Skip to main content

Pilih Kerjaya Bukan Kerja.




Well, nampaknya dah agak slow down sikit penulisan kat belog ni. Bizi? Mungkin. Bizi mencari kerja baru dan jugak bizi untuk settle benda-benda penting sebelum blaaahhh dari kerja sekarang ni. Orang kata sebelum kita tinggalkan sesebuah company, kita kena buat sesuatu yang boleh meninggalkan impak. Baru orang akan rasa rugi nyeerrr lepaskan pekerja berdedikasi ni *tehee*






Semakin dekat dengan due date (resign), hati makin tak keruan. Tak  senang duduk. Kadang-kadang terpikir betol ke keputusan yang aku dah buat ni? Betol ke? Tepuk dada tanya selera. Tapi tepuk-tepuk pun selera okay je. Macam-macam kena pikir. Pasni nak cari kerja apa? kat mana? gaji? location? transport? macam mana nak bayar ptptn?






Kadang-kadang timbul rasa penyesalan sebab dah hantar surat resign sedangkan kerja lain belum dapat. Means that, aku akan terputus dengan bekalan duit selama beberapa bulan? Beberapa bulan kah? Kalau menganggur setahun macam mana? Huwaaargggg.








Ditulis oleh Hizwani Hassan
Harga: RM 10.00






Nasib baik la aku terjumpa buku motivasi 'Pilih Kerjaya Bukan Kerja'. Banyak tips yang berguna, *tiba-tiba bersemangat*. Dalam buku ni banyak cerita menarik, sangat santai. Kepada sesiapa yang dah lari dari alignment kerja yang sebenar *macam aku* memang senang paham dengan situasi yang ditulis. 






Memang sesuai bagi orang-orang yang dah TERmelencong jauh dari konsep kerja yang sebenar. Yang utama, kita harus kembali kepada fitrah yang asal. Kita ada Allah S.W.T, kerja bukan setakat kejar duit di dunia sampaikan yang penting dan wajib itu terabai.






Renung-renungkan dan selamat beramal.













Comments

YAT said…
nak pinjam buku ni! hehehe
mar yanie said…
yatt..aku hadiahkan utk mu..bg adress,aku pos..harga murah jewww..klu 20++ aku x bagi free..haahha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…