Saturday, December 3, 2011

Bila facebook dah jadi public diary....





Memang susah kalau semua orang dah hilang buku diary ataupun memang tak pernah ada buku personal diary. Semua benda hal remeh temeh pun nak buat status tergempar, mungkin juga termasuk dengan aku sekali *blushing*.




Sekarang easy access kat mana-mana dan di mana saja pada bila-bila masa.




Tapi aku akan akan dan akan cuba untuk post status yang logik dan boleh diterima pakai supaya di kemudian hari takde la sampai orang akan remove dari friend list. 




Paling merimaskan bila tengok budak-budak baru nak bergelar remaja katakan selalu sangat update status every 30 min i guess. Kalau post bab-bab study okay la jugak. Ini duk post status single, couple. Boleh nak post tapi jangan la overdose sangat sampai orang membaca pun rasa annoying gila.




Kalau nak post yang fefeeling ROMEO tu, bukak la belog. Yup, belog adalah salah satu cara untuk korang mengekspresi kan apa-apa perasaan dengan secara terhormatnya tanpa perlu merendahkan maruah (okay, ayat nak over je kan). Sebab, tak semua orang akan baca belog kau. Unless kau pergi menjaja ke sana sini. 




Lagi satu trend terkini, ramai yang amik inisiatif menggunakan facebook sebagai medium 'menyindir' kawan-kawan. Ceh, kalau berani sangat cakap depan depan la kan. Face to face. 




Curik gambo kat google lagi






Sometimes, kita berbalas comment ngan kengkawan kat facebook macam duduk jauh beribu batu padahal depan belakang jer. Teringan zaman aku belajar dulu. Post status nak gempak jer, yang tukang comment? Kawan-kawan yang duk bilik sebelah jer. Baik kau pergi masak air, buat teh cicah biskut tawar dan mulakan sesi mengumpat secara berjemaah. Lagi best. Tapi haruslah kita kena ikut trend, mengumpat secara public kat facebook kan? Baru ada gaya.




Okay, semua situasi ini aku tak tunding jari kat sesiapa pun. Siapa yang terasa, sila lah terasa. Aku bercakap based on experience sebab aku pun pernah buat semua ni dulu tapi sekarang aku dah bertaubat. Kalau ada nak post apa-apa status pun pikir 2 3 kali jugak. Biarlah status kita tu general sikit, senang mata orang nak membaca kan.


HUARGHHHHHHH!!




Renung-renungkan dan selamat beramal.





5 comments:

fany wany said...

rimas baca status dorang, immatured tak kene tempat =="

mar yanie said...

yep..kadang2 very annoying..

♥e'in♥ said...

dorg ingatfb nie twitter ke asek nk update status je.. huhu..

Cik Bhulat said...

sokong sanagt2..dulu ye la, asyik nak update status je, skrg fikir dulu nak update ape n perlu ke..xde la nak g jamban pon nak cerita, yee dak??

YAT said...

xde button like plak kat cni. keh3