Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Ketika jatuh cinta dan patah hati

TERAPI PATAH HATI

Ketika jatuh cinta; Kita berasa hidup kembali, lahir kembali dan diutus kembali ke alam yang indah dan penuh pesona Ketika patah hati;  Kita berasa dunia ini berakhir lebih cepat daripada jadualnya.

Ketika jatuh cinta; Berubah cara pandangan kita, berubah cara pemikiran kita dan berubah perasaan kita terhadap segala sesuatu yang kita temui. Ketika patah hati;  Kita berasa tidak bersemangat

Ketika jatuh cinta;  Kita mimpikan satu suara yang pernah kita dengar, kita senyum kerananya dan kita rindu akannya. Ketika patah hati;  Kita berharap tidak akan bertemu dengannya lagi seumur hidup kita.

Ketika jatuh cinta; Kita lebih suka malam, lebih suka berjaga sepanjang malam, lebih suka dengan bulan. Ketika patah hati; Tidur pada awal waktu menjadi pilihan yang menyenangkan.

Ketika jatuh cinta;  Kini mawar memiliki peranan yang amat besar, kedinginan udara berada pada kedudukan yang istimewa dan telefon pun kini menjadi barang yang paling dicari. Ketika patah hati;  Mawar ialah bunga …

Mencari ketenangan dan kebahagiaan

Holla, hari ini pagi-pagi lagi dah keluar rumah. Tempat dituju adalah Taman Wetland @ Putrajaya. Dua jam aku tersesat dalam daerah Putrajaya, nak menangis rasanya, bukan apa pun cuma aku risau tak cukup duit nak isi minyak waduuuhhh giteww. Tambah lagi sekarang aku terpaksa membina muscles, maklum lah dah start bawak kereta manual. Nasib baik ada Aza, die yang duk kat tepi tolong aku pusing stereng. Memang terbaik la...

So, taknak cerita banyak, nak tepek picca sajorkk. This time picca tanpa editing. Motif? Nak tunjuk struktur muka aku dah elok sikit lepas gigih makan collagen Glow B White De' Herbs dan juga produk2 CNI. Korang mesti try hokkay!





Sebenarnya ia tanpa dirancang, bangun pagi terasa amat sunyi then aku terus kejut aza, jum breakfirst kat Taman Wetland!










"Kau memang selekeh la, messy. Patot la takde orang nak kan kau. It's fact!" Lalalalala. Okay, dah habis jenjalan kat Taman Wetland, we're rushing to Paya Indah Wetland, my sis' house. Baru pindah…

Kelemahan dan kekuatan

Holla....

I just came back from the interview kat Sekolah Sri Utama di Setapak. Hari ini macam-macam hal berlaku. Starting day pun dah entah hape-hape kan. My mom and I sangat percaya kepada benda karut macam ni. Benda karut apa? Kalau kita nak buat sesuatu benda penting, kita mesti start dengan mood yang baik. Baru la benda tu run smoothly kan. Yang tu memang aku selalu pegang dari dulu sampai sekarang.


So, hari aku bermula seawal jam 5.00 a.m. Kunci jam dengan alarm yang sangat kuat tahap maksima. Konon la kan nak bangun pukul 5.00 pagi. Last-last pukul 5.30 jugak sedar. Lepas tu nak buat "lesson plan" untuk microteaching nanti. Entah la nak dijadikan kebetulan, satu keping kertas A4 mahupun kertas kajang serius tak wujud dalam rumah. Nak gila rasanya padahal aku ke hulu ke hilir pergi sekolah duk usung kertas A4. Jadi aku give up. Lantak la apa nak jadi.


Pukul 6.30 am aku turun rumah, cari heels tak jumpa. Oh, rupa-rupanya ada dalam bonet kereta. Dah nak gerak ni, eh lup…

I'm fine.

Silence is a girl's loudest cry. You can 
always tell she's really hurt when she 
starts ignoring you.



Never cry for the person who hurts you..just smile & say 
"thanks for giving me a chance to find someone better than
 you."







Seorang diri?

Kawan datang dan pergi,
Tapi Dia tak pernah ke mana-mana,
Cuma kita saja yang selalu datang dan pergi dari Dia,
Kita datang pada-Nya ketika berduka,
Pergi jauh dari-Nya ketika sedang diulit kegembiraan,


Namun Dia tak pernah,
Tak pernah menjauhkan diri dari hamba-Nya
Yang senantiasa berdoa kepada-Nya.
Allahuakbar..


Sedang itu juga,
Masih ada yang setia menemani,
Walaupun kadangkala juga kita mencari mereka..

Terima kasih ma dan keluarga. Kamu semua sumber inspirasi dan kekuatanku.


GlowBWhite dan Diamond Foundation De' Herbs

Holla..happy Saturday uollllssss....







