Skip to main content

Puding Swiss Koktel with loved~



Hollaa..... 

Yesterday punya yesterday punya yesterday, aku ada buat Puding Swiss Koktel. Time tu aku masih mampu buat puding ni dengan penuh rasa kasih sayang. Satu tips untuk menyedapkan masakan adalah 'memasak dengan sepenuh jiwa dan kasih sayang'. That's what your mom n mine did. Sebab tu masakan ibu adalah yang terbaik!!


Okay, pada sesiapa yang ada extra time boleh cuba. Very simple, dari bahan-bahan kepada cara menyediakan. Kalau dah expert tak sampai 15 minit pun. 



Bahan-bahan ; Fruit Cocktail, susu cair sejat F&N, tepung castard, kek/swiss roll/apollo dan serbuk jelly (untuk hiasan saja)


First step; 
susun atur kek ke dalam bekas ikut pada kesesuaian dan taburkan koktel buah kat atas kek itu




Second; 
panaskan 1 tin susu cair (api yang kecil saja) atas dapur, kacau sambil tunggu ia menggelegak sikiiiit baru tambah 2 atau 3 sudu tepung kastard. Makin banyak adik-adik taruk tepung kastard, makin pekat la kuah tu. So, pandai-pandai la adjust sendiri yer.





Masukkan tepung kastard


Third;
kalau dah rasa susu tadi sedikit pekat, tutup api dan tuang kan ke atas kek bersama koktel tadi.





Pic ni tak di edit.The real. Kalau dah memang sedap, tak perlu nak edit pun.wakaka..*poyo*
Last,
Siap dan sejukkan dalam peti! then, hidangkan.


Untuk hiasan, boleh ad on jelly kat layer paling atas sekali.

Masukkan serbuk jelly

Cairkan dengan 1/2 cawan air dan panaskan.

Tambah 1 sudu gula. Kacau sampai dah sebati,tutup dan tuangkan atas puding koktel tadi.


Selamat mencuba~




Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…