Wednesday, September 14, 2011

Don't make me speaking manglish.



Kenapa kebanyakan orang bila nak marah, mesti nak guna english language untuk express kan betapa menggunungnya kemarahan mereka? Including me *sometimes* teheee.. Cool kan? Bluwekk! haha. Tapi tak perlu nak cool sangat sebab bukan nya guna proper english sangat pun tapi 'manglish' or rojak. Silap hari bulan, buat malu diri sendiri jew..kikiki..


Tahu tak kenapa ramai yang rasa lebih selesa bila speaking manglish bila marah?


First.

English punya version kadang-kadang very short tapi terus sampai menusuk kalbu e.i; Damn!!. Kalau in malay? "Argggghhhh, geramnya aku dengan budak tu!!".


Second.

Again, ayat english ni kebanyakan nya direct and straight. Tak payah nak corner sana corner sini. Kalau malay, ramai nak guna ayat sindiran bila marah. Kadang-kadang kalau kena dengan orang yang tak paham bahasa, sampai bila tak kan paham.
E.i; "Hey, shut up u!!"..

Mesti orang akan tergamam dan terus senyap kan.

"Hoi, boleh diam sikit tak? Aku nak study la, tak nampak ke?".

Kalau guna ayat malay, mesti nak tambah-tambah je kat belakang tu. Padahal point nye nak cakap suruh diam je. Tak pasal-pasal riak pulak kat situ nak study heh3. Tujuan dia nak suruh senyap tapi alih-alih makin bising jadinya. Tak percaya?

Third.
Time ni la paling sesuai nak tunjuk skill speaking london. Yang dapat MUET band 1, band 2, band 3 tiba-tiba jadi terer speaking. Tak caye, try la.

Tapi bagus ape kan cakap english, practice makes perfect..=P


Layan video dari mat luthfi ni. Message, don't be too judgmental okay.





Mesti wajib tonton okay!

Daa~





2 comments:

YAT said...

wah, nice vid! newey comey mamat tu... <3

mar yanie said...

mat lutphi bnyak kot bwat vlogging..ko tgk kt utube.. serious lawak gile..haha