Sunday, June 5, 2011

Bila tekanan melanda...


Semua dah tahu Malaysia dah capai kemerdekaan dah setengah abad lebih. Semua tahu Islam agama rasmi Malaysia. Semua tahu Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi. Tapi sekarang ni macam Bahasa Inggeris pulak jadi bahasa rasmi tapi saya tak kesah sebab ni salah satu benda yang baik, boleh memajukan diri dan tak mudah ditipu oleh foreigner ke ape kan. Lagipun kebanyakan orang paham. Tapi saya sangat kesah kalau Bahasa Cina or Tamil jadi 'our daily language'. Kesian kan? 



Can you imagine that you're the only one Melayu yang keje kat situ. Toleh kanan cina, toleh kiri cina. Satu haram tak paham ape yang di borak kan. Entah-entah mengumpat kita tak tahu kan. Kita ni pulak pergi senyum jer. Okay, this is not a discrimination! Saya tak mengamalkan diskriminasi okay, ni cuma luahan pendapat jer. Jangan ada yang salah paham.



Memang saya baru je keje 4 hari tapi dah mula berkira-kira nak resign. Boleh macam tu? Ini bukan sebab kerja. Saya percaya yang kerja mana-mana pun tak sah takde tekanan. Tapi saya cuma rasa tak secure dengan environment kat sini. Dalam 4 hari ni saya rasa macam dah lama gila tak jumpa orang melayu.



Belum masuk bab makanan lagi. Itu sangat sensitif! sebab saya tak pernah sesekali biarkan my tummy kelaparan walaupun sesaat. Tapi bila dah kerja sini, jalan 10 kilometer pun belum tentu jumpa kedai melayu. Last2, I end up with KFC. Bayangkan kalau hari-hari makan KFC set snack plate, kalau sebulan it costs me for???? RM 300+++ for a month?



makan KFC ngan family sehari sebelum terbang ke Key Ell


Kat tempat keje cina, balik rumah pun cina. Ini 1st time saya terasa sangat-sangat attached dengan orang cina. Semalam abang saya datang nak hantar kipas dan barang-barang lain kat rumah sewa ni. Time nak naik lif ke floor 14, debaran dia memang kencang sekencang nya. Bukan takut sangat pun nak naik satu lif dengan orang cina tapi kami sangat kesah kalau kami masuk lif dengan anjing rupa macam singa. Gemok kemain lagi, rasa nak cubit-cubit pipi anjing tu.



Saya sangat kesah okay nak main samak-samak ni. Takde masa!! Lagi satu orang cakap bila dah merdeka, kita bebas kan? Tapi saya rasa still tak bebas. Pakai tudung pergi kerja pun rasa macam janggal jer orang duk tengok-tengok. Nak pergi solat pun cam kena curik-curik. Saya berharap sangat yang saya tak kan berubah pendirian, tak nak terikut-ikut dengan lifestyle orang lain. Doakan saya okay ye kawan-kawan. 



Gagagagaga..sekang ni saya cam tak kesah dah nak bersiap-siap keluar nak pegi beli barang kat kedai runcit ke apa. Malas nak bersiap sebab saya tahu takkan jumpa orang melayu pun nak tackle2..keh keh keh. Orang cina je semua..:D Tak semangat nak keluar, tak boleh cuci mata jugak..:D

13 comments:

padle said...

wah..cabaran tu..cekalkan hati ye...

NURUL AINI NORAZMAN said...

kena tabah dan kuat,.=)

mar yanie said...

padle..TQ..harap2 dapat bertahan..:)

mar yanie said...

aini..tq!! hope so dear..

kay shafiQ said...

Hamboih!! Sesaat pon x bleh dibiarkan lapo, kekeke. TRy nandos, lagi sedappp :)

atiq atikah said...
This comment has been removed by the author.
mar yanie said...

kay..ehehe..biase la ..seblum ni duk kt umah jer syik makan makan makan..manev penah lapar..:D

Zahira said...

Be tough, girl. Just think that you will not end up there forever hehe, well, experience is the best teacher! X.O.X.O

mar yanie said...

zahira..betol tu..experience yg mcm ni la yg mematangkan kita..thanxx.. X.O.X.O

Tema Hitomi said...

haha...lawok la yani ni
papepun, all da best, kijo rajin2!hehe
:)

Hafiza Omar said...

be tough akk..=) btw akak keje kat mane?

mar yanie said...

tema..tq..kijo x brapo nk rajin sgt sebab lambat lg nk dpt gaji..dwit pon tadop..:D

mar yanie said...

fiza..thanxx..fiza kalau dpt offer dari dokter suh sambung master, sambung je terus..rugi kalau lepaskan. macam akak ni, dulu dokter ade offer tp tolak sbb dah xnak belajar konon. Bila susah nk dpt keje yg related mula la nk sambung belajar. tapi skang susah la sbb kita yg kne cari supervisor sendiri..think wisely ye..:)
akak keje retail jer, jauh dr biologi ni..