Wednesday, November 30, 2011

Orang luar lebih memahami dari diri sendiri?





Pernah banyak kali, bukan sekali dua aku menangis tengah malam buta. Kenapa? Bukan ke itu memang timing terbaik untuk muhasabah diri? Sedih, sebak, geram bermacam-macam lagi bila orang asyik tanya soalan itu soalan ini.

  • kenapa kau nak resign? 
  • Dah dapat kerja lain ke? 
  • Bukan ke gaji dah okay? Kenapa nak resign?
  • Eh, jangan la resign, susah tau nak dapat kerja sekarang ni.
  • Sabar la, pergi kerja mana-mana tempat mesti ada pressure, ada problem.
  • Biasa la kena marah dengan bos, nama lagi bos. Memang dia ada hak nak arah orang itu ini.
  • Kerja mana-mana pun susah dik.




Mulut yang bercakap memang senang. Orang yang menghadapi situasi ni macam mana pulak? Kesimpulan nya, orang-orang yang suka cakap benda ni maybe;



  • Pertama; Orang yang yang tak pernah ada pengalaman kerja, yang tak kenal apa makna susah payah.
  • Kedua;  Orang yang bila first time apply kerja tup tup nasib baik terus dapat kerja yang best. Mungkin kan? Sebab dia tak rasa macam mana susah nya nak dapat kerja yang sesuai. Sebab first impression diorang terhadap kerja ni bagus. 
  • Ketiga; Ataupun memang aku ni yang sebenarnya takde wawasan hidup????



Biar apa orang nak kata, aku dah hantar surat resign. Apa nak jadi, jadi lah. Aku yang kerja, bukan korang. Aku yang merasa, bukan korang. Aku yang alami keperitan, kepayahan, bukan korang. Korang tak berada dalam situasi aku, so korang tak tahu. Bak kata pepatah 'Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul'. Aku nekad, redha dan pasrah dengan keputusan ni. Harap ada hikmah di sebalik semua ni. Insyaallah, moga ada jalan lain lagi.





 

9 comments:

YAT said...

Gud luck! kalo rs sgt tbeban, susah ati, risau, pening, tension ttg keje sampai mjejaskan benda lain, resign adalah jln tbaik bagi aku.

Dulu aku tension gle keje, xkena dengan jiwa. Dapat je gaji, aku nekad blah. X anta pape surat, org call aku x angkat. memang nekad abes. Pas benti aku rasa release, bebas.

Then move on cari keje lain. Rezki dimana-mana. Dont worry.

Lelaki Ini said...

actually mmg setuju dgn pndapat owg lain..
ntah la..
kat mana2 tmpat kerja pun memg ada mlsh..
cuma cara kita hndle jewk..


tapi nak wat camne..
keputusan dh buat, kan??
so...chaiyok2..
sy doakan yg baik!

mar yanie said...

thanxx uolss..arap2 ada hikmah n peluang lain..amin

noraslinda said...

yanie, chaiyok2...jom keje ngan as.hehe.memang dulu pun as asik2 ckp nk benti je...tp x benti2 gak..mybe akhirnye dpt terima gak keje ni.blum rezeki lg dpt keje yg lebih baik.ape2 pun gud luck ye..

tamsilankendiri said...

yanie, i wish i can be as brave as u! aku ni dah berbulan2 pikir nak resign. tapi sampai skrg aku xberani.

mar yanie said...

thanxx amie..aku sbenarnya mmg berat hati nk resign. hati berbelah bagi. sepatotnye aku resign dari last month lg tp sbb aku rs rugi aku setuju untuk extend. Bila aku pikir2, keje skang ni aku tak bley jadikan sbg kerja tetap. aku kne move on, cari kerja yg bley menjamin ms depan aku. so, aku pasrah. redha..arap ade rezeki kat tempat lain.

mar yanie said...

as, ade keje kosong ker? kalo ade, nak!!!

noraslinda said...

ade je.kat sri kota jomla, kalo sudi,hehe..jd receptionist.yani wat pe skrg?

mar yanie said...

as, bnyak ke kosong? nk ajak aza skali ni..hehe..ngah tanam anggur le as..dah benti keje dah..