Saturday, October 26, 2013

Milik Setiap Insan.



Again! Hahaha.

Assalamualaikum jelitawanss yang membaca belog ini. Sesungguhnya hanya jelitawanss saja yang baca belog aku ni..*wink*


Siapa kat sini tak pernah lagi berhenti dan tak pernah rasa penat mencari suatu produk penjagaan kulit yang betul-betul umpphhh untuk di beri makan pada muka? Aku *angkat tangan kanan*. Aku *angkat tangan kiri*. Aku *angkat kaki kanan*. Dan aku *angkat kaki kiri*. Fuuuuhhhh.


Susah betul kan, gini lah nasib kalau hormon tak stabil. Ye, cuba salahkan hormon sendiri ye adik kakak. Bukan salah kita yang tukar sarung bantal 6 bulan sekali, bukan salah kita yang basuh selimut 3 tahun sekali. Gila kepam lah kau! kahkahkah.


Dalam masa 2 tahun ni, aku dah cuba macam-macam produk. Tak cukup untuk luaran, aku guna jugak untuk yang dalaman. Orang kata kalau dah pakai produk untuk luaran macam pencuci muka, pelembap, pengering, penggelupasan ke hape-hape lah tapi still tak jadi, why not kita cuba bersihkan bahagian dalaman pulak. Contoh dia toreh perut ngan pisau, keluarkan usus pastu cuci pakai clorox. Bersih! Gittteww kan? Macam-macam produk jugak aku consume dari range soy collagen, pure collagen, marine collagen, dari minuman ke pil, hrmm haram jadah! Walaupun ada nampak effect sikit-sikit, aku geram tak dapat continue atas sebab masalah kewangan! hahaha. Takpe takpe, sikit masa lagi aku dapat kerja jadi manager siap lah! Aku beli semua produk mahal yang ada kat pasaran.


Finally, aku rasa aku dah jumpa produk yang sesuai dengan kulit muka aku yang sememangnya dah sedia gebu ini. Tadaaaaa..... Rangkaian produk De Wajah.




Pencuci Muka De 'Wajah - RM 40.00. Kalau rajin bodek tuan kedai dapat lah dalam RM 34.00. Wa cakap lu ini memang terbaik, lepas pakai rasa halus sangat selembut sutera macam kulit bayi. Awww nak nangis! Pencuci muka dia ada 2 jenis. 1 untuk kulit normal, 1 lagi untuk kulit sensitift. Aku? Haruslah pilih kulit normal! walaupun jerawat bertenggek sekali sekala. Nak pakai tu picit sikit je pastu letak air sikit then sapu kat muka, berbuih lembut gilerr. Best! 5 bintang i bagi.


Lagi aku pakai jugak pelembap (toner), pun sama best. Ia sangat membantu mengecilkan pori-pori, pastu rasa cam segar jer. Cara pakai, tuang kat kapas then tepuk-tepuk amai belalang kupu-kupu kat seluruh muka. Biarkan ia kering dengan sendiri, jangan lap. Awww, terasa seperti menghirup udara segar, nyaman sangat! hahaha.


Seterusnya *wah ayat esei*, aku pakai jugak krim malam Soul Cream tapi jarang-jarang, tak sekerap mana ataupun lebih tepat kalau aku rajin aku pakai ataupun lagi tepat kalau jerawat naik baru aku pakai haha. Soul cream ini sangat membantu dalam memberikan ilusi optik, menampakkan kulit muka kita kelihatan sangat melicinkan, seriously. Sikit pun tak propa hewhewhew. To be honest, first two weeks memang saat yang kritikal tahap penggelupasan dia. Kalau takut, pakai selang sehari. Amaran; jangan pakai tebal. Pakai nipis saja sebelum masuk tido sebab sayang woooo. Bekas kecik je dah harga RM60. Tak sayang? Sayang uolsss, jadi pakai la nipis-nipis. Lepas je dari fasa kritikal, Insyaallah takde lagi saat penggelupasan tu, tiru lah macam aku pakai hanya bila naik jerawat je. Menjadi!


Kadang-kadang bila terasa kulit sangat menggerutu, aku pakai scrub dari Cosway iaitu Bioglo Tea Tree Facial Scrub.




