Thursday, September 23, 2010

Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan

okay, nak tanye, siapa yang tak nak lawa cuba angkat tangan!!!


betol takde? takde kan? takde kan? bagus!! 

ingat lagi tak iklan ni "Kecantikan Adalah Hak Milik Setiap Insan".. zaman sekarang ni semua nak cantik segala bagai, luar dan dalam. kadang-kadang sampai sanggup berhabis duit beli pelbagai produk. eh, itu macam saya je hee. tapi betol kan. 

iklan kat tv pun banyak yang propa jer lebih. padahal model-model yang digunakan semuanya dah cantik molek ditambah pulak dengan edit sana sini. betol tak? yang gelap boleh jadi putih sekelip mata.boleh percaya ke?

kadang-kadang kita tengok kawan-kawan guna produk tu elok je muka, makin lawa. mula lah terasa eh nak cuba lah. tapi bila kita guna, oh segala jerawat batu nak timbul. haa, awas!!! setiap orang punya keperluan kulit yang berbeza-beza. jangan ingat semua boleh. 

kita sebagai orang-orang Asia yang dilahirkan di ceruk-ceruk kampung, mana boleh lari dari ke"tradisional"an. kebanyakan dari kita ni termasuk lah saya sendiri tak boleh lari dari guna produk-produk tempatan macam shurah, safi balqis dan banyak lagi la. mungkin ada sesetengah orang okay je pakai produk-produk luar cam olay, garnier, skII (oh, bunyi macam jeles tak dapat pakai!).

sebenarnya, ramai yang tak tahu ada antara produk-produk yang digunapakai tu bahaya. jum, tengok sini (belog mynameisyat) kalau nak tahu produk-produk yang telah di blacklist oleh Kementerian Kesihatan. saya pernah terdengar sohseh sohseh orang bercerita pasal kehebatan temulawak. memang memutihkan kulit sampai tahik lalat pun boleh hilang. wah, memang hebat la!!!!  erk, tapi tak dapat dikenalpastikan lagi keberkesanan nye. uish, siapa-siapa terasa nak buang tahik lalat, sila cuba. hahaha.


ada siapa-siapa tak nak share pengalaman guna produk kecantikan? @ penyesalan guna produk tersebut ke..



 

8 comments:

iza said...

Salam..

Hmmmm...siapa yg tak nak cantik kan?Dah pernah cuba safi,temulawak,cantiq, syurah, sendayu tinggi dll tp semua tu langsung tak berkesan dgn kulitku. Hanya 1 produk je yg sesuai. Dulu lepas je sertai mahasiswa bersama masyarakat, selak je tudung kat tepi muka,dah nampak 2 color berbeza,gelap sgt2.pastu kulit wajah tak sekata,jd mcm panau.Tp bila guna produk ni, dah ok balik......

Uruchimaru @ kf said...

cume yg pelik pesal klu kat iklan tb sengaje gune model yg dh mmg cantek...

De'din said...

yupp..
model2 tu semua dah cantik

mar yanie said...

iza: produk ape tu? nak taw jugak!!

uruchimaru: betol kan? kn? semua guna model2 cantuk tuk mengaburi mata semata-mata

de'din: kalau tak cantik camne owang2 nak tertarik beli..ntah2 model tu pakai ke tak produk tu..dk promot jer..

Cik Anis said...

tau x iklan yg pki juliana evans tu,,adehh,,akak rasa yg tu mmg xleh pakai lgsg,,asenye sume dh tau die tu putih melepak,,leh lak die gelapkn pki mekap,,then,tetibe jd cerah..agak2 la kn nk pki artis pn..pndi2 la pilih kn..n congratz convo!!!!!

mar yanie said...

cik anis: taw xpe..gile menipu!! juliana tu mmg dah putih..same gak ngan heliza dalam iklan garnier..heliza tu mmg dah lawa!

Nurul Ain said...

ain pakai olay..dah tujuh tahun..kulit biase je..kadang2 ok, kadang tak..teringin nak tukar tp tak tahu nak guna yang mana..

(^.^)

mar yanie said...

ain..kalau dah ok baek xyah tukar2..nti jd benda2 yg x diingini plk..