Tuesday, November 1, 2011

Retail - Pilihan Pertama Kerjaya



Since ramai yang dah habis PMR dan budak-budak tak PMR pun dah nak bercuti sekolah, ramai jugak yang gigih nak mencari kerja atau lebih tepat nak cari INCOME maybe untuk beli iphone? pendrive 16G? laptop? nak beli tiket SUJU or 2 p.m nanti? This is not a guide actually sebab aku belum layak nak bagi guide. Tapi ini berdasarkan pengalaman.


Salah satu kerja yang paling ramai orang mintak as for kerjaya pertama ialah retail. Retail tu apa? Kedai peruncitan. Lebih tepat kau jadi cashier, serve customer, susun-susun stock, promote barang-barang.


Kerja retail ni bagus ke? Ada kelebihan & keburukan nya. Tapi cukup tak puas hati bila sesetengah orang pandang rendah keje macam ni. Kalau keje macam ni mesti budak-budak lepas SPM, mesti budak-budak yang tak habis belajar, budak malas belajar bla bla bla bla.


Itu la mindset orang-orang kita. Suka judge orang macam-macam.


Apa kelebihan kerja retail? Meh nak list kan.

  • Improve communication skill. Korang akan bekerja dengan manusia, bukan dengan mesin. Mengadap muka manusia pelbagai gaya dan bahasa. Ada yang kerek taknak cakap bahasa melayu bahasa kebangsaan kita maka perlulah ikut rentak. Bukan dari situ korang dah dapat practice english skill? Automatically, kita akan belajar cara-cara untuk berkomunikasi dengan orang ramai. Kerja macam ni harus dan wajib kena banyak bercakap. Bagus untuk sesiapa yang pendiam.
  • Teach you to have good manners. Ya, kerja macam ni kita akan berdepan dengan banyak kerenah, banyak ragam. Hari-hari ada je benda tak kena, ade je yang kena marah. Salah satu prinsip kerja retail- "Customer is always right". Even itu adalah salah customer, kita harus sabar. Kat mana lagi kita nak belajar jadi sabar kan?? At the same time, kita belajar hormat orang.
  • Make friends. Mula-mula customer, lepas tu jadi regular customer, lepas tu jadi kawan. Silap hari bulan jadi makwe/pakwe. Gerek haha. Yang penting kau dah luaskan skop berkawan. Bukan dengan rakan sebaya je, tapi dengan pakcik, makcik, orang berpangkat besar. Mana tahu kan nanti orang-orang macam ni offer kerja kat tempat dorang kan. 
  • Belajar bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemuudian. Baru korang rasa macam mana mak bapak membanting tulang mencari nafkah untuk 10 anak? Kita yang mencari duit untuk diri sendiri je boleh ke handle? Cukup kuat kah kita?


Curik gambor kat google.


Yang tak best keje retail pulak;

  • Most of them kerja ada shift. Pagi, petang atau full. Kalau pagi biasanya start pukul 9.00 a.m to 6.30 p.m. Kalau petang start pukul 1.00 p.m to 10.30 p.m. Kalau full? Kira sendiri la. Agak penat la kerja macam ni.
  • Hidup takde life. Bila kerja shift, kau kerja penat. Balik je mesti pikir nak rehat, nak tido. Then, bila nak hang out dengan kengkawan? Nak tengok tv? baca paper? Apa isu-isu semasa? Bila orang borak-borak kau tak boleh join sebab isu-isu semasa tak cukup heh. Bila Steve Jobs meninggal? Sejak bila Diana Amir, Nana bla bla bla dah pakai tudung? 


Okay, pikir-pikirkan dan selamat beramal~

2 comments:

YAT said...

sempat lagi kau nak amek tau bile retis btudung kan?! hehehe

eh, rekemenkan aku 1 buku motivasi/ keagamaan yg seronok + simple + tak terlalu berat utk dbace.. cm buku bfikiran +ve ke, besyukur ke, bersihkan hati ke, kisah2 sejarah agama ke.. ushakan tau! tajuk n harga skali.

mekasih :D

mar yanie said...

banyak!! nti aku rekemen..