Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Preparation & Celebration; New Year 2013

Yesterday has gone, today is okay, tomorrow will be better.


Hello uolss.. sebelum tahun 2012 berlalu pergi, aku nak abadikan kenangan hari terakhir 31.12.2012 di dalam kalendar belog aku. Sukacita nya aku nak maklumkan yang belog aku ni dah berusia 3 tahun. Happy birthday! Waaa, tak percaya. Banyak benda yang dah tercoret kat sini secara sengaja ataupun tak sengaja. Kadang-kadang aku baca balik apa yang aku tulis, ahh tersenyum sorang-sorang teheeee. Malu!


Preparation for New Year?



Tadaaaa..Planner Diary lah konon kan? teheeee. Awaaaas hokkay! Aku dah tulis segala perancangan untuk upcoming January. Aku berharap sangat semoga tahun depan hidup aku akan lebih teratur dengan adanya planner diary ni. Semua aku dapat free, banyak lagi yang free tapi tak larat nak punggah balik rumah. Semua aku letak dekat office.


Celebration?




Takde pun nak celebrate, duk diam-diam dalam bilik curik masa tuk diri sendiri. Memanjakan diri yang penat berkerja. Serius penat sungguh, kualiti masa tu dah hilang…

2013 punya pasal...

Sumpah aku sangat bizi, ehh sangat malas!!

Tinggal berapa detik lagi menjelang tahun 2013. Semakin dekat nak masuk tahun baru, semakin membuak-buak perasaan malas. Malas yang macam mana tu?


Malas nak pergi kerja, malas nak masak, malas nak berblog, malas nak bertwitter (hekk elehhh). Ni 2013 punya pasal lah. Sebab kepala hotak ni dah set "Okay, tahun 2013 ni baru buat betul-betul, buat bersungguh-sungguh. Tahun untuk aku berubah!!!". Jadi sebelum masuk tahun baru, kita kena enjoy dengan perasaan/sikap lama.


Every weekend keluar joli-joli ngan kengkawan sebab masuk tahun baru ni dah taknak dah jadi remaja sangat. Buat abis duit dan masa jew. Sekarang ni makan nasik pun beli kat kedai, masuk tahun baru kita start memasak setiap hari.


Ayat aku untuk diri sendiri

"Kita tengok sampai tahap mana kau akan bertahan Mariani?? Nak berubah konon dari tahun-tahun sudah lagi gebang ptuihhhh"

*Sigh*

Puding Roti Cinta Hati.

Pefeeeling Shilala nak berchenta hati bagai... Takpe kan? Teheee..



Dah agak lama aku pendam keinginan nak buat puding roti tapi perasaan malas tu mengatasi segalanya. Betul la orang kata, orang perempuan ni takde istilah tak pandai masak, tak pandai kena belajar. Yang betul-betul ada malas memasak! Yup, aku mengaku! Harharhar

Kadang-kadang bila time rajin tu datang, ada je halangan macam bahan-bahan tak cukup lah, roti takde lah bla bla bla.. Alasan semata-mata kan? Finally beberapa hari lepas, perasaan membuak-buak tu datang tiba-tiba lepas tengok seplastik roti gardenia atas meja. Aku tanya akak aku ni roti expired bila? Hmmm, dah seminggu lebih beli. 

Hokkay!! Ini lah peluang nya. Aku guna roti Gardenia yang dah beberapa hari expired. Yayy!! Jimat kan? Roti gardenia boleh dipercayai sikit berbanding roti lain. Walau dah expired, tekstur dia tetap lembut. Bagi aku, selagi tak tumbuh kulat atau cendawan, still boleh makan lagi hewhewhew. 

Sa, tadaaaa...Ini la hasilnya......



Puding R…

Biasa-biasa di mata kita, tapi cukup besar di mata seorang ibu.

Petang semalam tengah aku leka buat keje, ting ting, mesej masuk. Cepat-cepat aku cek henpon, sape pulok nak mesej time keje ni?? Tengok je nama, ahh memang aku dah agak la..Mesej dari seseorang yang memang aku tunggu-tunggu. Mesej dari seorang ibu muda, Kak Bi. Aku dari pagi lagi memang tak duk diam, gelisah semacam je. Maklumlah, result PMR nak keluar kan.