Memang best sebab rasa mint, berangin-angin. Lepas pakai rasa sejuk macam duk kat gunung everest. So, yang menggerutu tu dah pergi jauh-jauh boleh bertahan dalam masa seminggu. Yang kaler oren Apricot tu tak pernah pulak I try. Mungkin sama je cuma flavour je lain. Aku suggest yang ini pun okey, boleh cuba.




Masuk bab bedak compact pulak, sekarang aku dah stick dengan bedak Color Sense Perfect Radiance Two-Way Foundation dari Cosway. Ada 3 jenis; Porcelain, Ivory & Natural Beige. Aku pakai porcelain punya nampak macam natural sangat, tak putih tak hitam, tak kelabu dan tak pink. FAku dah jarang pakai foundation cuma kadang-kadang je sebab bedak ni dah terbaik. Kalau nak dapat effect yang lagi bagus, basahkan sikit span dengan air then solek bedak terus tepek kat muka. Memang glowing. Serious aku tak propa *angkat tangan* haha. Ada yang suka pakai bedak Miyami kan, up to uolss la yang mana sesuai kan.


Last but not least, masuk jugak dalam list aku ialah Skin Perfect dari Silkygirl. 





Aku pilih type Medium sebab taknak nampak macam tepung gomak sangat. Okay, untuk foundation ni dinasihatkan jangan pilih yang light tau. Reason, lepas pakai foundation kan kita nak tepek bedak lagi. Kalau foundation dah light plus bedak pun light, tu yang jadi macam opera cina tuh!. So, kena pandai match kan lah. Kita tau kan fungsi foundation ni nak tutup cela-cela kat muka sambil nak kasi long lasting effect nak suh kekal lama kat muka kan. So, tak payah nak pilih yang light sangat lah. Nanti lepas solat zohor, asar ke mesti nak tepek bedak lagi. bertambah gomak la kau hehehe.


Okay, done. Penat nya menaip kali ni, entry terpanjang untuk tahun ini mungkin. Well, I really miss to blog pasal produ kecantikan cuma takde masa. Sekarang ada masa sikit lah, nak share dengan korang semua. Aku memang suka tengok kawan-kawan cantik.


Tapi cantik yang sebenar-benar adalah cantik dari dalam. Hati cantik, perilaku cantik insyaallah semua akan jadi cantik. Jaga tingkahlaku, hiasi peribadi kita. Love u olsss. 


Wednesday, October 23, 2013

Ketakutanku.



Aku takut Ya Allah,
Aku takut kecewa sekali lagi.

Namun,
Biar aku kecewa sendirian,
Aku mampu hadapi,
Meskipun bertahun-tahun.

Ikhlas dan redha,
Walaupun diungkap di bibir saja,
Hati seakan menolak akan perasaan itu,
Tapi aku percaya lambat laun hati pasti dapat terima jua.

Aku takut Ya Allah,
Aku sangat takut,
Kalau aku akan mengecewakan seseorang.

Seseorang yang paling aku sayang,
Seseorang yang merupakan harta aku di dunia ini,
Seseorang yang aku masih perlukan,
Perlukan sokongan dan doa yang tak pernah putus,
Tiada doa yang seikhlas dia,
Tiada doa yang setulus dia.

Ya Allah,
Beri kekuatan kepadaku,
Menghadapi semua ini,
Semoga takdir ini merupakan yang terbaik untuk aku,
Biar aku kecewa,
Tapi aku tak sanggup melihat MA kecewa,
Cukuplah selama ini aku telah kecewakan harapan MA dan ABAH.

Semoga di penghujung masa ini, aku mampu menggembirakan hati MA, aku tak mahu dia kecewa dan bersedih kerana aku. Amin.




Saturday, October 19, 2013

Jangan pernah berhenti berdoa.






Jangan kita kecewa dengan doa tidak dimakbulkan oleh Allah.Kerana Allah berfirman ” Mintalah doa kepadaKU, nescaya akan KU perkenankan permintaanmu”..Kerana apa?..Allahlah yang tahu pada masa bila DIA hendak perkenankan doa kita.Bukan mengikut masa manusia tapi mengikut masa Allah.


Antara sebab lain Allah menangguhkan Doa kita ialah:-



- Jika Allah makbulkan doa dengan cepat, mungkin manusia akan malas untuk berdoa & mengadu kepada Allah sebab sudah dimakbulkan doa. Allah suka kepada hambaNYA yang meminta atau dalam kata lain “merenget kepada Allah” .Allah tidak akan jemu dengan permintaan hambaNYA..Lain pula dengan manusia, manusia akan jemu jika seseorang manusia kerap kali meminta sesuatu.


