Thursday, January 30, 2014

Pelaburan yang berbaloi



Holla, Assalamualaikum semua!


Ramai yang dah bercuti ker? Aku pun dah start cuti dah sempena Chinese New Year tapi aku tak balik kampung pun siap demam batuk berkahak lagi sekarang ni. Kepala dah naik pening. Pape pun aku gagahkan diri bangun buat jugak benda supaya aku rasa hari cuti ni digunakan sepenunhnya, takdelah tidur je kan, rugi woo.


Agak-agaknya demam aku ni disebabkan 2 reasons. Pertama: demam tak dapat balik kampung. Kedua: demam sebab baru dapat mesin jahit baru. Seharian aku duk godek mesin jahit tu sampaikan dah lenguh2 badan. Takpe, Alhamdulillah dah hampir siap baju kedua aku. Semangat kan? Aku boleh jahit half baju dalam masa 1 hari. Okay, kita tengok bulan depan adakah semangat aku berkobar-kobar lagi??? hewhewhew.



My sewing thingy. Rasa tak lengkap tanpa mesin jahit.


Hari sabtu lepas, aku dah set appoinment dengan Kak Jan (another cikgu menjahit selain dari Kak Tie) kat area Putra Height. Actually Kak Jan punya kedai based kat Jalan Kebun, Klang. Yang tu aku tak dapat pergi sebab jauh & abang tak bagi pergi. Kak Jan dengan baik hatinya sanggup datang Putra Height untuk kasi aku chance pandu uji mesin jahit Singer model 2259. Pandu uji mesin jahit uolsss, macam nak pandu uji kereta baru je.


Niat dalam hati memang nak beli, mak aku pun  support suruh beli. Ngam ngam duit bonus dah masuk, aku pun ape lagi kenss. Mula-mula ragu jugak takut beli duk terbiar je tepi dinding tapi memandangkan benda alah ni bukannya seratus dua, aku akan make sure gunakan sekerap yang mungkin.


Balik je rumah terus aku call mom mintak pendapat model mana aku patut beli. Tak lupa jugak wassap ngan Yatt & kakak2 ku tanya pendapat diorang. Petang tu aku test yang model 2559 punya (RM945), last2 aku decide untuk beli mesin jahit model 2550 (RM795). Harga pasaran memang RM795. Sikit pun takde less uolsss. 


Tadaaaaa....



Ramai yang cakap mahal nya. Kalau aku terus ke kedai Singer mungkin boleh dapat RM700-750 gitu. Kawan aku sorang pun beli RM680. Yup, memang terasa jugak la kan. Tapi aku positifkan diri. Aku sanggup beli dengan harga 'market price' sebab dapat free class untuk 1 session 1 pattern baju dengan Kak Jan. Kalau ikutkan nak belajar kelas menjahit pun yuran saja dah RM180-200. Kak Jan cakap "Takpe Yani, pelaburan yang berbaloi". Terus aku rasa bersemangat!


And this is my second baju.. Olah sikit la konon nak buat ala-ala blouse muslimah gitu kan..



My problem is to settle part sambung lengan dan jugak part leher. Hampir-hampir surrender.


Okay la, setakat ni dulu entry update dari ku. Next time update lagi yer. Nak tido jap, kepala pusing. Ehhh??#%

Daaaaaa~





Tuesday, January 28, 2014

Kelas Menjahit bersama Mariati Design



Hai, Assalamualaikum semua..

How is your day? Harap semua berjalan lancar yer. Okay kali ni aku nak straight to the point. Last week 18 & 19/1/14 aku ada attend kelas menjahit dengan kak Mariati Manaf kat Puncak Jalil, Seri Kembangan. Dekat sangat dengan rumah aku dalam kira-kira 25 minit gitu. Alhamdulillah masa pergi aku tak sesat pun..:)


Kelas Menjahit Mariati Design memang terbaik! First time aku dapat information pasal kelas ni, aku cam ragu-ragu boleh ke cikgu ajar jahit baju dalam masa dua hari? Dua hari beb! Nak ajar orang yang takde basic langsung. Serius aku takde basic langsung especially bab pegang mesin jahit. Kalau setakat pegang jarum jahit seluar koyak ke jahit span kat bahu ke ada la pernah sekali dua.


