Skip to main content

Don't make me speaking manglish.



Kenapa kebanyakan orang bila nak marah, mesti nak guna english language untuk express kan betapa menggunungnya kemarahan mereka? Including me *sometimes* teheee.. Cool kan? Bluwekk! haha. Tapi tak perlu nak cool sangat sebab bukan nya guna proper english sangat pun tapi 'manglish' or rojak. Silap hari bulan, buat malu diri sendiri jew..kikiki..


Tahu tak kenapa ramai yang rasa lebih selesa bila speaking manglish bila marah?


First.

English punya version kadang-kadang very short tapi terus sampai menusuk kalbu e.i; Damn!!. Kalau in malay? "Argggghhhh, geramnya aku dengan budak tu!!".


Second.

Again, ayat english ni kebanyakan nya direct and straight. Tak payah nak corner sana corner sini. Kalau malay, ramai nak guna ayat sindiran bila marah. Kadang-kadang kalau kena dengan orang yang tak paham bahasa, sampai bila tak kan paham.
E.i; "Hey, shut up u!!"..

Mesti orang akan tergamam dan terus senyap kan.

"Hoi, boleh diam sikit tak? Aku nak study la, tak nampak ke?".

Kalau guna ayat malay, mesti nak tambah-tambah je kat belakang tu. Padahal point nye nak cakap suruh diam je. Tak pasal-pasal riak pulak kat situ nak study heh3. Tujuan dia nak suruh senyap tapi alih-alih makin bising jadinya. Tak percaya?

Third.
Time ni la paling sesuai nak tunjuk skill speaking london. Yang dapat MUET band 1, band 2, band 3 tiba-tiba jadi terer speaking. Tak caye, try la.

Tapi bagus ape kan cakap english, practice makes perfect..=P


Layan video dari mat luthfi ni. Message, don't be too judgmental okay.





Mesti wajib tonton okay!

Daa~





Comments

YAT said…
wah, nice vid! newey comey mamat tu... <3
mar yanie said…
mat lutphi bnyak kot bwat vlogging..ko tgk kt utube.. serious lawak gile..haha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…