Skip to main content

Retail - Pilihan Pertama Kerjaya



Since ramai yang dah habis PMR dan budak-budak tak PMR pun dah nak bercuti sekolah, ramai jugak yang gigih nak mencari kerja atau lebih tepat nak cari INCOME maybe untuk beli iphone? pendrive 16G? laptop? nak beli tiket SUJU or 2 p.m nanti? This is not a guide actually sebab aku belum layak nak bagi guide. Tapi ini berdasarkan pengalaman.


Salah satu kerja yang paling ramai orang mintak as for kerjaya pertama ialah retail. Retail tu apa? Kedai peruncitan. Lebih tepat kau jadi cashier, serve customer, susun-susun stock, promote barang-barang.


Kerja retail ni bagus ke? Ada kelebihan & keburukan nya. Tapi cukup tak puas hati bila sesetengah orang pandang rendah keje macam ni. Kalau keje macam ni mesti budak-budak lepas SPM, mesti budak-budak yang tak habis belajar, budak malas belajar bla bla bla bla.


Itu la mindset orang-orang kita. Suka judge orang macam-macam.


Apa kelebihan kerja retail? Meh nak list kan.

  • Improve communication skill. Korang akan bekerja dengan manusia, bukan dengan mesin. Mengadap muka manusia pelbagai gaya dan bahasa. Ada yang kerek taknak cakap bahasa melayu bahasa kebangsaan kita maka perlulah ikut rentak. Bukan dari situ korang dah dapat practice english skill? Automatically, kita akan belajar cara-cara untuk berkomunikasi dengan orang ramai. Kerja macam ni harus dan wajib kena banyak bercakap. Bagus untuk sesiapa yang pendiam.
  • Teach you to have good manners. Ya, kerja macam ni kita akan berdepan dengan banyak kerenah, banyak ragam. Hari-hari ada je benda tak kena, ade je yang kena marah. Salah satu prinsip kerja retail- "Customer is always right". Even itu adalah salah customer, kita harus sabar. Kat mana lagi kita nak belajar jadi sabar kan?? At the same time, kita belajar hormat orang.
  • Make friends. Mula-mula customer, lepas tu jadi regular customer, lepas tu jadi kawan. Silap hari bulan jadi makwe/pakwe. Gerek haha. Yang penting kau dah luaskan skop berkawan. Bukan dengan rakan sebaya je, tapi dengan pakcik, makcik, orang berpangkat besar. Mana tahu kan nanti orang-orang macam ni offer kerja kat tempat dorang kan. 
  • Belajar bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemuudian. Baru korang rasa macam mana mak bapak membanting tulang mencari nafkah untuk 10 anak? Kita yang mencari duit untuk diri sendiri je boleh ke handle? Cukup kuat kah kita?


Curik gambor kat google.


Yang tak best keje retail pulak;

  • Most of them kerja ada shift. Pagi, petang atau full. Kalau pagi biasanya start pukul 9.00 a.m to 6.30 p.m. Kalau petang start pukul 1.00 p.m to 10.30 p.m. Kalau full? Kira sendiri la. Agak penat la kerja macam ni.
  • Hidup takde life. Bila kerja shift, kau kerja penat. Balik je mesti pikir nak rehat, nak tido. Then, bila nak hang out dengan kengkawan? Nak tengok tv? baca paper? Apa isu-isu semasa? Bila orang borak-borak kau tak boleh join sebab isu-isu semasa tak cukup heh. Bila Steve Jobs meninggal? Sejak bila Diana Amir, Nana bla bla bla dah pakai tudung? 


Okay, pikir-pikirkan dan selamat beramal~

Comments

YAT said…
sempat lagi kau nak amek tau bile retis btudung kan?! hehehe

eh, rekemenkan aku 1 buku motivasi/ keagamaan yg seronok + simple + tak terlalu berat utk dbace.. cm buku bfikiran +ve ke, besyukur ke, bersihkan hati ke, kisah2 sejarah agama ke.. ushakan tau! tajuk n harga skali.

mekasih :D
mar yanie said…
banyak!! nti aku rekemen..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…