfampu beli lagi tsk tsk.. Mari menikmati pemandangan indah perkahwinan Wan Jue & Matle..:D


























Sekian dulu~



Tuesday, October 11, 2011

Sedar tak sedar (Bab 2)


Dah masuk bab 2?? okay sambung lagi...

Sedar tak sedar- tinggal 3 hari lagi...3 hari lagi.... my fwen, Wan Zuraidah  a.k.a Jujue akan kawen!! Kami sebagai kawan sangat excited untuk korang berdua. Dari first kenal lagi, kami memang suka sangat korang berdua. Matle yang super duper peramah, baik hati *first time jujur*. Harapan- semoga jodoh berkekalan dan bahagia sokmo.


Tahniah Jue sebab dapat jadi yang first kawen dalam geng kitorang *mode; sedih tak dapat jadi yang pertama* hahaha.


Angan-angan menjadi kenyataan.


To Jujue; jangan jadi matured2 sangat yer, muda lagi ehehe.


P/s: Dalam dok jealous segala bagai, ketahuilah jue yang kami TERsangat excited for your upcoming wedding ni. 






Friday, October 7, 2011

Sedar tak sedar (Bab 1)


Tik tok tik tok tik tok....(bunyi jam berdetik setaip saat dan ketika)


Rupa-rupanya dah masuk 7 October 2011 hari ni.. 


Rupa-rupanya dah 23 tahun 3 bulan 14 hari aku hidup kat dunia ni.. Dunia yang bersifat sementara semata-mata..Apa yang dikejar sangat kat dunia ni? Duit? Pangkat? Penghormatan? Lupakan je kalau semayang tak cukup 5 waktu.. Hampehh..


Rupa-rupanya dah 1 tahun 5 bulan 12 hari aku meninggalkan alam persekolahan/ peruniversitian. Tanyalah sama ada aku masih lagi berkira-kira nak sambuang master? Jawapan ku masih juga sama, aku rasa tak layak sebab aku memang seorang yang pemalas. Malas untuk berfikir, malas segala-galanya. In addition (cewah), aku tak suka jalan kaki, aku tak suka naik bus untuk pergi lab macam dulu-dulu lagi. Aku nak kereta toyota vios untuk berulang alik pergi lab, baru aku akan pertimbangkan. Pang!! (rupa-rupanya aku berkhayal) teheee.

Rupa-rupanya dalam sedar tak sedar, dalam suka tak suka, dalam benci membenci dan dibenci, aku dah kerja kat sini 4 bulan 7 hari. Tak sangka, ketahanan ku agak kental..heee


Rupa-rupanya selama aku berkerja dalam tempoh setahun ni, aku masih takde saving untuk diriku sendiri. Takde! RM50? Yang tu ada la. Orang lain punya saving dah masuk 8, 9 10 ribu..keh keh keh..


Rupa-rupanya dah 7 bulan! 7 bulan! 7 bulan aku kehilangan insan yang aku sayangi. Insan yang bertanggungjawab membawa ku ke dunia ini. Yang pernah dulu bersusah payah untuk ku. Yang pernah rapat dengan aku masa kecik-kecik dulu. Bila dah besar, dah tak rapat macam dulu-dulu lagi. PERNAH jadi kebanggaan untuk dia masa darjah 1 sebab selalu dapat no 1. Tapi aku tak tahu kenapa aku berubah bila masuk form 1. Aku dah tak sepandai masa zaman aku darjah 1 dulu. Tak dapat jadi doktor. Tak dapat jadi cekgu. Tapi Abah......aku semakin matang. Dah boleh berdikari. Jangan risau.


Alfatihah untuk arwah abah...



Graduasi 2003 (Form 3). Venue; Dewan Besar MRSM Jeli. Sedih sebab tak dapat anugerah pengetua. Cettt, belajar malas, nak anugerah lebih..wekkk..




To be continued............

Saturday, October 1, 2011

Aku cukup mengagumi Zahiril Adzim.



Aku sangat jeles dengan orang yang dikurniakan bakat sastera dalam kepala otaknya. Bakat untuk berpuitis, muitis, dengan lenggok-lenggok bahasanya. Hiperbola, metafora cukup lengkap. Sampai ku tertanya-tanya macam mana orang-orang ini melahirkan bahasa yang sedemikian rupa.


Curik kat fan page  =)


Bagi orang-orang yang lembap dalam memahami ayat-ayat sastera ni (macam aku), kena betol-betol fokus, keadaan sunyi, baca 3 4 kali baru paham maksud sesuatu ayat. Semalam baru berkesempatan baca buku 'Bogel Menuju Tuhan' tapi belum habis lagi, masih lagi meneruskan pembacaan. Semoga berjaya..;D


P/s: Tajuk yang paling best; Mata Terkunci Dengan Stranger. Selamat membaca~~


1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...