Thursday, September 23, 2010

Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan

okay, nak tanye, siapa yang tak nak lawa cuba angkat tangan!!!


betol takde? takde kan? takde kan? bagus!! 

ingat lagi tak iklan ni "Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan".. zaman sekarang ni semua nak cantik segala bagai, luar dan dalam. kadang-kadang sampai sanggup berhabis duit beli pelbagai produk. eh, itu macam saya je hee. tapi betol kan. 

iklan kat tv pun banyak yang propa jer lebih. padahal model-model yang digunakan semuanya dah cantik molek ditambah pulak dengan edit sana sini. betol tak? yang gelap boleh jadi putih sekelip mata.boleh percaya ke?

kadang-kadang kita tengok kawan-kawan guna produk tu elok je muka, makin lawa. mula lah terasa eh nak cuba lah. tapi bila kita guna, oh segala jerawat batu nak timbul. haa, awas!!! setiap orang punya keperluan kulit yang berbeza-beza. jangan ingat semua boleh. 

kita sebagai orang-orang Asia yang dilahirkan di ceruk-ceruk kampung, mana boleh lari dari ke"tradisional"an. kebanyakan dari kita ni termasuk lah saya sendiri tak boleh lari dari guna produk-produk tempatan macam shurah, safi balqis dan banyak lagi la. mungkin ada sesetengah orang okay je pakai produk-produk luar cam olay, garnier, skII (oh, bunyi macam jeles tak dapat pakai!).

sebenarnya, ramai yang tak tahu ada antara produk-produk yang digunapakai tu bahaya. jum, tengok sini (belog mynameisyat) kalau nak tahu produk-produk yang telah di blacklist oleh Kementerian Kesihatan. saya pernah terdengar sohseh sohseh orang bercerita pasal kehebatan temulawak. memang memutihkan kulit sampai tahik lalat pun boleh hilang. wah, memang hebat la!!!!  erk, tapi tak dapat dikenalpastikan lagi keberkesanan nye. uish, siapa-siapa terasa nak buang tahik lalat, sila cuba. hahaha.


ada siapa-siapa tak nak share pengalaman guna produk kecantikan? @ penyesalan guna produk tersebut ke..



 

Monday, September 20, 2010

Mesti baca!! puasa qada vs puasa sunat Syawal

hai..puasa sunat enam ke hari ni?

nak tanya "mana yang lebih baik di antara puasa sunat Syawal dan puasa qada?"

okay, jawapan nye sudah tentu puasa qada! 

bukti dari hadis Kudsi yang sahih bahawasanya;
....dan tidaklah hampir kepadaku seorang hamba-Ku dengan apa jua pun, maka yang lebih Ku sukai adalah mereka melaksanakan amalan fardhu (wajib) ke atas mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri kepada-Ku dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya... (Riwayat Al-Bukhari)

tapi semuanya bergantung pada keadaan yang mungkin berbeza kan. contohnya; ada orang kena qada puasa 30 hari (nifas), berbelas hari (haid), eloklah dia mengerjakan puasa sunat Syawal terlebih dahulu kerana puasa sunat Syawal yang singkat berbanding Qada (sepanjang tahun). 

walaupun puasa qada boleh dilakukan sepanjang tahun, jangan pulak lengah-lengah kan.kita tak tahu sempat ke tak nak qada semua tu. kita perlu tahu jugak darjat puasa qada adalah lebih tinggi dan tanggungjawab bagi menunaikannya adalah jauh lebih besar daripada sunat Syawal.

Puasa qada = hutang ibadat dengan Allah SWT
Puasa sunat = tambahan pahala

isu menggabungkan puasa qada dan sunat Syawal memang popular dan saya pun selalu jugak buat hee. tapi menurut Zaharuddin Abd Rahman (dipetik dari akhbar Metro), bagi mereka yang mampu, sihat tubuh badan, tidak elok menggabungkan kedua-duanya sekali. Rasulullah SAW pun tidak pernah menganjurkan kepada sahabat untuk menggabungkan puasa-puasa ini. maka pastinya ia bukan amalan yang terpilih kerana pilihan Rasulullah adalah yang terbaik.

ada jugak timbul hujah-hujah yang macam ni:
  • kalau seseorang boleh gabung puasa qada dan sunat, maka sudah tentu lepas ni timbul pulak ada yang nak gabungkan solat wajib dan sunat.
  • ada yang kata bahawa amalan yang sunat tak boleh ditunaikan sebelum amalan wajib.
okay, sekang dah faham sikit. banyak jugak yang kita tak tahu kan. kesimpulan: eloklah tidak menggabungkan dan elok sangat didahulukan puasa wajib dari sunat.

p/s; semua ni dipetik dalam akhbar metro..;) 

Friday, September 17, 2010

Hari Esok Bermula Hari Ini, sila cepat dapatkan barangan panas sempena promosi terhebat hanya di Avon!

