Skip to main content

Bila facebook dah jadi public diary....





Memang susah kalau semua orang dah hilang buku diary ataupun memang tak pernah ada buku personal diary. Semua benda hal remeh temeh pun nak buat status tergempar, mungkin juga termasuk dengan aku sekali *blushing*.




Sekarang easy access kat mana-mana dan di mana saja pada bila-bila masa.




Tapi aku akan akan dan akan cuba untuk post status yang logik dan boleh diterima pakai supaya di kemudian hari takde la sampai orang akan remove dari friend list. 




Paling merimaskan bila tengok budak-budak baru nak bergelar remaja katakan selalu sangat update status every 30 min i guess. Kalau post bab-bab study okay la jugak. Ini duk post status single, couple. Boleh nak post tapi jangan la overdose sangat sampai orang membaca pun rasa annoying gila.




Kalau nak post yang fefeeling ROMEO tu, bukak la belog. Yup, belog adalah salah satu cara untuk korang mengekspresi kan apa-apa perasaan dengan secara terhormatnya tanpa perlu merendahkan maruah (okay, ayat nak over je kan). Sebab, tak semua orang akan baca belog kau. Unless kau pergi menjaja ke sana sini. 




Lagi satu trend terkini, ramai yang amik inisiatif menggunakan facebook sebagai medium 'menyindir' kawan-kawan. Ceh, kalau berani sangat cakap depan depan la kan. Face to face. 




Curik gambo kat google lagi






Sometimes, kita berbalas comment ngan kengkawan kat facebook macam duduk jauh beribu batu padahal depan belakang jer. Teringan zaman aku belajar dulu. Post status nak gempak jer, yang tukang comment? Kawan-kawan yang duk bilik sebelah jer. Baik kau pergi masak air, buat teh cicah biskut tawar dan mulakan sesi mengumpat secara berjemaah. Lagi best. Tapi haruslah kita kena ikut trend, mengumpat secara public kat facebook kan? Baru ada gaya.




Okay, semua situasi ini aku tak tunding jari kat sesiapa pun. Siapa yang terasa, sila lah terasa. Aku bercakap based on experience sebab aku pun pernah buat semua ni dulu tapi sekarang aku dah bertaubat. Kalau ada nak post apa-apa status pun pikir 2 3 kali jugak. Biarlah status kita tu general sikit, senang mata orang nak membaca kan.


HUARGHHHHHHH!!




Renung-renungkan dan selamat beramal.





Comments

fany wany said…
rimas baca status dorang, immatured tak kene tempat =="
mar yanie said…
yep..kadang2 very annoying..
♥e'in♥ said…
dorg ingatfb nie twitter ke asek nk update status je.. huhu..
Cik Bhulat said…
sokong sanagt2..dulu ye la, asyik nak update status je, skrg fikir dulu nak update ape n perlu ke..xde la nak g jamban pon nak cerita, yee dak??
YAT said…
xde button like plak kat cni. keh3

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…