Thursday, June 30, 2011

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil



Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?


Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen

Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

pencuci muka yang tepi sekali sebelah kiri.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha


Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pembuangan toksik-toksik dalam badan ke. Bila dah semua buang, jerawat dah tak timbul lagi kan. Tapi saya kerja mengadap customer hari-hari. Malu jugak kan. So, saya amik keputusan nak stop pakai bio essence ni. 


Hati ku kembali pada Safi Balqis Perfect 10. Nasib baik dah okay semula muka ni. Menangis woo bagai dapat muka baru beb. Pasni saya tak nak beli yang mahal-mahal. Lagi satu tak nak beli produk-produk international ni. Sebab produk dia semua disesuaikan mengikut kulit-kulit orang eropah kan. Contoh Safi Balqis, terang-terang produk tempatan. Sesuai untuk kulit-kulit orang kampung macam macam macam saya ni. teheee


Virgin Coconut Oil


VCO

Belum habis makan lagi, tak dapat nak bagi review keh keh keh. Tapi first time dapat mak ai besarnya pil dia. Tapi skang ni telan macam tu je tak perlu minum dengan air. TIPU! hahaha


Till then, tata.


Wednesday, June 29, 2011

Aku tak suci lagi




Sudah sebulan aku menjejakkan kaki kat sini. Hari-hari aku berjalan melalui lorong-lorong gelap lagi suram bertemankan bau-bau yang kurang menyenangkan. Setiap kali aku berjalan keseorangan, kaki menghayun laju bagai tak berpijak di bumi.


Aku terpaksa telan kebusukan, kejijikan, dan bermacam lagi. Aku sudah tidak suci lagi. Tidak sesuci 'Kasih yang suci' antara Seth tan dan Nora Elena. Tiba-tiba aje. 


Novel hangat; Nora Elena.

 
Tinggal kurang dari 24 jam lagi, aku dapat merasakan hayat aku di dunia ini semakin singkat. Aku dapat menjangkakan di manakah kedudukan aku selepas ini. Mungkin di dalam tong sampah. Kejam! Sesudah 5 tahun aku berjasa, namun aku bakal di buang begitu saja. Adil kah begini?


 Aku sedar kudrat aku semakin lemah. perisai-perisai ku juga makin hilang. Tiap kali berjalan, ada saja perisai yang gugur. Ahhh, lemahnya aku. Aku mahu hidup lama lagi!


Aku tahu kenapa tuan sangat bencikan aku. Sebab aku ni jijik. Sape suruh memandai pijak tahik kencing hanjing dan b*abi? Jijik sangat! Tapi aku lakukan semua ini demi keselamatan tuan ku juga. Aku tak mahu dia disimbah asid kalau berjalan di tepi jalan. Jadi, aku harus berjalan melalui restoren-restoren yang menyajikan daging b*bi.



Kenapa aku benci 30 Jun? Nak tahu kenapa? Sebab tuan aku akan dapat gaji. Dia pasti akan menggantikan aku dengan yang baru. Beginilah nasib aku sebagai sepasang kasut. Aku sedih kerana tak dapat berjasa lagi kepada tuan ku sobsss.


Tak sanggup nak seksa diri pakai kasut camni.

 Tapi mungkin mungkin mungkin nak try pakai yang ini.


Agak stail jugak lo.


Peace!


Thursday, June 23, 2011

Selamat berumur 23 tahun.



Holla!!




Makin tahun makin besar nombornye. Tapi umur hanyalah sekadar nombor. Yang penting hati sentiasa muda kikikikiki. Alhamdulillah, masih lagi diberikan kesempatan dan peluang untuk terus celik di muka bumi ini.


Perubahan? Takde!! Kan dah cakap, nombor je berubah. Yang lain tak berubah pun. Cuma mungkin lepas ni kena lebih matured lebih-lebih lagi dalam membuat keputusan. Yer, saya memang selalu gagal dalam bab ni. Selalu buat keputusan membabi buta.


Okay, stop for now. Mahu menikmati hari bahagia ni dengan tidur secukupnya. Thank you bos bagi cuti hari ni...=P


mengidam kek Secret Recipe..aduh,meleleh air liur..slurrppp...

*duit takde, diam je la kat umah ni..T T





Wednesday, June 22, 2011

Mencari berkat



 Hari ini TERpaksa bangun awal sebab dua tiga hari sebelum ni dapat notis yang air akan terputus di sekitar Klang Valley start pukul 8 a.m tadi. So bangun awal mandi semua tunggu nak pergi kerja pukul 1 p.m. Sambil tu update belog jap..:)


Pemandangan pagi dari koridor rumah sewa.

