Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

Aku sudah terpilih!

Assalamualaikum..


Alhamdulillah, today went so well. Permulaan yang baik dan semoga pengakhiran untuk hari ini juga penuh dengan kebaikan.


Dalam seminggu dua ni, I've got received so many messages which asking me "Eh yani, u dapat tak interview SPA?", Eh yani, u dapat tak interview MARA?", "Eh yani, u dapat tak apa-apa interview kerja goverment?". 


My answer "NO! Didn't received any interviews so far." Kekosen nak bercakap omputih kan. Padahal yang sebetulnya "Tadok dapat lansung!".


Disebabkan ramai jugak yang mesej sampai aku terpikir, adakah semua orang dapat interview keje government yang orang nak sangat-sangat tu? adakah aku sorang je yang tak dapat interview tu? adakah menjadi kesalahan kalau aku tak dapat apa-apa interview? adakah aku harus sembam muka ke bantal sekarang juga? adakah aku perlu rasa loser?


Tak, aku taknak bersedih, taknak bermuram durja, taknak rasa down sekarang ni. Alhamdulillah, aku dikelilingi orang-orang yang …

Aku...seorang adik dan selamanya adik.

Bukan senang dilahirkan sebagai sulung. Seorang anak sulung seringkali dilihat perlu menggalas tanggungjawab yang besar, menjaga adik-adik, menjaga ibu bapa bila mereka tua. Kenapa adik balik lambat? Sulung lah tak menjaga. Kenapa adik berperangai macam ni? Sebab yang sulung perangai macam tu jugak. Bila adik buat salah, sulung yang kena walau menatang minyak yang penuh sekalipun, orang tetap nampak salah yang sulung. Kesian. Memang bukan mudah menjadi seorang sulung. Semua yang beban, susah dan payah itu adalah sulung.


Namun......


Bukan mudah juga untuk menjadi adik atau bongsu. Bukan senang dilahirkan dalam sebuah keluarga yang besar. Akan timbul juga perbandingan situ sini sana walaupun tak nampak dibanding-bandingkan tapi sedikit sebanyak mesti timbul perasaan rendah diri. Kenapa adik tak berjaya macam yang sulung? bla bla bla


Pada mata orang, tak susah nak jadi seorang adik. Tak perlu pikir nak menjaga adik beradik yang lebih tua. Tapi yang susah bila adik mempunyai role model yang …

Kerana nila setitik.....

Rosak susu sebelanga.

Hai uolss, Assalamualaikum..

Fuhhh, sekarang ni sangat tough untuk aku maintain menaip entry seminggu at least 3 cebis cerita walaupun yang merapu-rapu. How I really miss the old time.

Tiba-tiba rasa terpanggil untuk menaip secebis entry berkaitan dengan sikap kita kita yang suka menyalahkan sekelompok/ sepasukan mahupun segerombolan hanya disebabkan salah seorang daripada mereka membuat kesalahan. 

Contoh;
1. Jangan percaya pada wanita cantik, pakai tudung terletak elok kat muka, mekap flawless macam artis tapi kat rumah huhhhh bersepah, selebet, serabai, pengotor! 

2. Orang indon ni suka main bomoh-bomoh kalau tak puas hati dengan sesuatu. Lagi satu sudah la datang ke negara orang, suka buat jenayah pulak?

3. Orang pure Melaka ni kasar-kasar orang nya.

4. Kalau masuk lif ada orang Arab dalam tu mak aihhh boleh sesak nafas tak cukup oksigen sebab bau badan yang kuat.



5. Berita tergempar pada suatu ketika sehingga menyebabkan ada segelinir para nurse kat Malaysia terasa h…

Family-type person.

Assalamualaikum semua..Happy Deepavali to Indian (bajet orang India baca belog kau kan).





Kali ni, aku taknak taip muqoddimah panjang-panjang, terus nak straight to the point. Okay, mari kita  huraikan dengan lebih terperinci apa itu "family-type-person".


Sekarang zaman orang duk berinstagram, berfacebook, What's App, Viber senang kata zaman sosial di alam maya kan. Duk pum pang pum pang tak kenal, tak pernah bersua muka eh boleh jadi rapat. Jumpa kat luar terkincit-kincit lari taknak jumpa taknak tegur. Malu.


Semua benda nak post kat laman sosial kan which is aku pernah buat dulu-dulu dan jugak sekarang (terpaksa mengaku hehe). Ada masalah sikit terus post kat fb, gaduh dengan boipren sikit post kat fb dan bla bla bla.


Ada nampak ke kaitan perenggan kat atas dengan tajuk yang nak bincang harini? Ada kan? Terima kasih memahami hewhewhew. To be honest, aku suka orang yang mementingkan family dalam apa jua ataupun sesetengah perkara especially lelaki. Susah nak jumpa yang jenis…