Kak Bi cakap terima kasih kat aku, anak dia lulus semua subjek. Alhamdulillah, aku rasa syukur sangat-sangat. Tapi aku nak jugak tahu dapat gred apa kan. Bila Kak Bi bagitahu gred, terus terbeliak anak mata ni. Time tu aku tak tahu apa perasaan kak bi sebenarnya.


Terus terdetik dalam hati ni, tak perlu lah nak menilai anak orang. Anak kita nanti macam mana? Suka tak kalau anak atau adik kita dinilai macam tu? Seorang ibu walau sibuk bekerja macam mana sekalipun, sampai tak terjenguk perkembangan sekolah anak-anak, mereka sebenarnya lebih tahu keupayaan anak. Aku rasa sungguh terharu melihat pengorbanan Kak Bi untuk Afiq. Afiq seg…

2012; You and me; are the champion.

Tajuk nak howtt je kan, macam baru menang Piala Suzuki AFF.


Walaupun bulan December ada setengah bulan lagi nak berakhir, aku mengambil keputusan untuk mengimbas kembali perjalanan hidup aku sepanjang tahun 2012. Aku berkira-kira yang lepas ni life aku akan jadi so hectic, mungkin takde masa sangat nak bersenang-lenang di hujung minggu mengadap laptop, update belog. 


Tinggal beberapa hari je lagi anak sedara aku Ikhwan nak masuk tadika. Ikhwan ni aku dah anggap macam anak sendiri, pergi mana-mana selalu je turut bontot. Sampaikan nak kuar dating ngan boipren pun dah takde privacy #eheheh. Jadi, dari kelengkapan alat tulis, baju, kasut, beg sekolah, botol air aku akan uruskan. Nak isi borang daftar pun aku uruskan. Saja nak tolong ringankan beban abang aku, apa salahnya kan. Tahun depan, aku rasa bertambah lagi kerja aku nak pergi hantar Ikhwan ke sekolah sebelum pergi kerja. Well, bukan ke orang cakap "practice makes perfect"? Yeahh, too cliche but TRUE!






So, apa pencapaian aku,…

Password bermusim.

Apa yang aku nak taip kali ni adalah satu perkongsian untuk dijadikan pengajaran.




Apalah nasib diri aku ni, seorang yang pelupa. Pelupa atau nyanyuk? don't know which one is the best to describe me hewhewhew. Ia bermula masa aku belajar bercinta dengan monyet isk3. Alah biasalah remaja katakan. Kalau boleh semua benda nak diabadikan.




Contoh; password kad ATM. Lepas dah putus hubungan, terus tukar password. Memang aku lupa lah, asyik ingat yang lama je. Last sekali, pergi report kat bank nak tukar password baru. Isk3, melayang beberapa hengget jugak la time tu. Then, alhamdulillah password tu kekal sampai skang.


Kedua; Untuk tahun ke berapa entah aku dah lama tak sign in email yahoo sebab lupa password. Nasib baik yahoo mail penuh diisi dengan benda suka-suki macam notification dari facebook, twitter dan lain-lain lagi. Oleh itu (perghhh ayat bm), aku buat gmail, memang duk guna yang tu je la untuk benda-benda penting.


Masalah lupa aku ni memang dah sampai tahap kronik dah. Kalau …

OST Dalam Hati Ada Taman; Selalu Milikmu~

Randy Pangalila feat Marsha Milan Ku mencintaimu sepenuh hatiku
Memilikimu anugerah untukku
Meskipun ku tahu
Tak pernah kau menjadi milikku Mencintaimu sepenuh jiwaku
Memilikimu bahagia untukku
Namun kau tak tahu
Hatiku hanyalah untukmu Meskipun kita berbeda
Namun ku ingin kau mengerti
Bahwa sebenarnya ku tak pernah mampu
Jauh darimu Ku mencintaimu sepenuh hatiku
Memilikimu oohh bahagia untukku
Namun kau tak tahu
Hatiku hanyalah untukmu Akankah kita kan bersatu
Jalani cinta ini
Yeah.. Oh.. Uh.. Oh.. Meskipun kita berbeda
Ohh.. Uh.. Oh..
Namun ku ingin kau mengerti
Bahwa sebenarnya ku tak pernah mampu
Jauh darimu Selalu milikmu…



Perihal "contest", join dan menang.

