Skip to main content

Nilai sekeping resit



Sekeping ke sehelai resit eh? Failed!


Post kali ini just to remind kita semua JANGAN LUPA amik resit bila selesai buat pembayaran. Segelintir manusia ni ada sejenis perangai *Ok, including me* malas nak simpan resit, kadang-kadang tu kalau cashier hulur resit terus je cakap tak nak.


Tahu tak nilai sekeping resit tu??
Okay, I bagi contoh;


1. Korang beli 10 batang pen. Harga for each RM 1.20. Total semua RM 12.00. Ye dok? Saya ni tak terer matematik hehe. Korang bagi RM 20 then dapat balance RM 5. Cashier bagi resit, korang buang.

Pastu nak pegi makan kat foodcourt. Nasik+air = RM 7. Tiba-tiba 'Eh, mana duit aku? Tadi rasanya balance RM 8'. Kenape ada 5 inggit jer ni?'. Nak report balik kat kedai tadi dah tak boleh, resit dah buang.

Mana la tahu kan cashier tu TER ataupun memang sengaja nak double scan barang-barang. Kalau pegi ngadu, ada orang nak layan??

Harga sekeping resit untuk kes ni saja dah RM 3. Ye dok? Takpe, korang semua orang-orang kaya. :D


2. Korang beli Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation Maybelline (nama taknak kalah) harganya RM 43.90 (harga bergantung pada tempat kat mana anda beli hehe). Resit taknak simpan.

Balik rumah nak pakai, tak boleh tekan. Tempat atas tu dah 'hang'. So, macam mana nak guna? Bukak dia punya tudung dan tuang secara manual. Tak sakit hati ke macam tu? Nak pergi tukar tak boleh dah.

Harga sekeping resit untuk kes ini = sakit hati bila setiap kali nak pakai foundation. Sakit hati memang tak ternilai harganya hahaha.


3. Bulan-bulan dapat gaji, korang nak bayar PTPTN. Resit mahu kena simpan okay! Sebagai bukti.

Ingat, bukan kita sorang dua je yang bayar PTPTN, berjuta-juta lagi rakyat Malaysia yang bayar tak kira samada yang bekerja atau tak bekerja. Korang nak expect sistem PTPTN ni nak bagus sepanjang masa ke? Tak!

Mana tahu kot-kot duit yang korang bayar tak update dalam sistem. Korang dah penat-penat bayar walaupun RM 50 sebulan, tapi total duit pinjaman tak pernah surrut-surut. So, masa ni la kita nak keluarkan senjata-senjata ini sebagai bukti kukuh!! GO go go!!



Bila korang simpan resit setiap kali buat pembayaran, secara tak sedar korang dah buat satu perkara yang sangat mulia. Apa yang mulia sangat tu? Jeng jeng jeng. Secara tak lansung kita mengurangkan stress cashier atau pihak-pihak tertentu. Nak pergi tukar barang, ada resit senang je keje cashier tu nanti. Kita pun hati senang tak payah nak sumpah seranah cashier kalau tak dapat tukar barang. Macam jugak kes PTPTN, bila kita ada bukti resit-resit tu, senang mereka nak detect bila, di mana, berapa yang kita bayar.


Okay, fikir-fikirkan dan selamat beramal~


Comments

Cikin said…
kat wallet ni pon kembong resit je . hehe .
mar yanie said…
Cikin..simpan resit2 yang mahal jer..kalo beli barang2 murah, tak yah la kot nk simpan lama-lama..hahahaha
YAT said…
btol btol btol!

resit baju, after try n rs seswai, baru aku buang.

resit ptptn plak ak rs nak laminate! sbb ak cek utang xluak2. ak da cek pnayata. byrn ak bln 7 n 8 xmsuk. ptptn x tolak pon. tapi xpe, ahkak ade resit..
mar yanie said…
haha..yang penting ahkak ade resit!! jangan main-main..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…