Skip to main content

Password bermusim.



Apa yang aku nak taip kali ni adalah satu perkongsian untuk dijadikan pengajaran.




Apalah nasib diri aku ni, seorang yang pelupa. Pelupa atau nyanyuk? don't know which one is the best to describe me hewhewhew. Ia bermula masa aku belajar bercinta dengan monyet isk3. Alah biasalah remaja katakan. Kalau boleh semua benda nak diabadikan.




Contoh; password kad ATM. Lepas dah putus hubungan, terus tukar password. Memang aku lupa lah, asyik ingat yang lama je. Last sekali, pergi report kat bank nak tukar password baru. Isk3, melayang beberapa hengget jugak la time tu. Then, alhamdulillah password tu kekal sampai skang.


Kedua; Untuk tahun ke berapa entah aku dah lama tak sign in email yahoo sebab lupa password. Nasib baik yahoo mail penuh diisi dengan benda suka-suki macam notification dari facebook, twitter dan lain-lain lagi. Oleh itu (perghhh ayat bm), aku buat gmail, memang duk guna yang tu je la untuk benda-benda penting.


Masalah lupa aku ni memang dah sampai tahap kronik dah. Kalau tanya apa password facebook? twitter? blog? Ni pun dah lama tak aktif instagram sebab lupa password kahkahkah. Aku kena pikir panjang, muhasabah diri, ingat balik. Selama ini, memang aku bergantung pada memori laptop ni je. Awal-awal lagi aku dah save password. Jadi, aku sangat takut nak clean memori dalam laptop, i mean guna Ccleaner tu, sebab bila dah clean nanti jenuh pulak aku nak pikir balik password nya. Sampaikan laptop aku diserang virus, worm dan segala bagai sebab dah lama tak cuci tsk tsk tsk...


Dah lama tak guna Ccleaner nih, jadi perhiasan je kat dalam laptop aku.


Solution; aku dah tukar password segala social networking, gmail, jobstreet, jenjobs, SPA kepada satu je, siap tulis password tepek kat dinding lagi..






Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Sales Executive??

Sales Executive.

Tiba-tiba teringat satu dialog beberapa tahun lepas masa berjumpa semula Dr. Azman (my co-supervisor Final Year Project) kat UTM;

Dr Azman  : Mariani, kerja apa sekarang?
Aku           : Tak kerja lagi dokter. Hari tu jadi cikgu ganti sekejap sambil sambil tunggu konvo la konon nak                    cari duit sikit-sikit.
Dr Azman  : Kenapa tak kerja? Susah ke nak dapat kerja?
Aku           : Takde lah dokter. Ada la jugak dapat dua tiga interview tapi position Sales Executive. Nak                           kena promote barang-barang makmal, kena pergi UKM la, UM la, UPM la, kena attend                             briefing pasal alat-alat terbaru. Tak minat lah dokter, lagi pun saya ni memang fail la bab nak                         mempromote barang-barang ni. Buat malu je kalau takde orang beli. Dah la taknak beli, siap                         buat muka lagi dekat kita. Iskkk malu lah saya.
Dr Azman  : Awak ni, belum cuba dah banyak complain. Bukan nak terima dulu,…