Skip to main content

Biasa-biasa di mata kita, tapi cukup besar di mata seorang ibu.



Petang semalam tengah aku leka buat keje, ting ting, mesej masuk. Cepat-cepat aku cek henpon, sape pulok nak mesej time keje ni?? Tengok je nama, ahh memang aku dah agak la..Mesej dari seseorang yang memang aku tunggu-tunggu. Mesej dari seorang ibu muda, Kak Bi. Aku dari pagi lagi memang tak duk diam, gelisah semacam je. Maklumlah, result PMR nak keluar kan.


Kak Bi cakap terima kasih kat aku, anak dia lulus semua subjek. Alhamdulillah, aku rasa syukur sangat-sangat. Tapi aku nak jugak tahu dapat gred apa kan. Bila Kak Bi bagitahu gred, terus terbeliak anak mata ni. Time tu aku tak tahu apa perasaan kak bi sebenarnya.


Terus terdetik dalam hati ni, tak perlu lah nak menilai anak orang. Anak kita nanti macam mana? Suka tak kalau anak atau adik kita dinilai macam tu? Seorang ibu walau sibuk bekerja macam mana sekalipun, sampai tak terjenguk perkembangan sekolah anak-anak, mereka sebenarnya lebih tahu keupayaan anak. Aku rasa sungguh terharu melihat pengorbanan Kak Bi untuk Afiq. Afiq segan nak belajar sorang-sorang, dipanggilnya kawan suh buat teman. Siap bayar lebih. Tak berkira langsung.


Harini manusia diukur dgn kcemerlangan akademik.Jika x cemerlang akademik,dikata kurang bagus.Itu satu kesilapan.Kalaulah anda gagal atau tidak cemerlang dlm akademik,usah hukum diri sbg bodoh,bengap atau bangang.Itu silap! Kita mngkin bodoh belajar tapi pandai hal lain.Setiap mnusia dijadikan dgn semua kebaikan & kelebihan. -Dr Hm Tuah Iskandar 


Congrats to both Aqmal dan Afiq dapat result yang cukup membanggakan. Aku pulak yang tacink lebih.



Comments

YAT said…
Congrats cekgu! Hanya maknya yg tau kemampuan anaknya. Dan hanya kte yg tau kemampuan kte.. :)
mar yanie said…
Thechuu uols.. aku bangga dlm kekecewaan..tp siapa la kite nk lebih2 khen...

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…