Skip to main content

Ikhlas hanya di mulut tapi tidak di hati

Assalamualaikum semua..



AJAIBNYA SEDEKAH: SEMAKIN BERSEDEKAH, SEMAKIN KAYA





Situasi dalam surau kat Tesco Bukit Puchong, 5 bulan yang lalu..


Masa tu aku n Azma macam biasa rehat kat Tesco, tempat feveret makan, shopink, semayang, all in one la katakan. Jimat masa. Ada satu hari kitorang baru masuk surau nak solat Zohor. Ada sorang remaja ni baru je siap solat, tengah pakai tudung, dah siap-siap tapi tak keluar pun. 


Aku ada perasan yang dia ada pergi dekat seseorang yang ada dalam surau tu jugak tapi tak sure apa yang dia cakap, suara slow je. Aku ingat tu mungkin kakak dia ke, mak sedara dia ke. Mungkin nak pesan, dia tunggu kat luar kot. Tapi orang tu tak layan pulak.


Dah selesai kitorang solat, pakai tudung, tiba-tiba, dia datang dekat kitorang dengan muka sedih. 


"Akak, akak ada duit tak? duit saya jatuh tadi, pegang kat tangan. Saya nak isi minyak motor, jap lagi nak balik kampung. Saya takde duit kak"


Hahhh? Aku blur time tu. Aku ni memang tak boleh orang kacau time aku duk ngadap cermin. Aku tak fokus haha. Pastu Azma tanya, ada duit tak? Aku pegi korek dalam beg, ada jumpa RM5. Lagi satu, aku memang jenis tak suka pegang duit banyak sebab kalau ada banyak lagi cepat habis. Ngam-ngam ada RM5, ada je RM1 sehelai dua tapi takkan nak bagi yang tu kan. Azma pun ada RM5 jugak kalau tak silap aku.


Lepas tu dia pun cakap thanks dan pergi. Aku pandang Azma, and dia pun pandang aku. Walaupun kitorang tak bercakap apa, tapi pandangan mata tu cukup menggambarkan apa yang kitorang nak cakap. 


Bukan niat nak kedekut ke ape kan. Actually, kitorang jadi lebih berhati-hati sebab baru seminggu - 2 minggu sebelum tu kitorang kena tipu ngan Cina Baba Nyoya yang offer grand prize kereta Mazda, percutian ke Istanbul, Pegi Mekah. Memang dah melayang duit pun.....huhu..


Cepat-cepat kitorang cakap iskkk, takyah la pikir bukan bukan. Ikhlas. Dah bagi pun. Tapi......... *Ikhlas tapi ada tapi tapi lagi.... ikhlas ke camtu?*


"Dia solat, pakai tudung.. tak mungkin la tipu kita kan,? Lagipun dalam surau ni" kitorang terus ber"question mark" sesama sendiri. 


Keluar bilik surau tu, tak habis lagi tau discussion kitorang. Entah camane kitorang boleh terfikir nak follow budak remaja tu, betul ke naik motor? Kata nak balik kampung? Kampung kat mana? RM5 tu cukup ke nak isi minyak nak balik ke kampung? 


Masa nak pergi ke tempat parking, mata kitorang melilau-lilau cari kot-kot dia ada kat parking motor. Tapi takde. Dalam hati ni, bukan nak berkira. Sikit pun tak! Cuma kita nak tahu budak tu bercakap jujur ke tidak. Kalau tak jujur, tu urusan dia dengan Allah kan. 


Itu yang kita pikir, kita rasa. Tapi kita tak sedar, apa yang kita dapat? Ikhlas ke camtu? Betul ke kita ikhlas? Kalau kita ikhlas, kita takkan pikir yang bukan-bukan. Betul tak? Macam ada hot tip kat Hot FM, kalau kita nak bersedekah tak payah la tanya macam-macam betul ke dia ni? Jujur ke duit ni disalurkan ke rumah anak yatim? Kat situ pun kita dah pikir macam-macam. Agak-agak kalau kita bagi jugak duit tu tapi dalam hati penuh dengan persoalan, dapat tak pahala??? 


Again, this is self reminder untuk aku dan jugak kawan-kawan yang pernah ada persaan curiga kat orang. Niat ikhlas tu penting.. Renung-renungkan~



Comments

mynameisYAT said…
Satu lagi entry ilmiah. Thanks!
mar yanie said…
perli aku mekkk??

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…