Friday, November 30, 2012

December Wish


Dear December...

No more drama, no more annoying people, no more fears, no more tears.

Less stress. Less pain. More Happiness. More Laugh.

All things in my life are gonna be okay, no more problem and tears.

I could always be healthy, happy, no more tears and smile all the time.


Credit to https://twitter.com/damnitstrue

Monday, November 12, 2012

Sedih, kecewa dan hampa.



Seperti mana aku pernah pesan kat diri sendiri, kat kawan-kawan, kat adik-adik eh eh aku ada sorang je adik, jangan letak harapan tinggi menggunung. Nanti kecewa. Tapi walau tak letak harapan pun, aku kecewa jugak.



Perasaan dia tuh lagi teruk dari putus cinta..urghhh..


Ibu ayah mama papa mommy daddy, jangan letak harapan tinggi menggunung pada anak-anak. Jangan salahkan mereka kalau impian kita tak tercapai. Kita tak tahu mungkin diorang pun ada matlamat hidup, berusaha nak capai sesuatu untuk kita, nak banggakan kita, cuma taknak tunjuk, nanti kecewa. Kekecewaan mak ayah mungkin kecewa lagi hati mereka seperti kecewanya hati aku di saat ini.


~The End~







Thursday, November 8, 2012

Spekulasi separuh akhir 2012 #part I



Phewww, memang tugasan aku pada akhir tahun selalu datang bertimbun. Nak nak lagi banyak program tv yang bertindih sekarang ni memaksa aku pilih beberapa senarai saja yang berbaloi untuk di pokus. So, aku amik keputusan untuk buat review tentang separuh akhir muzik-muzik. Tiap-tiap tahun pun aku buat review pasal ni ye dok?? teheee.


Jangan bazir masa, jum review sikit lagu-lagu yang bakal berentap di separuh akhir.


Separuh akhir pertama, 11 Nov 2012, Ahad

1. Cerita dia - Drama band. Lagu ni mula-mula dengar aku menyampah tapi lama-lama dengar pun masih lagi menyampah. Suara nak rock je dari awal sampai minit terakhir lagu.

2. Idola - Azlan & The Typewriter. First time dengar lagi aku dan terpikat. Melodi indah, suara Lan yang unik. Aku memang syak lagu ni bakal jadi Juara Lagu. Wajib jadi juara!!

3. Watak - Hafiz. Lagu yang membawa kelainan pada Hafiz tapi aku rasa lagu dia yang ni tak berapa strong sangat. Perghhh ala-ala Ramli Mukasurat (MS) je aku komen.

4. Aku Datang - Tomok. Oh, perasan tak dah 4 tahun Tomok masuk separuh akhir kan? Semenjak dia menang OIAM, memang dasyat jugak career dia. Tapi yang penting hari Sabtu ni aku nak pegi tengok filem Istanbul Aku Datang!

5. Aku Suka Dia - Ainan Tasneem. Kalau diikutkan dari segi populariti, lagu ni memang layak. Mungkin bakal jadi macam Cinta Muka Buku. Sekadar jadi penyeri dalam final nanti je la. nak menang, mungkin belum masa lagi lah.

6. Pelangi Senja - Stacy. Aku syak lagu ni boleh pergi final jugak. Orang dah muak la dengar Stacy nyanyi lagu ala-ala disco ni, sesekali layan lagu ni memang menusuk di qolbu. One of my favorite song.

7. Jerrypah - Aizat. Lagu ni catchy dan simple. Walaupun menarik, aku tak sokong lagu ni masuk final.

8. Majnun - Hazama. Secara jujurnya masa dia bersama MUH dulu memang aku selalu maki dia, suara tak boleh challenge Lan ada hati nak jadi vokalis MUH. Last-last tersuka pulak sejak dia masuk AF9 minggu yang dia nyanyi lagu Soul Sister eh eh eh. Tapi sorry to say aku tak pernah dengar lagu Majnun ni kihkihkih.

9. Pencinta Terbaik - Sofarz. Band ni macam underdog kan. Bamm tiba-tiba je muncul. Tapi lagu ni memang terbaik lah!! Layan. harap-harap ada tempat ke final.

10. Kasanova - Stacy. Lagu disco huh! Aku banned juri-juri kalau lepaskan lagu ni ke final. Dah muak dengar muzik camni.

11. Biar Sampai Ke Bintang - Asmidar. Lirik best, melodi best. Harap-harap Asmidar tak pakai baju fix taw sebab perut dia buncit. Iols tak suka!


Separuh Akhir kedua, 18 Nov 2012, Ahad.

12. Anak Kampung - 1 Nation Emcee feat Jimmi Palikat. Satu lagi lagu yang catchy, mesra pendengar. Kalau tak nak kena bom, baik hantar lagu ni ke final.

