Skip to main content

Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan

okay, nak tanye, siapa yang tak nak lawa cuba angkat tangan!!!


betol takde? takde kan? takde kan? bagus!! 

ingat lagi tak iklan ni "Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan".. zaman sekarang ni semua nak cantik segala bagai, luar dan dalam. kadang-kadang sampai sanggup berhabis duit beli pelbagai produk. eh, itu macam saya je hee. tapi betol kan. 

iklan kat tv pun banyak yang propa jer lebih. padahal model-model yang digunakan semuanya dah cantik molek ditambah pulak dengan edit sana sini. betol tak? yang gelap boleh jadi putih sekelip mata.boleh percaya ke?

kadang-kadang kita tengok kawan-kawan guna produk tu elok je muka, makin lawa. mula lah terasa eh nak cuba lah. tapi bila kita guna, oh segala jerawat batu nak timbul. haa, awas!!! setiap orang punya keperluan kulit yang berbeza-beza. jangan ingat semua boleh. 

kita sebagai orang-orang Asia yang dilahirkan di ceruk-ceruk kampung, mana boleh lari dari ke"tradisional"an. kebanyakan dari kita ni termasuk lah saya sendiri tak boleh lari dari guna produk-produk tempatan macam shurah, safi balqis dan banyak lagi la. mungkin ada sesetengah orang okay je pakai produk-produk luar cam olay, garnier, skII (oh, bunyi macam jeles tak dapat pakai!).

sebenarnya, ramai yang tak tahu ada antara produk-produk yang digunapakai tu bahaya. jum, tengok sini (belog mynameisyat) kalau nak tahu produk-produk yang telah di blacklist oleh Kementerian Kesihatan. saya pernah terdengar sohseh sohseh orang bercerita pasal kehebatan temulawak. memang memutihkan kulit sampai tahik lalat pun boleh hilang. wah, memang hebat la!!!!  erk, tapi tak dapat dikenalpastikan lagi keberkesanan nye. uish, siapa-siapa terasa nak buang tahik lalat, sila cuba. hahaha.


ada siapa-siapa tak nak share pengalaman guna produk kecantikan? @ penyesalan guna produk tersebut ke..



 

Comments

iza said…
Salam..

Hmmmm...siapa yg tak nak cantik kan?Dah pernah cuba safi,temulawak,cantiq, syurah, sendayu tinggi dll tp semua tu langsung tak berkesan dgn kulitku. Hanya 1 produk je yg sesuai. Dulu lepas je sertai mahasiswa bersama masyarakat, selak je tudung kat tepi muka,dah nampak 2 color berbeza,gelap sgt2.pastu kulit wajah tak sekata,jd mcm panau.Tp bila guna produk ni, dah ok balik......
Uruchimaru @ kf said…
cume yg pelik pesal klu kat iklan tb sengaje gune model yg dh mmg cantek...
De'din said…
yupp..
model2 tu semua dah cantik
mar yanie said…
iza: produk ape tu? nak taw jugak!!

uruchimaru: betol kan? kn? semua guna model2 cantuk tuk mengaburi mata semata-mata

de'din: kalau tak cantik camne owang2 nak tertarik beli..ntah2 model tu pakai ke tak produk tu..dk promot jer..
Cik Anis said…
tau x iklan yg pki juliana evans tu,,adehh,,akak rasa yg tu mmg xleh pakai lgsg,,asenye sume dh tau die tu putih melepak,,leh lak die gelapkn pki mekap,,then,tetibe jd cerah..agak2 la kn nk pki artis pn..pndi2 la pilih kn..n congratz convo!!!!!
mar yanie said…
cik anis: taw xpe..gile menipu!! juliana tu mmg dah putih..same gak ngan heliza dalam iklan garnier..heliza tu mmg dah lawa!
Nurul Ain said…
ain pakai olay..dah tujuh tahun..kulit biase je..kadang2 ok, kadang tak..teringin nak tukar tp tak tahu nak guna yang mana..

(^.^)
mar yanie said…
ain..kalau dah ok baek xyah tukar2..nti jd benda2 yg x diingini plk..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…