Skip to main content

Aku...seorang adik dan selamanya adik.




Bukan senang dilahirkan sebagai sulung. Seorang anak sulung seringkali dilihat perlu menggalas tanggungjawab yang besar, menjaga adik-adik, menjaga ibu bapa bila mereka tua. Kenapa adik balik lambat? Sulung lah tak menjaga. Kenapa adik berperangai macam ni? Sebab yang sulung perangai macam tu jugak. Bila adik buat salah, sulung yang kena walau menatang minyak yang penuh sekalipun, orang tetap nampak salah yang sulung. Kesian. Memang bukan mudah menjadi seorang sulung. Semua yang beban, susah dan payah itu adalah sulung.


Namun......


Bukan mudah juga untuk menjadi adik atau bongsu. Bukan senang dilahirkan dalam sebuah keluarga yang besar. Akan timbul juga perbandingan situ sini sana walaupun tak nampak dibanding-bandingkan tapi sedikit sebanyak mesti timbul perasaan rendah diri. Kenapa adik tak berjaya macam yang sulung? bla bla bla


Pada mata orang, tak susah nak jadi seorang adik. Tak perlu pikir nak menjaga adik beradik yang lebih tua. Tapi yang susah bila adik mempunyai role model yang perlu dicontohi. Contoh; Nak berjaya kena buat macam ni macam ni. Nak hidup bahagia, pilih la pasangan yang macam ni macam ni. Kenapa? Sebab evidence dah ada depan mata, mengapa perlu untuk berkata tidak? Betul tak?


Pada mata orang, menjadi seorang adik tak perlu runsing. Ada abang atau kakak yang boleh bantu dari segi kewangan? nasihat? membuat keputusan? Itu yang orang nampak. Tapi seorang adik kadang-kadang nak jugak membuktikan "Aku boleh buat sesuatu dengan usaha sendiri", "Aku boleh bantu adik beradik yang lebih tua kalau diperlukan", "Aku dah besar, aku boleh buat keputusan sendiri"., sama juga kalau ada benda yang nampak tak molek di mata, adik pun boleh nasihat yang lebih tua. Bukan nya "Kau adik, kau tak tahu, kau tak paham, jangan masuk campur, kau diam".



Salahkah menjadi seorang adik?

Salahkah nak buat keputusan sendiri?

Salahkah nak menegur yang lebih tua apa yang tak elok pada pandangan mata?

Salahkah???


Begitulah lumrah. Adik tetap akan selamanya seorang adik. Walau besar, walau dewasa, walau matang sekalipun, adik tetap akan jadi adik sehinggalah sampai satu saat yang boleh membuatkan mereka menarik nafas lega, melepaskan tanggungjawab mereka kepada seseorang yang boleh diharap. Semoga aku terus menjadi seorang adik yang tak menyusahkan keluarga.


Wassalam.


Adik yang kesedihan.


Comments

Ryha Feyzal said…
I feel you.
I'm the youngest as well, dearie!
mar yanie said…
kannn? tp kita still akan/perlu refer pd yg lbh tua sbb mmg x leh nak deny pengalaman mereka.. :)

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…