Experience the Power of AVON. Rasai kehebatan kuasa AVON.
 
PANAS!! anda masih berpeluang untuk dapatkan barangan avon pada harga yang sangat mengkagumkan (up to 65% OFF) sehingga 30 September ini. Cepat-cepat, panaskan enjin kereta, tahan bas, teksi, naek basikal dan pegi ke kedai-kedai AVON berdekatan anda. ada bakat tak jadi wakil AVON? ceh, lagaknye macam dah 5 tahun jadi wakil AVON tapi sebenarnya tak sampai sehari pun lagi jadi ahli heee..
 
tapi ini serius!! tak maen-maen. beli barangan AVON dengan hanya bernilai RM25, anda akan 'di offer' tuk jadi ahli secara percuma (sempena raya aidilfitri). tak percaya lagi? apa mahu cakap lagi. apa kelebihan ada no ahli? bayangkan anda nak beli perfume sweet honesty harga asal rm29, tapi dengan harga ahli boleh dapat pada harga serendah rm19. oh gile hebat!

semalam saya dah beli perfume women of earth pada harga rm 5.90 tapi yang 9 ml je. oh malu nya saya beli botol kicik heee tapi sangat berbaloi sebab harga asal nya rm18!

apa mahu ditunggu lagi!! cepat la ke kedai AVON sekarang sebelum promosi tamat. selamat berbelanja~~~

Thursday, September 9, 2010

oh, esok dah raya!

esok hari raya!!
tapi diingatkan pada semua

JANGAN BUAT INI!!!

apa dia?

terlalu banyak makan dan minum
jangan lupa diri pulak kalau dah jumpa makanan. maklumlah dah sebulan puasa kan, kalau boleh semua nak bantai pagi raya tu. nanti lain pulak yang dapat. i mean diabetes, darah tinggi ke.

budaya terperap di rumah dengan hanya menonton tv sahaja. 
ini memang la orang-orang zaman sekang termasuk lah saya (tapi dah insaf jap). sayang nak tinggal tv, banyak filem besh, drama hebat. tapi kita tak sedar masa terbuang macam tu je. sepatotnye, hari raya ni lah kita nak melawat sanak saudara, merapatkan lagi silaturrahim.
rumah terbuka, masjid tertutup.
majlis rumah terbuka memang amalan yang mulia. tapi yang tak enaknya (betol ke ni ayat) masjid pada hari raya tertutup, tinggal Tok imam dan bilal je kat sana.

membudayakan bermain mercun, meriam, bunga api, BOM!
ada yang kata 'tak raya la kalau takde mercun'. betol ke?

bersalam-salaman antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram..haraam!
kadang-kadang tak sedar kan. orang hulur tangan, kita pun hulur tangan gak. sekali pandang muka alamak siapa ni?

pakaian mendedahkan aurat
ye la, masa ni la kita nak berfesyen macam-macam lebih-lebih lagi pempuan la. jangan lupa, sepatotnye dapat pahala, silap-silap dapat dosa pulak. T T 

okay, selamat hari raya. maap zahir dan batin kepada semua yang mengenali.

Friday, September 3, 2010

hey you..till we meet again..

today..it was like a fairytale..

i just finished up my job as a relief teacher at sek. men. keb. banting. almost 2 month i've struggled to give my best. and everyday, i always find myself to get better and better. hoping that they understood every single words that i spoke out during lesson.but 'siapa saya' to dream like this. 

they really made my life so meaningfull. it was a very amazing experience as i never thought teaching was really hard like this. they were very 'intelligent'. yes, a few students were really really intellingent in a good way. how about the others? yup, they also very intelligent but in cheating me, finding many reasons to escape from me. haha.. damn good guys!! keep it up!!

sometimes, those students made our life so 'beautifool' haha. thanx to them! since that was my last day, i got a few notes from my students, very sincere notes. a remainder for me not to 'kuat merajuk, nanti cepat tua'. i never realized that until they told me so.

notes from my students (1 ixora)
 
they left their signs here (1 bouganvillae) macam artis plak.
my rm10 nametag..haha

oh, i'm gonna mish them after this. no shouting anymore. tak boleh marah-marah orang lagi. no pukul-pukul anymore. oh, i mish to hit them with my plastic ruler. i wish all the best to u all. thanx!

1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...