Skip to main content

Sedar tak sedar (Bab 1)


Tik tok tik tok tik tok....(bunyi jam berdetik setaip saat dan ketika)


Rupa-rupanya dah masuk 7 October 2011 hari ni.. 


Rupa-rupanya dah 23 tahun 3 bulan 14 hari aku hidup kat dunia ni.. Dunia yang bersifat sementara semata-mata..Apa yang dikejar sangat kat dunia ni? Duit? Pangkat? Penghormatan? Lupakan je kalau semayang tak cukup 5 waktu.. Hampehh..


Rupa-rupanya dah 1 tahun 5 bulan 12 hari aku meninggalkan alam persekolahan/ peruniversitian. Tanyalah sama ada aku masih lagi berkira-kira nak sambuang master? Jawapan ku masih juga sama, aku rasa tak layak sebab aku memang seorang yang pemalas. Malas untuk berfikir, malas segala-galanya. In addition (cewah), aku tak suka jalan kaki, aku tak suka naik bus untuk pergi lab macam dulu-dulu lagi. Aku nak kereta toyota vios untuk berulang alik pergi lab, baru aku akan pertimbangkan. Pang!! (rupa-rupanya aku berkhayal) teheee.

Rupa-rupanya dalam sedar tak sedar, dalam suka tak suka, dalam benci membenci dan dibenci, aku dah kerja kat sini 4 bulan 7 hari. Tak sangka, ketahanan ku agak kental..heee


Rupa-rupanya selama aku berkerja dalam tempoh setahun ni, aku masih takde saving untuk diriku sendiri. Takde! RM50? Yang tu ada la. Orang lain punya saving dah masuk 8, 9 10 ribu..keh keh keh..


Rupa-rupanya dah 7 bulan! 7 bulan! 7 bulan aku kehilangan insan yang aku sayangi. Insan yang bertanggungjawab membawa ku ke dunia ini. Yang pernah dulu bersusah payah untuk ku. Yang pernah rapat dengan aku masa kecik-kecik dulu. Bila dah besar, dah tak rapat macam dulu-dulu lagi. PERNAH jadi kebanggaan untuk dia masa darjah 1 sebab selalu dapat no 1. Tapi aku tak tahu kenapa aku berubah bila masuk form 1. Aku dah tak sepandai masa zaman aku darjah 1 dulu. Tak dapat jadi doktor. Tak dapat jadi cekgu. Tapi Abah......aku semakin matang. Dah boleh berdikari. Jangan risau.


Alfatihah untuk arwah abah...



Graduasi 2003 (Form 3). Venue; Dewan Besar MRSM Jeli. Sedih sebab tak dapat anugerah pengetua. Cettt, belajar malas, nak anugerah lebih..wekkk..




To be continued............

Comments

Michiko Pieces said…
yani, time really flies kan???
yani keje mana skrg??

btw, be strong k
mar yanie said…
azah..sangat cepat ms berlalu..dulu still budak hingusan..tengok skang azah dah kawem..sungguh jeles!! haha
Michiko Pieces said…
tula kite sendiri pn tak caye..huhu
yani keje ape skrg? ktne
mar yanie said…
keje biase2 jer kat kepong..jadi kuli..keje retail gitu..x taw bile nak dpt keje betol2 related ngn study..terasa rugi plak susah2 belajar dulu tapi keje lari bidang..T T

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…