Benda yang sangat penting untuk terus bertahan dalam sesuatu pekerjaan adalah keserasian, keselesaan dan bla bla bla....


Alhamdulillah, dah masuk minggu ke 3 saya kerja kat sini. Dikelilingi oleh orang-orang Cina really made u so special and unique. Kenapa? Sebab bila ada customer Melayu datang, mesti cari kita hehehe. Terharu beb.


Bab solat ni main redah jer orang bagi ke tak. Sebab pada saya, selagi kita menunaikan kewajipan kita sebagai seorang mmuslim, Allah pasti berkati. Kita tak curi tulang pun cuma curi 15 minit je untuk berkejar ke surau dan solat. 


Apa guna kalau kerja bagai nak rak, disayangi bos, gaji pun besar tapi tak dapat berkat semua kan. Solat entah ke mana. Duit yang dapat pun tak berkat. Kan?


Okay, sekian tazkirah pada hari ini. :)



Friday, June 17, 2011

Al-Fatihah.



Semalam genap hari yang ke-100 arwah abah pergi. Tambah sedih bila mak buat majlis tahlil sorang-sorang kat kampung panggil sedara mara terdekat. Anak-anak pulak duk jauh. Mesti sangat penat kan. Lagi risau sebab mak pun selalu tak sihat. Tak segagah masa arwah abah ada dulu. Kalau tak, mak la orang besi. Masak, jaga abah sampai tak tidur malam berjaga. 


P/S: Berharap dapat balas jasa mak sebelum die menutup mata..T T




Thursday, June 16, 2011

Hatimu Milikku

Hatimu Milikku
Nera AF9







Lagu dari Nera pun besh jugak. Baru dapat dengar suara Nera yang real.


Pernahkah engkau hargai
Cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengerti
Akan diriku ini

Betapa hebatnya cintamu
Memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu
Membuatku terpaku

[*]
Di sisimu aku terdiam seribu bahasa
Di hatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
Ku cinta padamu

[**]
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa batas degupan jantungku
Mungkinkah hatimu milikku jua
Ku sayang padamu

Kan kuabadikan dikau
Suatu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya

Kan kucoretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Dapat jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Ulang [*][**]

Bagai bahtera yang dilanda badai
Gelora cintamu
Mengoncang jiwaku
Berombak mencari
Daratan yang damai
Ohhh cintaku

Ulang [*][**]

Aku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Dalam hidupku ini



Layannnn~

Hazama AF9 - Cinta Teragung [Konsert Akhir AF9]




Layan jugak lagu ni..:)

Tuesday, June 14, 2011

The Accidental Billionaires.




The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal.






It's already 2 weeks! Macam tak percaya yang saya akan bertahan kerja kat sini. Berteman kan anjing-anjing di sepanjang jalan balik ke hostel. Masa awal-awal sampai sini, hari-hari duk berkira-kira lamanya nak tunggu 2 minggu, konon nak hantar notis berhenti kerja 14 hari. Total up semua akan jadi sebulan je la saya kerja kehkehkeh.


Semua perkara yang terjadi pasti ada hikmahnya kan. Berkat kekuatan dan ketahanan mental, saya berjaya mencekalkan hati untuk terus kerja kat sini. After 2 weeks working here, baru saya jumpa keseronokan kerja ni. Saya boleh berbangga dapat baca buku-buku yang harga RM300++ which is saya takkan mampu beli dengan duit sendiri. Kalau mampu sekalipun, tak mungkin saya nak beli kih3.


Lagi saya bangga bila dapat baca buku-buku 'new arrival' yang memang panas baru keluar dari 'oven'. Kau mampu? eheh3. Dan terasa sangat up-to-date dengan isu-isu semasa. Sekarang saya lagi berbangga dapat kenal penulis-penulis terkenal, journalist terkenal, banyak input baru masuk ke dalam otak.  


Cuba tengok cover buku kat atas. Sekarang ni tengah panas  kat pasaran. The Accidental Billionaires. Siapa? Itu la cerita pasal Mark Zuckerberg, the founder of Facebook. Semua ni bermula bila dia minat dengan sorang perempuan ni. Tapi perempuan ni tak layan. So, Mark Zuckerbergh pun create a social network macam nak kondem perempuan ni la. Lastly, meletup gila Facebook ni. Suddenly he changed to a billionaire dalam sekelip mata jer. Mesti menyesal perempuan tu kan tak layan dulu..muahahaha..


Okay lah, next time saya akan pilih title lain untuk di review. Novel Kasih Yang Suci ker. Tengah panas sekarang ni gara-gara drama Nora Elena. :P


See u!

Saturday, June 11, 2011

Wajah kesayangan hamba.