So, aku request ngan kak Tie (nama panggilan cikgu) nak belajar jahit baju kurung moden. Bayaran RM 180 untuk 2 hari. Not bad. Sehari sebelah pagi aku belajar cara nak amik ukuran berdasarkan baju contoh dan juga ukuran sebenar kat badan terus lukis pola dan gunting kain sebelum keluar lunch. Tak percaya? Aku sendiri pun tak percaya camane aku dapat siapkan haha.


After lunch + solat, aku sambung balik dalam pukul 3 Kak Tie suh start menjahit. At first Kak Tie bagi chance suh sesuaikan diri ngan mesin jahit tu. Siap ajar nak masukkan benang, sekoci ape entah. Terms yang pernah aku dengar sebelum ni tapi kalau tak silap kuih koci kot, sedap gak makan kuih tu hewhewhew.


Then, aku pun start jahit zip belakang, jahit tepi, cantumkan lengan baju sampai tak perasan bila baju aku dah bersambung semua ni??? Tup tup dah jadi sebentuk semacam baju! Unbelievable! Sampai sekarang aku tak percaya. 

Tadaaaa.. Baju kurung moden dah siap! Nampak kurus kan? Memang kurus pun sampaikan aku nak pakai pun ketat gilerrr bahaha.. Masih belum pandai nak estimate 'basi' 1 inci, 1/2 inci ape entah.



Ini lah gaya seorang tailor yang bakal tersohor di seluruh pelosok kampung! For your info ini lah first time aku aku guna pembaris panjang, lengkuk macam dalam gambar. Seronok jugak join kelas menjahit ni, dapat kenal kawan baru bertukar cerita. Cliche kan bunyi nya? haha tapi seriously seronok. Kawan-kawan aku Kak Shida & Kak Nelly pun baik even aku ni macam level adik je kan, takdelah orang cakap nak ignore kita. Terbaik.


Kak Tie mengajar sangat best! Hari pertama (Sabtu) cuma 3 orang je yang datang. So, Kak Tie boleh fokus betul-betul ngajar kitorang. Senang masuk dan paham. Cuma hari ke-2 (Ahad) ada 6 orang students, jadi kena tunggu turn la nak tanya apa-apa. Assistant Kak Tie pulak tak dapat datang sebab demam. Jadi, Kak Tie sorang je yang handle semua ni. 



Alhamdulillah, siap jugak baju kurung moden aku which is sampai sekarang aku tak percaya hehe. Masa drive balik rumah bersama sijil seriously aku asyik tersenyum je tak boleh nak berhenti. Dalam kepala ni duk melayang-layang entah ke mana dah nak jahit baju raya sendiri lah tahun ni, nak jahit naju kawen sendiri la, nak buka butik lah bla bla bla. Okay stop! Hahaha. *Abaikan aku punya muka yang sangat erghhh sebab kepenatan nak buat getah kain, part paling susah bagi aku*.


Sekian dulu coretan diari kali ini. Next time aku akan up lagi entry pasal menjahit lagi! From now onward, nak cerita pasal jahit jahit & jahit je. Daaaaa~

Sunday, January 19, 2014

Rumah Terbalik, Sabah.



Rumah terbalik hoi! Tolong la angkat kan!


Gila pemalas kan aku? Lawatan sambil belajar ni berlangsung pada bulan Ogos 2013 semasa aku accidentally beraya kat Sabah. Tak tahu camane aku boleh pergi beraya kat negeri orang.






Kereta paring kat atas.


Main view.


Patut atap duk bawah la kan? Hermm.











Garden site.




Jamban, tak tahan aku nak berak time ni.





Geng JJCM pernah datang sini makan kat restoren dalam ni. Aku cuma lalu je tak singgah makan nampak menu biasa-biasa jew.

Pic ni sepatutnya duk paling atas tapi aku malas nak alihkan haha.


Yes, we were here! 


Insyaallah, aku akan kembali lagi. Mungkin untuk honeymoon nanti!!! :-)


Saturday, January 18, 2014

Tips untuk tampak penyayang



Holla uolss. Assalamualaikum!


