Tuesday, March 22, 2011

21 March itu adalah trisomi 21.


Hello!!

Yesterday was 21 March and this entry should be posted on that special date! Poor me.. To those who still do not know, 21 March is referring to 'Hari Sindrom Down Sedunia'

Tak perlu panggil student medic untuk elaborate. Saya kan ada, dokter yang sedia membantu dan boleh anda percayai teheee.. 21 Mac melambangkan 3 copies of chromosome 21-known as trisomy 21 or Sindrom Down.


Syndrome Down occurred during pregnancy. It is not a genetic disease. And it is not penyakit berjangkit like kurap or kayap..Too many were wrong! Then blame on their ancestors for carrying this genes.





Okay adik-adik. Please refer to the figure shown above. Syndrome Down happen when someone accidentally having 1 extra chromosome on 21th. So, it cause someone to have 47 chromosomes instead of 46 (normal).


So sad to hear that our communities still believe that nonsense thing-having a syndrom down child adalah SATU BALA!! Totally wrong rite..One more thing, the parents who own this special child akan dipandang serong dan nyah kau dari family ini!! So sad....


Renung-renungkan dan selamat beramal.


Okay, Good Nite!!


P/s: I'm thinking that this entry supposed to be about how to celebrate my friend's birthday dari jauh. Perlu send present?? haha..  

HAPPY BIRTHDAY to ATIQ!!

 .






9 comments:

Silpar jepon said...

nnti mesti ade hari patau sedunia,hari edward sedunia,hari angle sedunia..haih,bnyk sngt syndrome ni..haha

mar yanie said...

semua benda nak celebrate skang ni..zaman batu dulu takde pon macam ni..:D

::Budak Degil:: said...

dlu fm4-5 blaja bnde ni..tp dah lupe dah..huhu

mar yanie said...

good..nti senang paham bile bc ni..:)

izzysabki said...

anak2 yg kurg normal ni sbnarnya amat spesel disisi Allah...dorg ni free2 je msuk syurga...kite ni kompem ker?fikir2kn:D

mar yanie said...

izzysabki..kan? kan? yg normal ni belom tentu di mana kita nanti..T T

amira azhari said...

mira ada sepupu yang sindrom down ni...memang susah lah sikit tengok parents dia jaga dia....tapi mira tahu segala yang terjadi mesti ada baiknya...betul tak:)

mar yanie said...

mira...die adalah insan terpilih,diberikan keistimewaan oleh Allah..:)

FARISZ@AZ.Com said...

follow your blog.

JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com



Wanita Yang Di Sayangi Dan Dicintai Iblis