Skip to main content

Rapuh Seribu.



*Aku memang peminat Shila Amzah. Orang kata dia gedik tapi aku tetap suke teheee.*


Rapuh seribu??
Aku ingat aku ni kebal
Sekebal kereta kebal
Mungkin juga sekebal bilik kebal



Tapi rupa-rupa nya tidak.


Sungguh tak sangka serapuh ini ketahanan mental dan fizikal aku.
Okay la, senang cite kita straight to d point je la.
Aku dah berhenti kerja walaupun baru 4 hari aku kerja wakakakaka.
Tapi kali ni lain sikit sebab aku cabut lari. Tak seperti kebiasaan aku hantar notis sebelum berhenti.  



Entah la. Apa nak jadi dengan aku ni? Arghhhhhhh...


Tapi aku berhenti bukan sebab memilih kerja nak yang best aje. Tapi bila bekerja dikelilingi ramai lelaki dari Bangla, Myanmar, Vietnam sumpah sangat mengerikan. Walaupun kau kerja position tinggi ke ape ke, bila dah kerja dalam environment macam ni memang kau tak boleh lari dari status 'Minah Kilang'.




Renung-renungkan.




Comments

Ryha Feyzal said…
Mar,

I got your point.
Dulu ms praktikal, ryha mmg buat praktikal kt kilang. Perasaan bercampur gaul dgn bangla indon bagai ni mmg x best.

Dah tu pi keja naik bas kilang, padahal kita keja dlm ofis. MMg x best.

Atas dasar tu ryha merantau ke KL sbb rumah ryha di kulim cuma ada kilang utk bekerja. Tp kdg2 org x fhm.
mar yanie said…
hrmmm...mmg ryha..sdey la persepsi org. keje kilang je mesti org pandang kita ni taraf spm je..ntah la..
YAT said…
hoiii aku minah kilang. dulik ape dgn perception org. yg pnting tiap bln gaji wa masukkk. ko post ape beb? ak QA/QC mmg wajib bgaul la dgn dorg.. aishhhh
mar yanie said…
tp ni mmg mcm kilang betol2..x duk ofice..keje shif..sminggu pg..sminggu mlm. 7 a.m-7p.m... 7p.m-7a.m.... pekerja pmpuan boleh dikira dgn tangan beb..aklau ade pn makcik2 dh nk pencen. tu pn dorang keje ofice hour..sobs
mar yanie said…
aku dpt QC inspector..kilang plk wat ceramics. mmg jantan-jantan gagah perksa belaka..tp syg semua tu mat bangla,mnyanmar...silap ari bulan ade yg tersangkut..aku dh kne usik2 3 4 kali..aku serik....menangis aku.
Tema Hitomi said…
haha.....lawok la yani ni...tp meme btol kalu kijo dikelilingi mamat2 bangla semo2 tu sero mcm takut jah kea...? huhu
bukan milih tp kalu bleh xse la kijo dgn environment bangla, myanmar n indon :(

nway, all da best tuk yanie!
sama2 kita doa semoga kita dua dpt kijo baik lepas ni :)
tensen r susah sgt nk dpt kijo :'(
mar yanie said…
tem...bkn ko mu jadi cekgu loni?? hehe
Tema Hitomi said…
ckgu gnti jah.....loni ak duk tambah lemak tepu dlm badan hahaha
YAT said…
hehe. gagah perkasa tu. kilang mmg tough ckit keje. ak pon mmg kalo leh xnk kilang lg weh.. tgh mcari..
mar yanie said…
tem..harap2 cepat la mari kijo best2..kalu jatuh gedebuk dr langit lg best.. wah3
mar yanie said…
yatt..asyik mencari-cari jer kita ni..org lain dh boleh beli macam2 dh, dh siap kawen dh..wahaha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…