Skip to main content

Bila tekanan melanda...


Semua dah tahu Malaysia dah capai kemerdekaan dah setengah abad lebih. Semua tahu Islam agama rasmi Malaysia. Semua tahu Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi. Tapi sekarang ni macam Bahasa Inggeris pulak jadi bahasa rasmi tapi saya tak kesah sebab ni salah satu benda yang baik, boleh memajukan diri dan tak mudah ditipu oleh foreigner ke ape kan. Lagipun kebanyakan orang paham. Tapi saya sangat kesah kalau Bahasa Cina or Tamil jadi 'our daily language'. Kesian kan? 



Can you imagine that you're the only one Melayu yang keje kat situ. Toleh kanan cina, toleh kiri cina. Satu haram tak paham ape yang di borak kan. Entah-entah mengumpat kita tak tahu kan. Kita ni pulak pergi senyum jer. Okay, this is not a discrimination! Saya tak mengamalkan diskriminasi okay, ni cuma luahan pendapat jer. Jangan ada yang salah paham.



Memang saya baru je keje 4 hari tapi dah mula berkira-kira nak resign. Boleh macam tu? Ini bukan sebab kerja. Saya percaya yang kerja mana-mana pun tak sah takde tekanan. Tapi saya cuma rasa tak secure dengan environment kat sini. Dalam 4 hari ni saya rasa macam dah lama gila tak jumpa orang melayu.



Belum masuk bab makanan lagi. Itu sangat sensitif! sebab saya tak pernah sesekali biarkan my tummy kelaparan walaupun sesaat. Tapi bila dah kerja sini, jalan 10 kilometer pun belum tentu jumpa kedai melayu. Last2, I end up with KFC. Bayangkan kalau hari-hari makan KFC set snack plate, kalau sebulan it costs me for???? RM 300+++ for a month?



makan KFC ngan family sehari sebelum terbang ke Key Ell


Kat tempat keje cina, balik rumah pun cina. Ini 1st time saya terasa sangat-sangat attached dengan orang cina. Semalam abang saya datang nak hantar kipas dan barang-barang lain kat rumah sewa ni. Time nak naik lif ke floor 14, debaran dia memang kencang sekencang nya. Bukan takut sangat pun nak naik satu lif dengan orang cina tapi kami sangat kesah kalau kami masuk lif dengan anjing rupa macam singa. Gemok kemain lagi, rasa nak cubit-cubit pipi anjing tu.



Saya sangat kesah okay nak main samak-samak ni. Takde masa!! Lagi satu orang cakap bila dah merdeka, kita bebas kan? Tapi saya rasa still tak bebas. Pakai tudung pergi kerja pun rasa macam janggal jer orang duk tengok-tengok. Nak pergi solat pun cam kena curik-curik. Saya berharap sangat yang saya tak kan berubah pendirian, tak nak terikut-ikut dengan lifestyle orang lain. Doakan saya okay ye kawan-kawan. 



Gagagagaga..sekang ni saya cam tak kesah dah nak bersiap-siap keluar nak pegi beli barang kat kedai runcit ke apa. Malas nak bersiap sebab saya tahu takkan jumpa orang melayu pun nak tackle2..keh keh keh. Orang cina je semua..:D Tak semangat nak keluar, tak boleh cuci mata jugak..:D

Comments

padle said…
wah..cabaran tu..cekalkan hati ye...
kena tabah dan kuat,.=)
mar yanie said…
padle..TQ..harap2 dapat bertahan..:)
mar yanie said…
aini..tq!! hope so dear..
kay shafiQ said…
Hamboih!! Sesaat pon x bleh dibiarkan lapo, kekeke. TRy nandos, lagi sedappp :)
atiq atikah said…
This comment has been removed by the author.
mar yanie said…
kay..ehehe..biase la ..seblum ni duk kt umah jer syik makan makan makan..manev penah lapar..:D
Zahira said…
Be tough, girl. Just think that you will not end up there forever hehe, well, experience is the best teacher! X.O.X.O
mar yanie said…
zahira..betol tu..experience yg mcm ni la yg mematangkan kita..thanxx.. X.O.X.O
Tema Hitomi said…
haha...lawok la yani ni
papepun, all da best, kijo rajin2!hehe
:)
Hafiza Omar said…
be tough akk..=) btw akak keje kat mane?
mar yanie said…
tema..tq..kijo x brapo nk rajin sgt sebab lambat lg nk dpt gaji..dwit pon tadop..:D
mar yanie said…
fiza..thanxx..fiza kalau dpt offer dari dokter suh sambung master, sambung je terus..rugi kalau lepaskan. macam akak ni, dulu dokter ade offer tp tolak sbb dah xnak belajar konon. Bila susah nk dpt keje yg related mula la nk sambung belajar. tapi skang susah la sbb kita yg kne cari supervisor sendiri..think wisely ye..:)
akak keje retail jer, jauh dr biologi ni..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…