Tuesday, September 27, 2011

Nilai sekeping resit



Sekeping ke sehelai resit eh? Failed!


Post kali ini just to remind kita semua JANGAN LUPA amik resit bila selesai buat pembayaran. Segelintir manusia ni ada sejenis perangai *Ok, including me* malas nak simpan resit, kadang-kadang tu kalau cashier hulur resit terus je cakap tak nak.


Tahu tak nilai sekeping resit tu??
Okay, I bagi contoh;


1. Korang beli 10 batang pen. Harga for each RM 1.20. Total semua RM 12.00. Ye dok? Saya ni tak terer matematik hehe. Korang bagi RM 20 then dapat balance RM 5. Cashier bagi resit, korang buang.

Pastu nak pegi makan kat foodcourt. Nasik+air = RM 7. Tiba-tiba 'Eh, mana duit aku? Tadi rasanya balance RM 8'. Kenape ada 5 inggit jer ni?'. Nak report balik kat kedai tadi dah tak boleh, resit dah buang.

Mana la tahu kan cashier tu TER ataupun memang sengaja nak double scan barang-barang. Kalau pegi ngadu, ada orang nak layan??

Harga sekeping resit untuk kes ni saja dah RM 3. Ye dok? Takpe, korang semua orang-orang kaya. :D


2. Korang beli Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation Maybelline (nama taknak kalah) harganya RM 43.90 (harga bergantung pada tempat kat mana anda beli hehe). Resit taknak simpan.

Balik rumah nak pakai, tak boleh tekan. Tempat atas tu dah 'hang'. So, macam mana nak guna? Bukak dia punya tudung dan tuang secara manual. Tak sakit hati ke macam tu? Nak pergi tukar tak boleh dah.

Harga sekeping resit untuk kes ini = sakit hati bila setiap kali nak pakai foundation. Sakit hati memang tak ternilai harganya hahaha.


3. Bulan-bulan dapat gaji, korang nak bayar PTPTN. Resit mahu kena simpan okay! Sebagai bukti.

Ingat, bukan kita sorang dua je yang bayar PTPTN, berjuta-juta lagi rakyat Malaysia yang bayar tak kira samada yang bekerja atau tak bekerja. Korang nak expect sistem PTPTN ni nak bagus sepanjang masa ke? Tak!

Mana tahu kot-kot duit yang korang bayar tak update dalam sistem. Korang dah penat-penat bayar walaupun RM 50 sebulan, tapi total duit pinjaman tak pernah surrut-surut. So, masa ni la kita nak keluarkan senjata-senjata ini sebagai bukti kukuh!! GO go go!!



Bila korang simpan resit setiap kali buat pembayaran, secara tak sedar korang dah buat satu perkara yang sangat mulia. Apa yang mulia sangat tu? Jeng jeng jeng. Secara tak lansung kita mengurangkan stress cashier atau pihak-pihak tertentu. Nak pergi tukar barang, ada resit senang je keje cashier tu nanti. Kita pun hati senang tak payah nak sumpah seranah cashier kalau tak dapat tukar barang. Macam jugak kes PTPTN, bila kita ada bukti resit-resit tu, senang mereka nak detect bila, di mana, berapa yang kita bayar.


Okay, fikir-fikirkan dan selamat beramal~


4 comments:

Cikin said...

kat wallet ni pon kembong resit je . hehe .

mar yanie said...

Cikin..simpan resit2 yang mahal jer..kalo beli barang2 murah, tak yah la kot nk simpan lama-lama..hahahaha

YAT said...

btol btol btol!

resit baju, after try n rs seswai, baru aku buang.

resit ptptn plak ak rs nak laminate! sbb ak cek utang xluak2. ak da cek pnayata. byrn ak bln 7 n 8 xmsuk. ptptn x tolak pon. tapi xpe, ahkak ade resit..

mar yanie said...

haha..yang penting ahkak ade resit!! jangan main-main..