Skip to main content

Sesuatu yang harus dicapai



23 tahun tapi masih belum punya apa-apa. Kadang-kadang malu dengan diri sendiri sebab orang luar yang terlebih risau kan diri kita sedangkan tuan punya badan tak pernah nak amik inisiatif untuk memajukan diri.


And here, i came with some conclusions yang mungkin semua orang dewasa pikir seseorang yang berumur 23 tahun harus ada ini;


  • Pekerjaan yang tetap. Paling menakutkan. Baru je buat keputusan untuk resign sedangkan beribu-ribu orang lagi kat luar sana berlumba-lumba nak keje. Perlukah kita terlalu cerewet dalam memilih keje? Ya, kadang-kadang PERLU! supaya kita dapat apply kan kelebihan, knowledge, pengalaman yang kita ada untuk sesuatu keje yang mampu mencabar diri. 


  • Sudah ada aset sendiri dengan titik peluh sendiri. Yer, saya amat jelous dengan kawan-kawan yang dah mampu ada kereta even motor pun, guna duit sendiri bayar bulan-bulan. Me? Setakat ni belum terpikir ke arah itu. Maybe tunggu dapat kerja tetap yang bagus lagi mantap baru nak pikir. Kalau keje sekarang just pikir untuk kumpul duit jer tapi still tak terkumpul lagi huhuhuhuh.


  • Dah dapat keje bagus, harus ke alam yang lebih bahagia. Kawen? Ramai yang dah kawen okay. I just dont understand macam mana mereka boleh kumpul duit banyak-banyak dan kawen? Op kosh, yang paling penting kena ada calon. Tapi saya dah ada target sendiri. Dalam susur galur sejarah keluarga, dua orang kakak saya kawen masa umur 25 tahun. Tapi time tu dorang dah ada keje tetap yang memang dah boleh menjamin masa depan. Tapi saya yang masih terkapai-kapai, cewah ayat, harus mencari sesuatu dalam hidup yang mampu menjamin masa depan. So, i nak jadi macam artis-artis gitewww. Nak kawen before 30 tahun. Ada gaya tak?


So, kawan-kawan. Ayuh terus mara ke hadapan bersama team Harimau Muda!

Bye~





Comments

alya said…
wow yani...future planning eh.. =) bgus la tu,jd artis nnt wedding jgn lupe jmput i taw...hehehe
YAT said…
agreed! dah nak masuk 24 ni. pape bayang yg ko mention tu aku pun belum nmpk lg.. :(
Hafiza Omar said…
agreed!memilih kerja itu penting, but jgn terlalu memilih..all da best in your future..dpt keje gempak2 leh la blanje..=)
noraslinda said…
btol2 samelah kite..
mar yanie said…
alya..kalau dah jemput, jgn bwat2 biziz plak tak dapat datang..klu x dtg pos la sebijik due hadiah yer..heee
mar yanie said…
yatt..tapi kau dh ade kereta kan..aku pun ade, tp kete mainan jewww..T T
mar yanie said…
adik fiza..fiza muda lg..x yah pikir2..next year baru start pikir..hik3
mar yanie said…
aslinda..mane kamu m'hilang?? dgr2 dah ade org baru dalam idup..jeng jeng jeng...

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…