- Selain itu, Allah hendak tangguhkan pemberiaanNYA kepada hambaNYA untuk di akhirat nanti in shaa Allah.



kadang-kadang kita berdoa hendak ‘A’ tapi Allah bagi ‘B’..Itu juga dinamakan perkenan Doa oleh Allah S.w.t. Yang paling penting, janganlah kita berburuk sangka dengan Allah jika doa kamu tidak diperkenankan oleh NYA. Sebab setiap apa yang Allah buat itu ada hikmah disebaliknya. Dan janganlah kamu rasa setiap yang kamu buat jika berjaya itu hasil dari usaha kamu tapi ingatlah ia atas kehendak & pertolongan dari Allah.



“KALAU DENGAN USAHA KITA, KITA YAKIN MENDAPAT KEJAYAAN. ERTINYA KITA TELAH MENTUHANKAN USAHA ATAU MENTUHANKAN DIRI KITA. SECARA TIDAK DISEDARI, KITA TELAH MELAKUKAN PERBUATAN SYIRIK “



Semoga kita semua mempertingkatkan pengharapan kita kepada Allah yang MAHA AGUNG. In Shaa Allah.



copyNpaste : http://titisanembun.wordpress.com/

Thursday, October 10, 2013

Sampainya hati.



Assalamualaikum semua...


Lama jugak tak menjengah blog, entah ape la yang disibukkan sangat. Siang kerja, balik petang dah nak malam pastu buat kerja rumah sikit siap-siap untuk baring dan terus tertido. Begitulah daily routine aku sejak bergelar kuli ni.. Tapi entah ke mana duit gaji aku, belum masuk hari ke-10 setiap bulan, duit gaji aku dah tinggal kurang dari separuh dalam akaun. Aiseyy, adakah ini bermakna aku harus gandakan usaha dan masa berkerja mungkin kerja 25 jam sehari 8 hari seminggu?


Last week, aku ada terstalk instagram Dr Harlina isteri Syekh Muzaffar angkawasan pertama negara tuh. Dr Harlina ada tepek gambar kat IG beliau dan turut mempersoalkan isu ini. Tiba-tiba hati aku rasa sedih, sebak, pilu dan terluka macam dirobek-robek hati dengan satu statement ini. Rasa simpati dengan diri sendiri sebab aku pikir aku ni dah golongan kaya rupa-rupanya jauh lagi perjalanan aku nak sampai ke tahap "Orang Kaya".


Gambar curik dari IG Fatin Tema sayunkk


Siapa terasa dengan statement ini sila angkat tangan, kaki, kening, telinga dan semua lah!! Sampainya hati golongan-golongan elit mengeluarkan statement yang entah sedar atau tidak, pernah ke mereka merasai peritnya kita ini yang tergolong dalam golongan kelas bawahan (low class).



Adakah aku layak tergolong dalam golongan "Low Class"?? Mungkin aku ni tergolong dalam glongan yang lebih bawah dari "Low Class" itu. Bukan setakat sejuta, 2 3 juta... 2 3 ribu pun susah nak buat saving. Kereta Mercedez Benz itu aku taknak amik tahu pun bentuk dia camane, adakah sama bentuk dan saiz dengan kereta kancil?



Lalu ku pujuk hati, usah endahkan statement orang-orang kaya yang kononnya cuba memahami dan seolah-olah mahu membela nasib-nasib golongan pertengahan apatah lagi golongan bawahan. They never never never and ever to understand it until they are in the same shoes like ours. Bercakap senang yer pakcik, cuba kita switch place we are sure you're unable to survive.


Konklusinya; Biar miskin harta asalkan kaya ilmu dan budi bahasa. Biar tidak pandai berkata-kata asalkan jangan kan disebabkan kata-kata yang dikeluarkan boleh menggores hati sanubari orang. Harta dan aset adalah sesuatu yang sudah pasti tidak akan ditanya dalam kubur nanti, hanya amalan yang dibawa ke sana nanti. Semoga kita semua berada di bawah lindungan rahmat dan keberkatan dari Allah S.W.T, jauhkan diri dari terlalu mengejar harta duniawi.



yang ikhlas,
Insan yang terluka.





1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...