Skip to main content

Tips berbuat baik pada kulit sendiri.



That day I nak pergi beli foundation, tak pasal-pasal kena consult dengan beauty consultant tu. Eh, dorang tu beauty sebab make-up tebal je. Tak giteww? Tapi salah diri sendiri gatal mulut nak tanya-tanya, bila orang nak bagi syarahan terasa mula nak larikan diri. Soalan nya berbunyi begini...

"Em kak, foundation mana yang bagus eh? Sebab sebelum ni saya pakai Silky Girl tapi saya rasa dah tak sesuai sebab saya tak 'girl' lagi. Saya ni dah wanita *ehem-ehem*. Mengaku tua kan lebih bagus"

Consultant tu pun bla bla bla bla bla..... Erm, adik pakai la yang ni Maybelline New York Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation bla bla bla bla bla bla...Amik yang W02, warna dia natural bla bla bla bla bla..Nanti pakai takde la nampak macam tepung gomak bla bla bla bla..  *Tapi kau pakai nampak macam tepung gomak jugak. Nak consult orang konon eheh*


 "Erm, macam mana nak pakai foundation betol-betol eh? Sebab saya tak reti nak pakai, selalu tak 'blend' & nampak bertompok-tompok. Maklum lah kulit tak mulus."


Oh, senang jer. Adik apply foundation tu guna span nanti dia akan sekata kan ke seluruh pelusuk muka. Kalau boleh, basah kan sikit span tu. "Eh, tak busuk ke nanti span tu?". Tak, akak pakai okay jer. Tapi jangan campur adukkan span bedak dengan span untuk pakai foundation. Kalau campur tu yang dapat hasil busuk.


Oh, okay. See, saya terus beli span baru khas untuk pakai foundation jer.





Tak salah kiranya kita membuang duit 2 3 ringgit semata-mata untuk berbuat baik pada kulit sendiri kan. Jangan lupa jugak beli sponge untuk bagi senang kita remove make-up or bedak..basahkan sponge ni and tonyoh kat muka..haha


sponge serap air; remove make up or bedak.


Sebagai wanita berkerjaya tapi bergaji kecik, beli jer yang ini kat tesco or Sinma teheee..


From left; sponge serap air=RM 4.90, span biasa=RM 3.90. JIMAT..

Selamat mencuba uols...



Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…