Ada orang memang dikurniakan sifat penyayang, lemah lembut, sopan santun sejak azali lagi. Ada jugak yang memupuk sifat-sifat terpuji itu semenjak kecil lagi. Lebih parah bila ada jugak sesetengah orang yang terpaksa berpura-pura untuk tunjukkan sisi penyayang yang ada dalam diri. Ouhh, so sick. Persoalannya sampai bila nak berpura-pura?


1. Orang suka kucing. 

Orang la yang cakap kalau suka kucing ni nampak sangat jenis penyayang tapi betul ke? Kalau betul, aku nak praktikkan sekarang jugak! Pandangan mata lelaki tak sama dengan perempuan kan. Aku ada kawan-kawan yang memang suka pada kucing. Jumpa tepi jalan, belai. Fuhhh, tabik! Aku pun nampak catlovers ni memang seorang yang penyayang. Kadang-kadang aku jeles jugak. Aku pantang okey kucing datang dekat lebih-lebih lagi yang duk menyorok kat bawah meja main gesel-gesel kat kaki masa aku tengah makan. Mahu terbalik meja aku kerjakan! hahaha. Maap!


2. Orang yang hidupnya dikelilingi oleh kanak-kanak.

Macam aku!!! hahahaha. Perasan tak masa pergi attend majlis kawen atau hari raya atau any celebrations ke, kalau tiba-tiba ada budak-budak kecik datang dekat ngan kita Ya Allah rasa macam aku ni nampak baik ke sampai diorang nak datang dekat? Mesti orang akan cakap "penyayang nya dia ni sampai budak-budak pun suka kat dia". Biasakan budak-budak ni bersifat jujur *wink wink*. Ada jugak orang yang bila jumpa baby nak dukung tapi nangis la pulak, terus nak pujuk "olololo kiut nye" onyonyonyo omeyyy nye, nak anak jugak!". Padahal dalam hati habis kedut baju aku hoi, basah la baju mahal aku ni. 



One of the 'hipokritos' pic of mine! harharhar


3. Post gambar baby/ anak buah/ baby kawan office / baby jiran kat facebook.

Ini taktik! Ini jugak yang aku selalu praktikkan! hahahaha. Tapi aku tidak lah obses sangat. Biasa aku post gambar anak buah bersebab uolss, Aku seboleh nya nak elakkan diri dari mengupload gambar selfie diri sendiri untuk tatapan orang ramai. Oh ini bukan era/ zaman aku dah sekarang. Jarang-jarang sekali boleh la bila terasa memang tak boleh tak upload pic sendiri takut ada yang merindui kuikuikui. That's why aku suka upload pic anak-anak bukan sebab nak nampak penyayang. Tidak! :-)

Yeah, pic hipokrit yang ke-2..*abaikan kegemukan aku yang terserlah itu*


Subjek & Objek: Semek boolat *my current obses*


Setakat ni itu je yang mampu aku pikir. Ok, bye! :-)

Friday, January 17, 2014

Color trend for 2014



Hai Assalamualaikum semua..


Okay, aku sedar sekarang aku dah makin jarang menaip tapi aku juga sedar bahawa takde siapa pun yang terkesan dan peduli kalau aku tak menaip pun! haha. Konon-konon nak privacy kan daily routine la sangat kan puiii. Aku hanyalah Mariani bukannya Nurul Badiah Lai yang dah berkurun lama tak update entry tup tup akan coming soon dengan anak ke-2 dah! dan bukannya juga Hanis Zalikha yang dah jarang update blog sebab sibuk mengacara & berlakon! Hahaha. Aku pun jarang update blog tapi aku memang takde ape story mory yang nak di "up"kan. Seriously zero kui3.


Hemmm but wait! Mungkin aku bizi sikit cari bahan-bahan menjahit sebab finally aku dah betul-betul register untuk kelas menjahit dengan Kak Mariati. Insyaallah hujung minggu ni akan start kelas menjahit. So, 2 3 minggu ni memang aku mundar-mandir pergi sana sini nak cari kain yang cantik, berkualiti tapi murah haha! Of course la untuk beginner, aku nak yang terbaik untuk menaikkan semangat menjahit nanti. Segala jenis gedung pakaian aku redah dari Jakel & Gulatis yang bapak mahal macam senapang M16 kalau boleh nak suruh diorang letak tagline "Hanya golongan VVIP sahaja boleh masuk", Nagoya Tekstil &  Kamdar yang sungguh oldskul dengan fesyen entah dari zaman bila lagi hoho.