13. Terukir Di Bintang - Yuna. Lagu simple. Yuna dah bertaraf internasionale, dapat tak dapat lain citer lah kan sebab nama dah bumm kat luar sana.

14. Angkasa - Diandra Arjunaidi. Oh please lah, suara dia mendatar dan macam malas nak menyanyi ataupun menyanyi macam takde mood. Nanti time lagu ni perform, aku nak tukar channel lain kejap.

15. Tanpamu - Amir Jahari. Siapa kata budak AF tak laku? Lagu ni best, again lagu yang catchy tapi lirik pendek sangat asyik ulang yang sama je.

16. Sesaat Kau Datang - Ramlah Ram feat Sleeq. Hello!! Ratu Juara Lagu zaman dulu kembali lagi. Kompem masuk final nanti ni! Harap-harap vokal Sleeq tak pancit macam masa perform kat Anugerah Blockbuster haritu, muntah.

17. Ombak Rindu - Hafiz 7 Adira. Lirik pendek, ulang yang sama. Tapi sebab fenomena sekarang kan, mungkin masuk final. Ala, tiap-tiap tahun macam ni kan. Konspirasi je lebih.

18. Terlalu Mencintaimu - Suki. Not bad. Harap ada peluang. Nampak kelainan sikit bila orang Cina masuk bertanding.

19. Beginilah Caranya - Sam & Yana. Hurmm, biasa-biasa je. Tambah lagi nak tukar penyanyi, Ajai pulak tuh. Haishh.. Kena saman tak kalau komen cam gini?

20. Tapi Bagaimana - Spider. Lagu M. Nasir kot! Siapa yang berani menidakkan lagu M. Nasir untuk ke final?? Silap-silap Juara Lagu nanti.

21. Sebelah Jiwaku - Jac. Rasa-rasanya ada tempat kot kat final nanti. lagu penuh semangat. Oh, baidewei ini lagu tema aku.

22. Lagu bedroom Sanctuary. Hariku perlu dipenuhi dengan senyumanmu lalalalalala. Tak sokong!



Separuh Akhir Ketiga, 25 Nov 2012, Ahad.

23. Taman Pengganti - Black feat Malique. Kalau tak silap dalam lirik lagu ni ada Syawal, lagu raya ke ni? Tapi best jugak. Dah lama rasanya Juara Lagu tak menampilkan part lagu yang bercakap-cakap, i dont know what to call it, hik hok (hip hop) or rapping.

24. Harapan - Hyper Act. Lagu bagus. Ada peluang.

25. Panik - Bunkface. Aku suka lagu Jatuh berbanding dengan lagu ni. Motip aku citer lagu lain?

26. Simetri - Hazama & Amy Search. Ahh, mesti masuk final ni. Otai kot! Kalau otai tak masuk, malu lah!

27. Mesti Ada Cinta - Akim & Fiq. Oh, first time dengar tajuk lagu. Ada eh? sekadar menghiasi separuh akhir ;P.

28. Andaiku Bercinta Lagi - Mojo. Bagi kredit kat Aweera sebab menjerit di akhir lagu selama beberapa saat. Ingat senang ke? Rasanya akan ada tempat jugak kot kat final.

29. Patah Seribu - Shila Amzah. Orang tengah laku kat China ni, mesti masuk final punya lah!! Tv3 suka jaga standard.

30. Ku Akui - Hafiz. As always, too melodious. That's typical Hafiz. Yang penting, Hafiz ada 3 pencalonan, mesti salah satu atau dua lagu dia sangkut ke final.


Perasan tak lagu najwa Latiff takde? Apa yang aku dengar gosip, Najwa tak tercalon sebab tarik diri nak pokus SPM. Elok lah tu dik. Belajar dulu ye. Yang aku sedih kenapa lagu Nera- Hatiku Milikmu tak tercalon??? Oh, shadappp uolss yang suka mengomen kenapa lagu ni boleh tercalon, kenapa lagu tu tak tercalon?? Persoalannya, kau ada undi carta muzik-muzik?? By the way, aku pun dah lupa siaran muzik-muzik sekarang hari apa hah? pukul berapa hah? pengacara masih sama ke? hewhewhew.



Selesai. Phewww, penat woh.. Tak sangka, panjang jugak aku mengarang malam ni. Dah termakan masa tidurku. Tiba-tiba terlupa yang aku tengah sakit telinga teheeeeee.


Goodnite uolssss~








Wednesday, November 7, 2012

Kasih sayangmu jauh lebih banyak dari sakitku ini.



