Thursday, December 1, 2011

Filem Ombak Rindu mesti tonton.





Seriously, sebelum ni duk ajak teman-teman sana sini pergi tengok filem Ombak Rindu. Konon-konon peminat setia novelis Fauziah Ashaari. Sebut je Izzah, Harris mesti ingat punya. Novel tu kalau tak silap meletop sekitar tahun 2002 kot. Masa tu baru je form 2. 




Bila masuk jer panggung tadi (first day okay), sumpah! Aku memang dah tak ingat langsung jalan cerita dalam novel tu macam mana. Izzah & Haris je watak yang aku ingat. Pak Dolah? Mila Amylea? Siapa tu? 




Then, ini review dari aku (pengkritik filem tempatan hehe);





  • Mungkin ramai yang pikir 'Sesuai ke Maya Karin tu berlakon jadi orang kampung?'. For me, okay la. Not bad. Even Maya Karin ni darah mix tapi kulit dia cam orang melayu. Yang penting, pengarah n semua yang terlibat peka terhadap satu perkara. Apa dia? Orang yang duk kampung tak de nye nak pakai mekap memanjang. Dalam filem ni boleh tengok muka MK yang sangat suci.

  • Lisa Surihani tu okay tak berlakon? Dia kan berlakon agak kaku sikit. Tapi dalam filem ni suprise! Memang lain dari yang lain. Suka lakonan Lisa kali ni, semua okay termasuk mimik muka segala bagai. Yang penting Lisa tetap kiut.

  • Haris aka Aaron Aziz tersangat la macho. Cair hati ku.

  • Tak kurang juga maybe ramai yang pikir bila sesebuah cerita yang diadaptasikan daripada novel mesti penceritaan tergantung, klimaks terlalu cepat sebab masa tak cukup kan. Contoh; Lagenda Budak Setan. Tapi Ombak Rindu ni okay la. Tapi still cam rushing jugak la jalan cerita nya. And op kosh dah ada ubah-ubah sikit cerita nya sebab ini adaptasi dari novel ombak rindu je tak termasuk sambungan novel yang lain macam Duri.


  • Arghhhh, pendek cerita korang pergi la tengok sendiri.



Teheee, bye~




6 comments:

Michiko Pieces said...

bape rating ni?? hihih lom tgk lagi ni

Hafiza Omar said...

rase nk g tengok..tp tup2 nnt kua cite ni time raye..cite melayu slalu cmtu..huhu..erm rase2 berbaloi ke g tgok cte ni berbanding cte twilight breaking dawn?cer akak bg rating sket..=)

mar yanie said...

aza..okay la..not bad..x berani nk bg rating..hehhe

mar yanie said...

fiza...x taw nk ckp camne.. kalo dh minat twilight, baik pegi tgk due2..senang cite..hehehe


tp overall, cite die cam sdey la..

YAT said...

blk keje sok nak tengok la! beb, kte serupa. ak pon sbenarnye igt watak izzah, haris, rupa kulit novel ni & nama penulis je. jln cte dah lupe.. :P

tapi ak nak sgt tgk sbb ak trigt novel pergilah sepi & ombak rindu antara fevret aku ms zaman muda2 dulu.

psst, dlm cte tu lisa kiut mcm aku x?! hehehe

mar yanie said...

ko lagi kiut dari lisa surirumah tu la yatt...hahaha