Skip to main content

21 March itu adalah trisomi 21.


Hello!!

Yesterday was 21 March and this entry should be posted on that special date! Poor me.. To those who still do not know, 21 March is referring to 'Hari Sindrom Down Sedunia'

Tak perlu panggil student medic untuk elaborate. Saya kan ada, dokter yang sedia membantu dan boleh anda percayai teheee.. 21 Mac melambangkan 3 copies of chromosome 21-known as trisomy 21 or Sindrom Down.


Syndrome Down occurred during pregnancy. It is not a genetic disease. And it is not penyakit berjangkit like kurap or kayap..Too many were wrong! Then blame on their ancestors for carrying this genes.





Okay adik-adik. Please refer to the figure shown above. Syndrome Down happen when someone accidentally having 1 extra chromosome on 21th. So, it cause someone to have 47 chromosomes instead of 46 (normal).


So sad to hear that our communities still believe that nonsense thing-having a syndrom down child adalah SATU BALA!! Totally wrong rite..One more thing, the parents who own this special child akan dipandang serong dan nyah kau dari family ini!! So sad....


Renung-renungkan dan selamat beramal.


Okay, Good Nite!!


P/s: I'm thinking that this entry supposed to be about how to celebrate my friend's birthday dari jauh. Perlu send present?? haha..  

HAPPY BIRTHDAY to ATIQ!!

 .






Comments

Silpar jepon said…
nnti mesti ade hari patau sedunia,hari edward sedunia,hari angle sedunia..haih,bnyk sngt syndrome ni..haha
mar yanie said…
semua benda nak celebrate skang ni..zaman batu dulu takde pon macam ni..:D
::Budak Degil:: said…
dlu fm4-5 blaja bnde ni..tp dah lupe dah..huhu
mar yanie said…
good..nti senang paham bile bc ni..:)
izzysabki said…
anak2 yg kurg normal ni sbnarnya amat spesel disisi Allah...dorg ni free2 je msuk syurga...kite ni kompem ker?fikir2kn:D
mar yanie said…
izzysabki..kan? kan? yg normal ni belom tentu di mana kita nanti..T T
amira azhari said…
mira ada sepupu yang sindrom down ni...memang susah lah sikit tengok parents dia jaga dia....tapi mira tahu segala yang terjadi mesti ada baiknya...betul tak:)
mar yanie said…
mira...die adalah insan terpilih,diberikan keistimewaan oleh Allah..:)
FARISZ@AZ.Com said…
follow your blog.

JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com



Wanita Yang Di Sayangi Dan Dicintai Iblis

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…