Ya Allah, ya tuhanku, pada waktu ini, aku sedang sakit. Sekiranya sakit ini 

adalah azabmu kerana dosa-dosa yang aku lakukan, ampunkanlah semua 

dosaku. Sekiranya sakitku ini adalah ujian daripadamu kerana mahu menguji 

kesabaranku, berikanlah kesabaran kepadaku. Aku yakin engkau tidak 

memberikan ujian yang melampaui batas kesanggupan hambamu


Minggu lepas adalah minggu yang sangat tough bagiku. Tidur malam tak lagi lena seperti malam-malam sebelum ini tsk tsk tsk. Tapi aku dinasihatkan oleh doktor sila kurangkan menangis. Kaitan?


Sebenarnya, minggu sebelum raya haji lagi aku dah rasa sakit. Tapi aku cuba ignore perasaan sakit ku. Eh, no no no. Rasanya mungkin aku belum bersedia untuk dengar ayat "Awak menghidap penyakit bla bla bla". Aku suka anggap sakit/demam sebagai perkara biasa yang mana setiap manusia akan dapat mengikut musim nya.


Tapi bila tidur malam ku terganggu, aku rasa sangat sakit hati. Rugi woh!Pastu minggu lepas masuk je gaji aku pergi servis gigi untuk kali ke-2 dalam masa 2 bulan. Kaya annn? Lagi kaya kalau korang dengar statement aku ni "Aku salah pergi tampal gigi yang tak sakit". Phewww.


Sakit gigi is one thing yang memang aku carry forward dari beberapa bulan lepas lagi. Tapi sakit yang aku alami sekarang adalah sakit telinga. Sakit telinga??? Cehhh, itu pun nak gebang ke??  Tapi hanya aku yang tahu sakitnya macam mana. T________T .


Masa tampal gigi, dentist dah membebel kat aku bla bla bla. Kalau rasa sakit jangan tangguh-tangguh. Kalau dah tahap kritikal camne? Dokter ingat sakit telinga aku ni berpunca dari sakit gigi, rupanya bukan. Aku punya reason lagi dasyat "Eh taklah dokter, saya pernah sakit sebelum ni, bukan first time, mungkin sebab saya tido sambil sumbat earphone pastu terpenyek". Hrmmm. Pastu dapat tips free dari dokter macam mana tido dengan betul.Thanks.


Keesokkannya, perasaan takut yang menguasai membuatkan aku gagahkan diri pergi jumpa doktor. Semalam doktor gigi, diorang tak belajar pasal telinga. Nak tanya kat doktor pakar cinta, diorang belajar pasal hati jeww uhuk3.


Masuk je bilik doktor terus cek telinga, mulut dan hidung. Yup, aku disahkan memang ada masalah. Blocking dalam hidung which is bukan hanya refer pada taik hidung hokkay!! Dengar je blocking, mesti nak pikir benda tuh je! Choyyyy!! I have no resdung, no allergy to dust. Tapi kenapa? Doktor cakap mungkin aku banyak menangis. "Aku suka menangis?". Memandai je doktor ni assume aku camtuh. Huh!


Pastu kebetulan apakah ini? Kakak aku pun sakit telinga jugak. Tapi aku bersimpati pada dia yang mungkin lagi sakit dari ku. Sampaikan tak boleh berdiri lama, rasa macam nak rebah sebab keseimbangan tekanan udara pada kedua-dua belah telinga mungkin dah terjejas. T______T. Tak dapat buat keje, at last my mom is here now! Datang tolong tengok-tengokkan cucu sebab kakak aku tak larat nak bangun. Masa pergi rumah dia itu hari wahhh iron dah guna iron wap yang macam kat butik tu. Abang ipar aku beli sebab takde sape nak gosokkan baju kerja dia. Kesian. Anak-anak pergi sekolah baju kronyok kromok sekali.


2 bulan lepas masa ajar Afiq & Aqmal subjek sains, aku sempat remind memori pasal keratan rentas telinga. Ia terbahagi kepada 3 bahagian iaitu telinga luar (cuping telinga, salur telinga), telinga tengah (gegendang telinga, oksikel telinga, jendela bujur, tiup Eustachio) dan telinga dalam (koklea, saraf auditori, salur separuh bulat). 



Curi kat google.



Cuping telinga ----> salur telinga ----> gegendang telinga (bergetar bila dihentam oleh gelombang bunyi) ----> oksikel (menguatkan getaran) ----> jendela bujur ----> tiub Eustachio ----> Koklea (menukar getaran bunyi kepada impuls saraf) ----> saraf auditori (hantar impuls ke otak untuk ditafsir) ----> salur separuh bulat.


Tiub Eustachio dan salur separuh bulat adalah part yang sangat penting kalau korang masih ingat. Tiub Eustachio berfungsi mengawal tekanan udara di kedua-dua belah gegendang telinga. That's why, kalau air termasuk dalam telinga, kita akan rasa dengung kan. Tekanan udara tak seimbang. Lagi satu salur separuh bulat yang berfungsi untuk mengawal keseimbangan badan. 