Dalam pada mencari-cari pattern & warna kain, ada sorang salesgirl ni dengan gairah nya mempromot pattern2 yang up-to-date. Musim kali ni masih dan masih lagi baju plain kosong yang ada corak sulam, corak manik-manik berlabuci atau sulam bunga jenis timbul berada pada kedudukan teratas! Yang out of the list haruslah peplum. Peplum dah tak "in" dah sekarang ni.


Contoh: Gambar curik page dari FB Kain Pasang klik sini untuk tengok pattern lain lagi. Harga RM40 jew.

Contoh: Yang ni pun tengah trending skang ni. Boleh klik page FB Sulaman Chantek kat sini.
Contoh: Ataupun pattern corak bunga yang timbul. Khas untuk sape2 yang ada anak kecik dah tak payah usung mainan, bunga ni dah cukup untuk jadi mainan diorang bahahaha.


The most interesting, salesgirl tu ada jugak cakap yang color tengah trending sekarang adalah Emerald. Tahu tak Emerald tu warna camane?


Very nice colour kan? 





Color of the year untuk tahun 2013 but will be continue untuk tahun 2014 jugak. One more color yang akan jadi trending "Dusty Pink"




Dusty Pink atau orang lebih suka cakap pink belacan. Nice!




Pink yang ala-ala cokelat giteww.. 


So, apa lagi? Ayuh la cari color ni untuk hari raya nanti, attend wedding kawan-kawan ataupun tema untuk wedding sendiri???



Saturday, January 4, 2014

New Year Celebration



It is so yesterday.


Curlasstt mak pagi-pagi lagi dah beromputih bagai. So how's your 2014 treats you so far? Ada cerita/ kejadian menarik yang berlaku dalam masa 4 hari ni? Belum? Sabar.. Ini baru permulaan, ada 361 hari lagi to go! Akan ada banyak lagi cabaran yang bakal menunggu kita.


Aku percaya kedatangan 2014 ni tak sama macam tahun-tahun sebelumnya. Kemeriahan tak terasa, semangat hilang entah ke mana. Ramai yang tak excited untuk meraikannya termasuklah aku. 


Kenapa? 

1. Semakin besar jurang di antara pemimpin dan golongan marhaen. Due to recent floods tragedy kat Pahang & Terengganu dan kos sara diri yang semakin menggila - rakyat dah takde mood nak celebrate new year. Sedang orang-orang biasa macam pakcik makcik bertungkus lumus nak siapkan persekolahan anak-anak, ada segelintir pihak pulak gigih berbunga api bagai dengan konsert-konsert nyanyian merata-rata. Konsert amal? I don't have any idea about that. Adakah itu cara yang betul? 


2.  Pelaburan berjuta-juta untuk projek yang dirasakan tidak penting pada waktu yang kurang sesuai sedangkan rakyat Pahang & Terengganu (especially) kehilangan wang ringgit/ tempat berteduh. Sudah tentu ia menimbulkan kemarahan rakyat.


3. Harga barang makin naik. Bukan setakat barang makanan malah alat-alat tulis pun, dengar-dengar ada sesetengah tol pun naik jugak. Kesian, tak ramai pun ada dapat increment gaji even kalau ada increment pun takkan sebanyak mana pun. Tapi aku berharap aku mampu survive dengan duit yang ada ni, semoga Allah permudahkan. Sejujurnya aku memang takut nak menghadapi tahun 2014 sebab aku tahu kedudukan aku pada tahap mana.


4. Semakin tahun ke depan, semakin kurang cerdik statement yang dikeluarkan. And we will expect the more unbelievable statement from "them".


Aku tak bercakap pasal politik tapi cuma sekadar luahan perasaan seorang aku yang berpendapatan rendah dan aku rasa semakin hari hidup ku rasa semakin kurang selamat di sini. 



Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari pemerintah yang zalim.



1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...