Skip to main content

Family-type person.


Assalamualaikum semua..Happy Deepavali to Indian (bajet orang India baca belog kau kan).


MR Google



Kali ni, aku taknak taip muqoddimah panjang-panjang, terus nak straight to the point. Okay, mari kita  huraikan dengan lebih terperinci apa itu "family-type-person".


Sekarang zaman orang duk berinstagram, berfacebook, What's App, Viber senang kata zaman sosial di alam maya kan. Duk pum pang pum pang tak kenal, tak pernah bersua muka eh boleh jadi rapat. Jumpa kat luar terkincit-kincit lari taknak jumpa taknak tegur. Malu.


Semua benda nak post kat laman sosial kan which is aku pernah buat dulu-dulu dan jugak sekarang (terpaksa mengaku hehe). Ada masalah sikit terus post kat fb, gaduh dengan boipren sikit post kat fb dan bla bla bla.


Ada nampak ke kaitan perenggan kat atas dengan tajuk yang nak bincang harini? Ada kan? Terima kasih memahami hewhewhew. To be honest, aku suka orang yang mementingkan family dalam apa jua ataupun sesetengah perkara especially lelaki. Susah nak jumpa yang jenis gini sekarang ni. So, bila dah dapat tangkap terus simpan elok-elok dalam poket ye.


"Nak tahu baik ke tak seseorang tu, tengok hubungan dia dengan keluarganya".


Itu yang aku selalu dengar. Yup, memang tepat sekali. Bila dia rapat dengan family, treat family dengan penuh kasih sayang, Insyaallah, lelaki itu akan treat family kita in the same way. Aku percaya lelaki mahupun perempuan masing-masing nak cari pasangan yang rapat dengan keluarganya terutama sekali ibu dan ayah. So, awas! Jangan sesekali kita mengutuk ataupun tak puas hati dengan ibu/bapa/keluarga dia. Kenapa? Ini menunjukkan kita menghargai orang-orang yang penting dalam hidup dia dan sebaliknya. Tak syok la kan nak rapat dengan kita je, tapi family taknak bermesra-mesra pulak kan.


Bila dah kawen, harap benda tu jugak yang dipraktikkan. Family comes first, then baru lah kerjaya atau kawan-kawan. Bukan senang nak dapat pasangan yang baik, yang boleh terima kita masa susah dan senang tambah lagi kita ni banyak kekurangan jugak. Bila dah dapat yang baik, jangan lepaskan. 


Jangan nak kejar sangat harta dunia yang tak kekal tu. Duit memang penting tapi tanpa kasih sayang, duit tak bermakna. Duit tak boleh beli kasih sayang, kalau boleh beli pun itu hanya kepura-puraan saja. Berpura bahagia pada luaran sedangkan dalam hati itu hanya Allah yang tahu.


Mesti orang akan kata aku " Cakap senang. Kalau dapat pasangan yang kerja biasa-biasa, tak banyak duit mesti kau taknak jugak kan?".


There's nothing wrong with that (ececece). Aku pernah mengalami situasi macam ni. Aku okay saja sebab aku ni bukan lah yang jenis bermewah-mewah, jauh sekali aku nak macam tu. Dah banyak kali aku sematkan dalam otak "Walau sayang macam mana sekalipun, aku tetap akan dengar nasihat dari family dulu". Ma aku selalu cakap "Restu mak ayah penting, baru dapat barokah". Bukan aku taknak mempertahankan hak (cinta pada seseorang) aku, jauh sekali nak menidakkan keputusan yang sepatutnya aku boleh buat sendiri. Aku pilih untuk mendengar kata/nasihat orang-orang yang kita memang tahu mereka nak kan yang terbaik untuk kita.


Again, Mr Google!


Katalah apa saja pada aku tapi jangan keluarga ku. Awak belum menjadi sesiapa lagi pada saya sedangkan mereka dah bertahun-tahun hidup dengan saya. So, which one yang betul-betul ingin kan yang terbaik untuk kita? Of course keluarga kan! Jadi, jangan belakangkan keluarga dalam apa jua keadaan. Begitu juga dengan kawan-kawan. Jangan lebihkan kawan-kawan. Salah pilih kawan, hidup terumbang ambing. Bila kawan-kawan dah kawen, jangan pulak kita mengata mereka sudah sombong ke ape sebab itu yang sepatutnya yang perlu dilakukan. Family always comes first. Itu amanah dari Allah, tanggungjawab untuk kita. 


Maaf kalau coretan ini bisa mengguris hati sesetengah pihak. Babai~

Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…