Semoga korang belajar something dari sini dan jangan lupa segera jumpa dokter kalau ada sakit-sakit atau demam. Ya, mati itu pasti tapi sudah cukup ke amalan kita? Sharing is caring~

Friday, November 2, 2012

Bila ku berduka....



Dear blog,


Pada mulanya tak pernah terfikir pun aku akan jadi serajin ini mengemaskini akaun blog. Di sini tempat ku mengadu, di sini tempat ku luahkan rasa gelisah yang terbuku di hati, di sini jua tempat ku luahkan rasa kecewa, suka dan duka.


Segala pahit, manis, masam ada kat sini dan kadangkala berbau busuk sebab iri hati dengan orang lain, mengumpat dan sebagainya pfffttt#@$%. Kadang-kadang blog ni cantik sebab banyak produk kecantikan dalam ni.


Kadang-kadang, ia berirama. Lagu-lagu yang kau laung dulu aku tepek kat sini untuk sembuhkan duka lara ini eh eh lirik lagu pulak..:P


Kadang-kadang ada benda yang aku nak cerita kat orang tapi tak boleh diungkapkan dengan mulut, jadi aku terjemahkan dalam bentuk tulisan.


Bila ku sedih, ku ke sini. Tak perlu mencari aku di mana-mana, aku hanya di sini. Jadi, aku ke sini bila aku sedih. Yer, bila aku sedih.


Tak paham lagi ke?? Maknanya aku tengah bersedih ni, pujuk lah pujuk lah pujuk lah. Bagi lah kata semangat sepatah dua.. T____________T ..



Thursday, November 1, 2012

Bukan semata-mata bajet.



Terima kasih Bajet 2013!


Sebab kau lah, aku makin disiplin bayar PTPTN, nak dapatkan discount 10% punya pasal lah.


Tapi sebenarnya kita kena ingat, walau takde dalam bajet 2013 sekalipun, hutang tetap hutang. Jangan buat tak tahu, hutang itu wajib dibayar.


Mak aku siap pesan, kalau tak cukup duit tak payah hulur kat dia pun takpe asalkan aku bayar PTPTN tiap-tiap bulan tsk tsk tsk. Ya Allah, rasa sebak dalam hati ni bila mak aku cakap kenapa perjalanan hidup aku macam teruumbang-ambing, pernah fikir tak apa puncanya? Aku jawab tak tahu tak tahu sambil geleng kepala. Hrmm, boleh jadi aku banyak buat dosa sebelum ni?! Ataupun mungkin sebab hutang yang tak terbayar.


Kenapa kita gaji RM5 ribu, tapi masih lagi rasa tak cukup? Kenapa? Okay la, aku turunkan sikit range gaji tu jadi RM2 ribu. Kalau kita asyik pikir duit tak cukup, memang sampai bila-bila pun akan rasa tak cukup. Bersyukur dengan apa yang kita ada tu kan lebih baik. Orang yang bergaji besar, sebenarnya makin banyak duit masuk, makin banyak jugak duit keluar. Allah sedang menguji sama ada mereka lupa diri atau tidak dengan kemewahan itu. Sama jugak yang bergaji kecik, Allah juga sedang menguji kita sama ada kita sabar atau tidak.



Jadi, aku nekad untuk kembali membayar hutang yang aku cuba lupakan sebelum ni. Tak kisah la amik masa berapa puluh tahun nak settle entah sempat atau tidak, tapi sekurang-kurangnya kita dah berusaha untuk bayar. Memetik kata-kata dari Ustazah Bahiyah dalam rancangan Semanis Kurma (pergghhhh), kalau kita berusaha/niat untuk bayar hutang orang, walau sesempit mana pun keadaan nya, Insyaallah Allah akan permudahkan jalannya. Amin.



Oh, kembali kepada topik utama. Kalau nak dapatkan discount 10% tu, haruslah konsisten bayar hutang pinjaman bulan-bulan. Owh, kalau bayar RM50 bulan-bulan boleh dikira konsisten tak? Okay, menurut kefahaman aku, baik call office PTPTN sendiri untuk dapatkan kesahihan. Kalau aku yang tak apply yang sistem UJRAH, kena bayar RM108 setiap bulan ataupun lebih secara konsisten baru layak dapatkan discount 10%. Paham??? Kalau korang dah apply UJRAH, mungkin range dia lain la.


Jadi, kalau kita bergaji kecik sekalipun jangan la risau kalau-kalau rasa eh cukup ke tak gaji aku ni nak survive? Insyaallah, Allah akan permudahkan urursan kita selagi kita utamakan apa yang wajib. Sekian~







1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...