Ada dua produk untuk di review hari ini iaitu produk keluaran De' Herbs. Bukan nak promot atau nak gebang tapi sebab aku ni sangat sukakan kecantikan dan mahu semua wanita wanita di luar sana turut merasai saat kecantikan, jadi aku nak sharing is caring la sikit kan eheh .



GlowBWhite
Rasa yang sangat best iaitu campuran perasa asli Strawberry dan Acai Berry. Rasa masam-masam manis giteww. Lepas minum GlowBWhite ni mamang korang akan kelihatan manis *okay dah start gebang tehee*.GlowBWhite sesuai untuk lelaki dan wanita. Lagi SESUAI UNTUK ORANG PEMALAS macam aku. Kenapa? Sebab tak perlu nak bancuh bagai. Orang busy macam aku memang takde masa nak bancuh. Jadi sesuai sangat la. Buka je sachet tu dan terus tuang dalam mulut, dapat lah rasa keenakan perasa yang asli..;)Fungsi; Glow = bersinar, bersparkling, shining kan. White = Putih!  Tapi sebenarnya ia lebih kepada memperbaiki struktur kulit. Harga berpatutan dan mampu dimiliki. RM36.90. Mungkin k…

Wajah secantik nama

Nama saya Mariani Makhtar. Nama awak? awak? awak? dan awak? 




Morning uolsss....


Hari ni cedgu nak bercerita tentang nama. Ada apa pada nama? Ia bagaikan satu bonus bila memiliki wajah seindah nama beserta budi pekerti yang A. Dulu, aku pernah rasa kecewa kenapa nama aku Mariani? Terasa so oldskul kan. Nama pelakon lagi tu. Mak kepada Melissa Saila kan. Mungkin mak dan arwah abah aku minat pelakon Mariani kot masa tu. Bila meningkat dewasa, aku rasa selesa sebab nama aku tu kedengaran sangat sesuai dengan peningkatan usia aku. *Pasrah*.haha




Kenapa tiba-tiba aku terasa nak bercerita tentang benda ni? Sebab tugas aku sekarang ni yang membuatkan aku perlu mengingati nama-nama anak murid, senang aku nak soal nanti. Poyo je kan, nak soal anak murid bagai kan kahkahkah. Tapi nama anak-anak sekarang sungguh hebat. Dan dalam tak sedar aku dah list kan satu dua nama untuk 'bakal anak' aku nanti wakakakaka.




Aku mengajar enam kelas form 1. 1 kelas ada lebih kurang 35 orang. 35X6=210 nama perl…

Aura positif...datanglah.

Morning uolss....

Adei, dua tiga hari kebelakangan ni my status/posts/thoughts were very very un-matured. Kadang kala, kita tak nak apa-apa yang kita cakap, luah, itu menyebabkan orang sekeliling tersinggung tapi biasalah kita sebagai manusia selalu tak sedar bile kita dalam keadaan emosional. Nak cakap main lepas aje, bila tersedar "kenapa la aku buat camni" dah tak berguna dah nak tarik balik.


Hmm, honestly aku memang suka membaca buku-buku motivasi yang mana ayat nya panjang berjela-jela. Tapi kena pada timing yang betol la, baru rasa seronok dan boleh insaf dalam 2 3 minit giteww teheeee. Jadi, aku nak sharing is caring la sikit apa yang aku baca kan.


Orang kata senang je nak hidup happy, jadi lah orang positif. Ada jugak yang cakap, kalau asyik jadi negatif je mungkin kita diserang penyakit hati dll. Sebab nye bila jadi negatif, ade saje benda yang kita tak pernah dan tak kan puas hati tentang orang lain.


I admitted, nak start jadi positif tu memang payah dan sangat sa…

Puding Swiss Koktel with loved~

Hollaa..... 
Yesterday punya yesterday punya yesterday, aku ada buat Puding Swiss Koktel. Time tu aku masih mampu buat puding ni dengan penuh rasa kasih sayang. Satu tips untuk menyedapkan masakan adalah 'memasak dengan sepenuh jiwa dan kasih sayang'. That's what your mom n mine did. Sebab tu masakan ibu adalah yang terbaik!!

Okay, pada sesiapa yang ada extra time boleh cuba. Very simple, dari bahan-bahan kepada cara menyediakan. Kalau dah expert tak sampai 15 minit pun. 


Bahan-bahan ; Fruit Cocktail, susu cair sejat F&N, tepung castard, kek/swiss roll/apollo dan serbuk jelly (untuk hiasan saja)

First step;  susun atur kek ke dalam bekas ikut pada kesesuaian dan taburkan koktel buah kat atas kek itu



Second;  panaskan 1 tin susu cair (api yang kecil saja) atas dapur, kacau sambil tunggu ia menggelegak sikiiiit baru tambah 2 atau 3 sudu tepung kastard. Makin banyak adik-adik taruk tepung kastard, makin pekat la kuah tu. So, pandai-pandai la adjust sendiri yer.






