Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Ikhlas hanya di mulut tapi tidak di hati

Assalamualaikum semua..



AJAIBNYA SEDEKAH: SEMAKIN BERSEDEKAH, SEMAKIN KAYA





Situasi dalam surau kat Tesco Bukit Puchong, 5 bulan yang lalu..


Masa tu aku n Azma macam biasa rehat kat Tesco, tempat feveret makan, shopink, semayang, all in one la katakan. Jimat masa. Ada satu hari kitorang baru masuk surau nak solat Zohor. Ada sorang remaja ni baru je siap solat, tengah pakai tudung, dah siap-siap tapi tak keluar pun. 


Aku ada perasan yang dia ada pergi dekat seseorang yang ada dalam surau tu jugak tapi tak sure apa yang dia cakap, suara slow je. Aku ingat tu mungkin kakak dia ke, mak sedara dia ke. Mungkin nak pesan, dia tunggu kat luar kot. Tapi orang tu tak layan pulak.


Dah selesai kitorang solat, pakai tudung, tiba-tiba, dia datang dekat kitorang dengan muka sedih. 


"Akak, akak ada duit tak? duit saya jatuh tadi, pegang kat tangan. Saya nak isi minyak motor, jap lagi nak balik kampung. Saya takde duit kak"


Hahhh? Aku blur time tu. Aku ni memang tak boleh orang kacau time aku duk ng…

Ucapan raya!

Assalamualaikum semua!!





Mintak ampun dan maaf atas segala salah dan silap saya pada kawan-kawan yang disayangi, kenal atau tidak kenal, pernah berjumpa atau tak, semoga kita semua diberi peluang untuk berjumpa bulan Syawal tahun ini. 


Salam kerinduan pada arwah abah, 3 tahun beraya tanpa abah. Tahun ni tak dapat ziarah abah kat sana tapi doa Al-Fatihah tak pernah dikma lupakan sejak hari pertama abah pergi. Berharap sangat saat abah pergi dulu, abah dah maafkan segala salah silap dikma. 


Selamat beraya semua, berpada-pada, ingat pada yang kekurangan. Insyaallah.