Holla!!

I'm back! Baru je beberapa hari pergi training kat Ikano Power Centre tak bawak laptop urrgghhh rasa nak gila tak dapat online. Sebab bila balik hostel, saya takde kawan. Balik jer terus mandi dan tido. Borink. Housemate pulak jenis berpuak-puak macam tak terima je kehadiran para trainee kat situ. Amboi mentang-mentang la kat sana tempat standard orang-orang kaya kan. Sombong kemain lagi. T T


Terasa lama gile tak mengadap laptop, sambil isi masa lapang yang terluang ni eheh godek-godek file dalam ni. Jumpa pic lama-lama tetiba rindu beberapa wajah sobs.



Afiqah, Surah & Aina

Okay, kalau ikut kan saya sebenarnya tak pernah menganggur. Tak pernah! Sebab walaupun takde kerja profesional yang ada gaji bagai, saya still kerja tapi jadi bibik je la. Not bibik yang biasa-biasa je. Ini SUPER BIBIK okay. Cuma yang rasa terkilan, kerja-kerja camni kita takleh nak update dalam resume part working experience sobs. Kalau boleh update, memang dah lama letak kat resume, at least dapat apply jadi cikgu tadika ker. Kan?





Until now, saya dah ada 8 orang anak buah. Another 1 is waiting untuk keluar dari perut. Bayangkan betapa expert nye saya dalam bab-bab menjaga budak-budak kicik. Ceywah, promote2!! It's not that la, jujurnya saya sangat suka pada budak-budak. Huh, another typical reason untuk nampak baik kan? Tapi ini jujur okay. 





Saya paling suka babysit budak-budak yang baru nak belajar bercakap sebab macam-macam ragam. Dan paling seronok bila mereka ni pandai sebut-sebut perkataan baru yang kita ajar. Kalau orang tanya, sape yang ajar ni? Tak bangga ker kalau nama kita disebut heh3. Dan jujurnya saya memang tak berapa gemar nak jaga baby yang baru lahir sampai la umur 3 4 bulan sebab takde two-way-conversation. Kita bercakap takde respon. Tak seronok. Kan?


Surah and Aina



 

Aqil Muhaimin


And the only woman in blue baju kurung, my mom.


Mesti ma sedih bila semua anak-anak dan cucu-cucu duk jauh tambah-tambah lagi sejak dah keseorangan lepas arwah abah takde. Lesson yang saya belajar, jangan lupa untuk telepon ma sekerap yang mungkin. Walaupun takde kredit, miscall je ma or mesej je ma suruh call balik hehe. Don't let her feeling alone. Syukur ada abang sorang kat kampung jaga ma.


*P/S: walaupun saya bergelut untuk adapt dengan environment kerja tapi saya cuba bertahan sebab nak bantu ma n berjasa pada dia sebelum dia menutup mata. Al-fatihah to arwah abah. T T


Maharajalawak Minggu 11 - Kumpulan Jozan Part5




Sumpah lawak!!

Monday, June 6, 2011

Simple word to learn.


Holla!!

Today is my 5th day working at new place, for sure new environment. Before this, I made so many complaints about being surrounded with Chinese people.


But today I wanna takes time to realize how lucky I am to be here with those kind of people instead of talking about dog and pig *kasar sungguh bahasa*. First, I got a chance to learn Chinese language. Oh yeah, within 5 days i'm proud of myself to be able to know and use a few simple words.


Pliz dont ask me apa maksud ni..haha


Zhou an - Good morning
*I used to learn this masa study dulu-dulu tapi sangat jarang practice lupa lupa lupa. Tapi sekarang tiap-tiap pagi, we greet each other. Zhou an~

Ni hao ma - How are you?

Wo ele - I'm hungry
I think this is one of the most important word that I have to know hahaha

Xiexie - Thank you

Wei shen me - Why?

Du bui qi - Sorry
*sounds like deh boo chee

wo me you - I dont have

Zai jian - Good bye


Okay, that's all for now. Next time, saya akan belajar banyak lagi...geeee


ZAI JIAN!






Sunday, June 5, 2011

Bila tekanan melanda...


Semua dah tahu Malaysia dah capai kemerdekaan dah setengah abad lebih. Semua tahu Islam agama rasmi Malaysia. Semua tahu Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi. Tapi sekarang ni macam Bahasa Inggeris pulak jadi bahasa rasmi tapi saya tak kesah sebab ni salah satu benda yang baik, boleh memajukan diri dan tak mudah ditipu oleh foreigner ke ape kan. Lagipun kebanyakan orang paham. Tapi saya sangat kesah kalau Bahasa Cina or Tamil jadi 'our daily language'. Kesian kan? 