Third; ka…

Smile; a symbol of hopes & strength

Dear Allah, I wanna take a minute, not to ask for anything from you, but simply to say thank you, for all I have.

Just because a person smiles all the time doesn't mean their life is perfect. That smile is a symbol of hope & strength.

Two hardest things in life: Letting go when all you really want is to stay and making someone stay when you know they really want to leave.

You don't need anybody that does not need you. Focus on those who truly appreciate you & get rid of those who don't.

Just because you can't see the air, doesn't mean you stop breathing. Just because you can't see God doesnt mean you stop believing.


I fall, I rise, I make mistakes, I live, I learn, I've been hurt but 
I'm alive. I'm human, I'm not perfect but I'm thankful.





We're done, You're deleted!

We met, we talked, we liked, we dated, we committed, I loved, U cheated, we're done, you're deleted
"we can still be friends" is like saying "hey, the dog died but we can keep it." -__-
There comes a time when you have to choose between turning the page or just closing the book.
You have to accept not everyone is going to love you back, that's why it's most important to love yourself.
Forgive someone because you believe they are truly sorry, not just because you want to keep them in your life.
You don't need someone to complete you, you only need someone to accept you completely.
Don't lower your standards to 'keep' anyone, if they're not making you happy, it's time to find someone who does.
Without respect, love is lost. Without caring, love is boring. Without honesty, love is unhappy. Without trust, love is unstable.
Cry as hard as you want to. But make sure, when you stop crying, you'll NEVER cry for the SAME reason again.



The end of everything~

I'm thinking of shutting down my memory. Give me sometimes to erase my memory. And I really need timesssss to heal everything.


I'm not thinking to be friend with u. Coz it really hurts me. Really really. Just forget me and I'll forget u. I promise this...



Pls people dont ask me about him anymore. We're officially nothing from now on. I wish him happy.



P/s..Kalau rasa nak muntah, pls get out from here. This is my belog. My very first time I exposed the feeling becoz I dont have anyone to share my kesedihan.. It really hurts me guys..End up everything at the age 24..Seems like u takkan percaya lagi pada cinta sebelum kahwin...How stupid me........



Don't let your personality overshadow the intelligence

Sesekali nak berbahasa omputih, tak kisah la kan walaupun ayat tunggang langgang kan? teheee

Holaaa!!!

Mukaddimah; Pandangan dan persepsi orang terhadap kita memang berbeza-beza. Kalau ada 100 orang yang berlainan, memang akan ada 100 jenis perangai dan ragam yang berlainan. Jadi hari ni saya mahu mengajak korang semua untuk meluahkan pendapat/ idea macam mana nak handle beberapa situasi. Contoh;

Kita pergi interview, pakaian dan A, termasuk personaliti dah A tapi tahap pengetahuan masih lagi cetek, cara nak berkomunikasi masih lagi lemah, end up dengan "Awak tak sesuai untuk kerja ini".
Don't judge a book by its cover.
Selalu sangat kita dengar quote kat atas ni, jangan menilai seseorang dengan melihat pada luarannya. As for me, sangat penting okay untuk menilai orang terlebih dahulu. Contoh; kalau kita baru jumpa seseorang, dan terus kita judge dia sebagai seorang yang sangat sombong. Bila kita ajak berborak "Wah, baik hati nya, wah peramahnya". Bukan ke maca…

Doa buat teman...

Andainya aku bertanya padamu,
Tentang bahagia,
Di mana nilai setia,
di manakah puncak cinta.

Mahukah engkau mengerti,
Harapan serupa mimpi,
Ianya dapat terjadi,
Atau hilang tak berganti.


Bahagianya kamu, aku turut rasa bahagia. Semoga perjalanan hidupmu makin lancar dan bertambah bahagia. Ini doaku, ikhlas dari hati *tangan di dada mata ke atas*.



Petua Sengal

Tadi jalan-jalan, terjumpa petua best kat facebook.. Sila masuk, baca dan amalkan..hehe



Kredit to fb Tuan Loyar


Lipstick Collagen Treatment

Penyeri warna bibir semulajadi mengikut suhu badan dan darah. 
Melembapkan bibir yang kering dan merekah.
Sesuai untuk bibir yang gelap





Memandangkan aku ni suka sangat kalau orang lain nampak cantik dan bahagia, so aku sharing info pasal Lipstick Collagen Treatment ni untuk kali ke-2 sebab sangat teruja akan keberkesanannya.
Dan aku mengambil kesempatan ini untuk berkongsi kebahagiaan ini dengan semua orang. Oh, bahagianya~ *so annoying rite*.
Jadi, sape2 yang berminat nak mencuba TOLONG JANGAN RAGU-RAGU. Gunakan sekarang!
Harga RM25. Sape yang susah benar nak dapatkan lipstick ni takpe. Jangan risau, beauty consultant (aku) ini akan tolong korang uhuk3.
Harga masih sama RM25, pos pun FREE untuk 5 orang yang pertama. (Aku berani bagi free pos sebab aku tahu  tak ramai yang nak beli. Ataupun sememangnye takde? keh3.)

