Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

Tips berbuat baik pada kulit sendiri.

That day I nak pergi beli foundation, tak pasal-pasal kena consult dengan beauty consultant tu. Eh, dorang tu beauty sebab make-up tebal je. Tak giteww? Tapi salah diri sendiri gatal mulut nak tanya-tanya, bila orang nak bagi syarahan terasa mula nak larikan diri. Soalan nya berbunyi begini...

"Em kak, foundation mana yang bagus eh? Sebab sebelum ni saya pakai Silky Girl tapi saya rasa dah tak sesuai sebab saya tak 'girl' lagi. Saya ni dah wanita *ehem-ehem*. Mengaku tua kan lebih bagus"
Consultant tu pun bla bla bla bla bla..... Erm, adik pakai la yang ni Maybelline New York Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation bla bla bla bla bla bla...Amik yang W02, warna dia natural bla bla bla bla bla..Nanti pakai takde la nampak macam tepung gomak bla bla bla bla..  *Tapi kau pakai nampak macam tepung gomak jugak. Nak consult orang konon eheh*


 "Erm, macam mana nak pakai foundation betol-betol eh? Sebab saya tak reti nak pakai, selalu tak 'blend' & namp…

Smile, it's simple

Hello uols..

Agak lama tak review product2 yang saya pakai..currently...Yer, saya memang suka tukar-tukar product2 baru sebab tu muka dah macam hazabedah je. Kenapa? sebab still mencari product yang betol-betol power la katakan ehekz.


Latest, toner Simple. Dah 2 minggu guna, here's my review. Memang simple, takde bau, takde warna. Tak macam sesetengah toner yang lain. Bau sengit dan tengik. Toner Simple ni ada vitamin goodness. Ada lagi, toner ni 100% free of alcohol. Nak tahu kenapa saya beli toner ni? Sebab kat botol tu ada tulis ini...


"Simple; Kind to skin" "No unnecessary or harsh chemicals, so it won't upset your skin"




Sometimes, setiap perkataan yang terpampang kat botol tu boleh menarik perhatian jugak. Sebagai orang yang membeli, kita akan rasa oh produk ni sangat meyakinkan. Akan berbuat baik dan tak kan menyedihkan kulit muka ku. Tak gitewww?



Nilai sekeping resit

Sekeping ke sehelai resit eh? Failed!


Post kali ini just to remind kita semua JANGAN LUPA amik resit bila selesai buat pembayaran. Segelintir manusia ni ada sejenis perangai *Ok, including me* malas nak simpan resit, kadang-kadang tu kalau cashier hulur resit terus je cakap tak nak.


Tahu tak nilai sekeping resit tu??
Okay, I bagi contoh;


1. Korang beli 10 batang pen. Harga for each RM 1.20. Total semua RM 12.00. Ye dok? Saya ni tak terer matematik hehe. Korang bagi RM 20 then dapat balance RM 5. Cashier bagi resit, korang buang.

Pastu nak pegi makan kat foodcourt. Nasik+air = RM 7. Tiba-tiba 'Eh, mana duit aku? Tadi rasanya balance RM 8'. Kenape ada 5 inggit jer ni?'. Nak report balik kat kedai tadi dah tak boleh, resit dah buang.

Mana la tahu kan cashier tu TER ataupun memang sengaja nak double scan barang-barang. Kalau pegi ngadu, ada orang nak layan??

Harga sekeping resit untuk kes ni saja dah RM 3. Ye dok? Takpe, korang semua orang-orang kaya. :D

2. Korang beli Angel…

Beradu nasib tanpa henti

Yewww, tanpa henti la sangat kan. Bila time dapat gaji rasa sayang pulak nak resign keje ni. Terus tak ingat usaha nak cari kerja baru. Bila tengah-tengah bulan baru mula pung pang pung pang nak berhenti nak berhenti bos tak adil bos pilih kasih bos bla bla bla bla. Tup tup tup tak sedar dah kerja 4 5 bulan. Khen??


Tapi ini serious! I nekad amik keputusan taknak lagi toleh ke belakang. Kena berjuang habis-habisan untuk berhenti! Nak cari kerja baru yang gajinya kalau boleh RM 5, 6, 7 ribu sebulan. Tapi tugas die guyang-guyang kaki jer. Kita ada kelulusan tinggi walaupun tak berapa nak tinggi haruslah demand. Pangggg *tamparan kat pipi bagi sedar diri* teheee.