Can you imagine that you're the only one Melayu yang keje kat situ. Toleh kanan cina, toleh kiri cina. Satu haram tak paham ape yang di borak kan. Entah-entah mengumpat kita tak tahu kan. Kita ni pulak pergi senyum jer. Okay, this is not a discrimination! Saya tak mengamalkan diskriminasi okay, ni cuma luahan pendapat jer. Jangan ada yang salah paham.



Memang saya baru je keje 4 hari tapi dah mula berkira-kira nak resign. Boleh macam tu? Ini bukan sebab kerja. Saya percaya yang kerja mana-mana pun tak sah takde tekanan. Tapi saya cuma rasa tak secure dengan environment kat sini. Dalam 4 hari ni saya rasa macam dah lama gila tak jumpa orang melayu.



Belum masuk bab makanan lagi. Itu sangat sensitif! sebab saya tak pernah sesekali biarkan my tummy kelaparan walaupun sesaat. Tapi bila dah kerja sini, jalan 10 kilometer pun belum tentu jumpa kedai melayu. Last2, I end up with KFC. Bayangkan kalau hari-hari makan KFC set snack plate, kalau sebulan it costs me for???? RM 300+++ for a month?



makan KFC ngan family sehari sebelum terbang ke Key Ell


Kat tempat keje cina, balik rumah pun cina. Ini 1st time saya terasa sangat-sangat attached dengan orang cina. Semalam abang saya datang nak hantar kipas dan barang-barang lain kat rumah sewa ni. Time nak naik lif ke floor 14, debaran dia memang kencang sekencang nya. Bukan takut sangat pun nak naik satu lif dengan orang cina tapi kami sangat kesah kalau kami masuk lif dengan anjing rupa macam singa. Gemok kemain lagi, rasa nak cubit-cubit pipi anjing tu.



Saya sangat kesah okay nak main samak-samak ni. Takde masa!! Lagi satu orang cakap bila dah merdeka, kita bebas kan? Tapi saya rasa still tak bebas. Pakai tudung pergi kerja pun rasa macam janggal jer orang duk tengok-tengok. Nak pergi solat pun cam kena curik-curik. Saya berharap sangat yang saya tak kan berubah pendirian, tak nak terikut-ikut dengan lifestyle orang lain. Doakan saya okay ye kawan-kawan. 



Gagagagaga..sekang ni saya cam tak kesah dah nak bersiap-siap keluar nak pegi beli barang kat kedai runcit ke apa. Malas nak bersiap sebab saya tahu takkan jumpa orang melayu pun nak tackle2..keh keh keh. Orang cina je semua..:D Tak semangat nak keluar, tak boleh cuci mata jugak..:D

Wednesday, June 1, 2011

June; Time to shine.



Holla!!


Sekejap je kan pejam celik pejam celik dah masuk bulan June. Dah setengah tahun dah tapi takde achievement yang membanggakan pun setakat ni. Takde kemajuan dalam diri.


Starting from now, I have to change myself to be better and more matured. Sounds like azam tahun baru pulak kehkehkeh. It's true okay! May June will be bless.


Hari ini 1st June. Alhamdulillah, it started so well. Pagi-pagi lagi dah naik flight dari Airport Pengkalan Chepa to Airport Subang. Okay, naik Firefly jer...:D..It doesn't matter as long as the ticket is FREE..hehe


Sampai jer airport Subang, orang yang bertanggungjawab menjaga kami dah siap menunggu. Oh thanx so much, mudahnya perjalanan kami. Oh lupa, pagi tadi ada 7 orang semua nya yang akan kerja kat company tu. Orang cakap ini semua rezeki kan bila kami dapat makan mcD free. Besh sangat tapi still berjaga-jaga takut-takut semua ni umpan jer. Entah-entah orang nak culik ke ape ke. Ada ke orang nak culik?? keh3..



Exited kot


Then, terus di hantar ke tempat kerja, dapat briefing semua terus dihantar ke rumah sewa. Yang paling penting bos nampak baik!! Sekarang ni duk sorang-sorang jer kat umah sebab housemate yang tak dikenali belum balik kerja. Jap lagi kot. Sambil-sambil tu update belog jap. :D




Hope this June may bring some hope and semoga bertambah-tambah rezeki. Amin. Dan saya berharap dapat mengurangkan masa berblog untuk concentrate pada kerja. Ceywah!! Ini la ciri-ciri belia yang cemerlang, gemilang dan terbilang!




1st 'Comeback' Post on 2017

Assalamualaikum.. This will be the very 1st post on 2017. Konon-konon post comeback dari aku la. Harap-harap aku dapat istiqomah dan buka...