Okay, ASAP yer..sementara stock masih ada..



Okay, yang ini pic yang lekat dekat kotak belakang lipstick ni. Terbaik kan???



Dapatkan bibir yang mungil

Holla!!
Sorry la kalau tajuk kat atas tu menakutkan korang semua keh keh keh. Ada ke orang tak tahu bentuk bibir yang mungil tu macam mana? Haaa, macam Kilafairy ni. Meh zoom in sikit.



Teruja??? Meh aku nak sharing satu produk terbaru. Takde la terbaru sangat cuma aku baru je guna. Nampak kesan yang memberangsangkan, so aku sharing la sikit demi kecantikan kita bersama yeww heee.



Lipstick Collagen Treatment Keluaran D'Herbs

Apa yang menarik ngan lipstick ni? 
Sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan. No problem bro.
Aku dah pakai seminggu. Alhamdulillah. Sesuai dengan kulit aku kot. Bila pakai automatik bibir jadi pink, tak menggelupas. Lagi satu tahan lama.
Ni info yang aku dah google, senang cerita aku tolong copy paste untuk korang semua teheee.

Sebagai penyeri warna bibir semulajadi mengikut suhu badan dan darah.Melembapkan bibir yang kering dan merekah.Sesuai juga untuk bibir yang gelap akibat merokok dan faktor keturunan.Sesuai digunakan oleh lelaki dan wanita.
Harga RM 25.00…

Interview 15 minit saja, kena reject.

Holla....

2 hari lepas, saya pergi UPM atau lagi tepat Institut Pertanian Serdang, located dekat dalam UPM la. Ada interview untuk join satu program. Ye, PROGRAM...bukan nye interview mintak kerja. Sesampai je sana, hujan lebat yang amat sangat, jalan tak bape nak clear. Alhamdulillah, dalam kul 12.30 sampai. Interview pukul 2.30 p.m. Amacam? Berkobar-kobar kan nak pegi interview? keh keh keh




Sesudah solat zohor, berlari-lari redah hujan bagai. Last-last pukul 2.45 pm sampai kat IPS. OMG, lewat 15 minit!! Bad impression dah kat situ. Tapi bila mereka nampak yang saya tengah basah kuyup, tersenyum je. Nasib baik paham kan. Nasib baik ada Aza, dia yang bersusah payah meredah hujan untuk aku. Thanks so much. Oh ye, Aza pun dapat interview jugak cuma hari je lain. Jadi saya dulu yang di interview.



Then, aku diberi borang untuk diisi. Kat dalam tu ada soalan-soalan yang berkaitan dengan Usahawan Belia Tani la. So, selamat la aku menjawab dengan hentam keromo nye. Malas nak pikir. Lepas da…

Kelas Memasak #2 : Nasi Beriani Tak Gam

Holla..

Ini last week punya menu, baru hari ni sempat sharing sebab broadband baru je bayar huhu.


Resepi dah di campur aduk, amik resepi dalam buku sikit, amik resepi dalam internet jugak. Nasib baik menjadi teheee.




Nasi Beriani, ayam masak merah, dalca, acar timun dan papadom.







Resepi? Boleh request. Selamat menjamu mata dan selamat mencuba~~



Tak suka reunion.

Reunion....

Saya mengaku bahawa saya adalah di antara orang yang paling LIAT sekali untuk attend mana-mana reunion.


Antara sebab-sebabnya ialah;


I am nobody

Cuma kadangkala saya berfikir, siapa saya kepada mereka? Kalaupun saya tiada, reunion tidak terjejas sikit pun.
I have nothing to share Takde benda menarik pun untuk dikongsi bersama. Kerja tak seberapa, kereta takde dan bla bla bla....apatah lagi kalau masuk bab-bab pasangan hidup uwekkzz.
Seriously, saya sangat malu untuk berjumpa kawan-kawan lama. Antara topik utama yang akan di tanya mestilah "Kerja apa sekarang?" "Datang dengan apa ni? (KTM jeww)". 

Beberapa bulan yang lepas, saya jumpa 2 3 orang kawan lama yang memang saya teringin sangat nak jumpa. Rindu, mungkin. They're medic students. Bila jumpa seronok dengar diorang borak pasal hal-hal dan masa depan budak medic. Dalam hati rasa menyesal jugak la datang huhu. Balik rumah, terus murung. Kenapa la hidup orang lain indah belaka. 

Ya Allah, kuatkanlah h…