Harap-harap ada rezeki yang melimpah ruah lepas ni. Amin.


Ya Allah, sekiranya pekerjaan ini baik untuk ku, baik untuk agama ku, baik untuk negara ku, maka permudahkan lah ia. Sekiranya ia adalah sebaiknya maka kau palingkan ia daripada ku. Amin Ya Robbal Alamin.


Don't make me speaking manglish.

Kenapa kebanyakan orang bila nak marah, mesti nak guna english language untuk express kan betapa menggunungnya kemarahan mereka? Including me *sometimes* teheee.. Cool kan? Bluwekk! haha. Tapi tak perlu nak cool sangat sebab bukan nya guna proper english sangat pun tapi 'manglish' or rojak. Silap hari bulan, buat malu diri sendiri jew..kikiki..


Tahu tak kenapa ramai yang rasa lebih selesa bila speaking manglish bila marah?


First.

English punya version kadang-kadang very short tapi terus sampai menusuk kalbu e.i; Damn!!. Kalau in malay? "Argggghhhh, geramnya aku dengan budak tu!!".


Second.

Again, ayat english ni kebanyakan nya direct and straight. Tak payah nak corner sana corner sini. Kalau malay, ramai nak guna ayat sindiran bila marah. Kadang-kadang kalau kena dengan orang yang tak paham bahasa, sampai bila tak kan paham.
E.i; "Hey, shut up u!!"..

Mesti orang akan tergamam dan terus senyap kan.

"Hoi, boleh diam sikit tak? Aku nak study la, tak nampa…

Sesungguhnya manusia itu tidak bersyukur.

Walaupun saya punya kerja tak seberapa, gaji tak seberapa, jadi kuli batak siang malam, hidup takde life.....


TAPI...


Saya bersyukur sekurang-kurangnya saya mampu bagi duit untuk emak kat kampung walaupun sikit je, saya dapat bayar balik pinjaman ptptn even bayar rm50 sebulan, saya makan tanggung diri sendiri dengan duit hasil titik peluh sendiri.


Kenapa Allah tak bagi terus kerja yang betul-betul sesuai dengan qualification kita? Sebab Allah nak menguji sejauh mana kita mampu survive, Allah nak bagi kita susah dulu baru rasa senang, mungkin. Tapi manusia selalu tidak bersyukur.

Saya seorang yang.....

suka online 25 jam sehari.

bila online, buka facebook stalk sana stalk sini sampai berjam-jam tak sedar.

type web gosip cerah bijik mata katam semua gosip sampai page terakhir.

buka belog post macam-macam, apa yang suka apa yang tak, nak bagitaw satu dunia apa yang berlaku setiap minit dalam hidup ni, acting macam berjuta-juta lemon yang baca belog ni. Apahal nak emo-emo ni? *Sebenarnya marah ngan diri sendiri*

Tapi bila time bukak page jobstreet, jobless, info kerja kosong, jenjobs, serious tak sampai 5 minit tutup balik.

Acting macam dah insaf dan bertaubat bukan? Tapi still macam ni jugak! Duk depan belog 2 jam nak post benda ni. *Sigh*. Cari kerja? Belum lagi. tsk tsk.



Terapi patah hati.

Suddenly, dalam beberapa minggu ni saya dah jadi ulat bulu buku. Maybe sebab hari-hari duk ngadap buku jer. Alhamdulillah, setakat ni dah selamat melabur dalm RM200++ untuk beli buku jer tapi tak baca-baca. Haish! Takpe, usaha tu dah nampak cuma kena cari masa jer nak habiskan katam semua buku heee.

The latest, Terapi Patah Hati masuk dalam list. Entah kenapa tiba-tiba nak baca buku ni, mungkin keadaan & situasi sekarang ni menguatkan lagi untuk saya beli buku ni. Seriously, bila baca buku ni rasa macam 'kenapa semua kena kat batang hidung sendiri?'. Cubalah.

Antara air mata yang tidak dituntut;

Janganlah menangis jika cita-citamu tidak tercapai. Bukankah Tuhan yang telah menentukannya?

Janganlah menangis ketika menonton filem Hindustan? Bukankah itu sekadar lakonan?

Janganlah menangis kerana cinta tidak berbalas. Mungkin dia bukanlah jodoh yang Tuhan telah tetapkan.

Janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan. Mungkin kita kurang membuat persediaan.

Janganlah menangi…