Skip to main content

Orang luar lebih memahami dari diri sendiri?





Pernah banyak kali, bukan sekali dua aku menangis tengah malam buta. Kenapa? Bukan ke itu memang timing terbaik untuk muhasabah diri? Sedih, sebak, geram bermacam-macam lagi bila orang asyik tanya soalan itu soalan ini.

  • kenapa kau nak resign? 
  • Dah dapat kerja lain ke? 
  • Bukan ke gaji dah okay? Kenapa nak resign?
  • Eh, jangan la resign, susah tau nak dapat kerja sekarang ni.
  • Sabar la, pergi kerja mana-mana tempat mesti ada pressure, ada problem.
  • Biasa la kena marah dengan bos, nama lagi bos. Memang dia ada hak nak arah orang itu ini.
  • Kerja mana-mana pun susah dik.




Mulut yang bercakap memang senang. Orang yang menghadapi situasi ni macam mana pulak? Kesimpulan nya, orang-orang yang suka cakap benda ni maybe;



  • Pertama; Orang yang yang tak pernah ada pengalaman kerja, yang tak kenal apa makna susah payah.
  • Kedua;  Orang yang bila first time apply kerja tup tup nasib baik terus dapat kerja yang best. Mungkin kan? Sebab dia tak rasa macam mana susah nya nak dapat kerja yang sesuai. Sebab first impression diorang terhadap kerja ni bagus. 
  • Ketiga; Ataupun memang aku ni yang sebenarnya takde wawasan hidup????



Biar apa orang nak kata, aku dah hantar surat resign. Apa nak jadi, jadi lah. Aku yang kerja, bukan korang. Aku yang merasa, bukan korang. Aku yang alami keperitan, kepayahan, bukan korang. Korang tak berada dalam situasi aku, so korang tak tahu. Bak kata pepatah 'Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul'. Aku nekad, redha dan pasrah dengan keputusan ni. Harap ada hikmah di sebalik semua ni. Insyaallah, moga ada jalan lain lagi.





 

Comments

YAT said…
Gud luck! kalo rs sgt tbeban, susah ati, risau, pening, tension ttg keje sampai mjejaskan benda lain, resign adalah jln tbaik bagi aku.

Dulu aku tension gle keje, xkena dengan jiwa. Dapat je gaji, aku nekad blah. X anta pape surat, org call aku x angkat. memang nekad abes. Pas benti aku rasa release, bebas.

Then move on cari keje lain. Rezki dimana-mana. Dont worry.
Lelaki Ini said…
actually mmg setuju dgn pndapat owg lain..
ntah la..
kat mana2 tmpat kerja pun memg ada mlsh..
cuma cara kita hndle jewk..


tapi nak wat camne..
keputusan dh buat, kan??
so...chaiyok2..
sy doakan yg baik!
mar yanie said…
thanxx uolss..arap2 ada hikmah n peluang lain..amin
noraslinda said…
yanie, chaiyok2...jom keje ngan as.hehe.memang dulu pun as asik2 ckp nk benti je...tp x benti2 gak..mybe akhirnye dpt terima gak keje ni.blum rezeki lg dpt keje yg lebih baik.ape2 pun gud luck ye..
tamsilankendiri said…
yanie, i wish i can be as brave as u! aku ni dah berbulan2 pikir nak resign. tapi sampai skrg aku xberani.
mar yanie said…
thanxx amie..aku sbenarnya mmg berat hati nk resign. hati berbelah bagi. sepatotnye aku resign dari last month lg tp sbb aku rs rugi aku setuju untuk extend. Bila aku pikir2, keje skang ni aku tak bley jadikan sbg kerja tetap. aku kne move on, cari kerja yg bley menjamin ms depan aku. so, aku pasrah. redha..arap ade rezeki kat tempat lain.
mar yanie said…
as, ade keje kosong ker? kalo ade, nak!!!
noraslinda said…
ade je.kat sri kota jomla, kalo sudi,hehe..jd receptionist.yani wat pe skrg?
mar yanie said…
as, bnyak ke kosong? nk ajak aza skali ni..hehe..ngah tanam anggur le as..dah benti keje dah..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…