Holla.. Good news untuk aku dah nampak macam ada banyak masa je nak update belog sentiasa kan. Rajin kemain lagi. Hari ni aku nak bercakap pasal contest/ pertandingan/ gores dan menang serta seangkatan dengan nya.






Dulu masa usia remaja, aku bukan tak percaya pada pertandingan or contest cuma kurang percaya. Bagi aku ia satu trick. Yang paling aku ingat contest Power Root Ali Cafe/ Long Jack Orang Kampung/ Kacip
Fatimah bla bla bla. Beli je barang diorang, tangok kat penutup botol/tin ada tak "Tahniah, anda memenangi percutian ke Ostrolia". Abang aku cakap tak payah la beli bazir duit. Memang ada tu ada, tapi satu negeri mungkin ada satu tin je yang ada hadiah. Mungkin tin tu ada kat kawasan Pasir Putih, kalau kita beli 50 dozen kat Pasir Mas sekalipun tetap tak ada kan? Owh, kalau pikir balik betul jugak kan? Siapa yang untung? hehehe.


Aku jarang gila join contest sebenarnya. Ada beberapa sebab la kenapa aku jarang berbuat demikian. Dulu masa kecik aku duk kat kampung, kamp…

Orang kata adventure tapi tak tahu lah.

Semalam aku seorang cekgu, hari ini aku keje sales, esok aku keje dalam makmal, lusa aku masuk realiti show jadi artis.


Memetik kata dari Kak Fadillah a.k.a rajan sekerja satu office yang aku kurang gemar sedikit, tapi kurang gemar/tak suka/sakit hati/menyampah macam mana pun aku tetap respect dia sebagai seorang yang lebih tua, lebih pengalaman dan lebih makan garam. Dalam setiap tutur kata dia berisi, bukan sekadar omong-omong kosong.



So? So? So???  What I am trying to say ekceli??


Oh lupa, aku nak ulas perenggan pertama tadi tu. Semalam kau kerja lain, hari ni lain, esok lain, lusa lain, tulat lain dan tuli pun lain. Orang mungkin cakap eh die ni takde masa depan ke, asyik tukar kerja je. Takde future planning langsung. Sigh. Tapi Kak Fadillah pesan kat aku, takpe, kau muda lagi. Masa ni la nak tunjuk kan kebolehan, buat kerja ni boleh kerja tu boleh. Campak mana-mana pun nanti, insyaallah, boleh survive. Eh, yeke? yeke?  *senyum sambil kelip-kelip mata*.


Pastu....pastu...aku rasa…

Jangan cemuh, jangan mengeluh dan jangan segala jangan...

Sila jangan pening dan muntah bila baca tajuk entry aku kali ini. Aku nak bagi korang peluang untuk berfikir dan cuba hadamkan ayat-ayat di atas.


Dulu kalau penat kerja nak rehatkan otak dan badan, boleh on fesbuk. Tapi sekarang kalau penat tak payah la nak on sangat fesbuk. Makin stress dibuatnya. Tiap kali nak baca status update kawan-kawan fuhhh berdebar gilooo nak habiskan ayat, semua dah pandai buat ayat tersirat. Contoh;


#Counting: 28 days to go..can't wait!
Double - triple meaning. Boleh jadi 28 hari tak sabar menunggu hari pertunangan? hari pernikahan? atau nak tunggu tahun 2013 menjelma?


Pastu ada pulak yang putus cinta duk meroyan update status sedih-sedih, seolah-olah diri dianiaya bla bla bla... Sungguh annoying bukan? Sila katakan bahawa semua itu annoying bukan??


TAPI.....


Jangan la cemuh, kalau tak suka hide kan je dari pandangan mata. You know why? Kita tak tahu apa yang mereka rasa, ada manusia ni dikurniakan hati yang kuat, ada yang rapuh. Kalau kita bandingkan …