Monday, April 16, 2012

Puding Swiss Koktel with loved~



Hollaa..... 

Yesterday punya yesterday punya yesterday, aku ada buat Puding Swiss Koktel. Time tu aku masih mampu buat puding ni dengan penuh rasa kasih sayang. Satu tips untuk menyedapkan masakan adalah 'memasak dengan sepenuh jiwa dan kasih sayang'. That's what your mom n mine did. Sebab tu masakan ibu adalah yang terbaik!!


Okay, pada sesiapa yang ada extra time boleh cuba. Very simple, dari bahan-bahan kepada cara menyediakan. Kalau dah expert tak sampai 15 minit pun. 



Bahan-bahan ; Fruit Cocktail, susu cair sejat F&N, tepung castard, kek/swiss roll/apollo dan serbuk jelly (untuk hiasan saja)


First step; 
susun atur kek ke dalam bekas ikut pada kesesuaian dan taburkan koktel buah kat atas kek itu




Second; 
panaskan 1 tin susu cair (api yang kecil saja) atas dapur, kacau sambil tunggu ia menggelegak sikiiiit baru tambah 2 atau 3 sudu tepung kastard. Makin banyak adik-adik taruk tepung kastard, makin pekat la kuah tu. So, pandai-pandai la adjust sendiri yer.





Masukkan tepung kastard


Third;
kalau dah rasa susu tadi sedikit pekat, tutup api dan tuang kan ke atas kek bersama koktel tadi.





Pic ni tak di edit.The real. Kalau dah memang sedap, tak perlu nak edit pun.wakaka..*poyo*
Last,
Siap dan sejukkan dalam peti! then, hidangkan.


Untuk hiasan, boleh ad on jelly kat layer paling atas sekali.

Masukkan serbuk jelly

Cairkan dengan 1/2 cawan air dan panaskan.

Tambah 1 sudu gula. Kacau sampai dah sebati,tutup dan tuangkan atas puding koktel tadi.


Selamat mencuba~




No comments: