Saturday, August 24, 2013

Ikhlas hanya di mulut tapi tidak di hati

Assalamualaikum semua..



AJAIBNYA SEDEKAH: SEMAKIN BERSEDEKAH, SEMAKIN KAYA





Situasi dalam surau kat Tesco Bukit Puchong, 5 bulan yang lalu..


Masa tu aku n Azma macam biasa rehat kat Tesco, tempat feveret makan, shopink, semayang, all in one la katakan. Jimat masa. Ada satu hari kitorang baru masuk surau nak solat Zohor. Ada sorang remaja ni baru je siap solat, tengah pakai tudung, dah siap-siap tapi tak keluar pun. 


Aku ada perasan yang dia ada pergi dekat seseorang yang ada dalam surau tu jugak tapi tak sure apa yang dia cakap, suara slow je. Aku ingat tu mungkin kakak dia ke, mak sedara dia ke. Mungkin nak pesan, dia tunggu kat luar kot. Tapi orang tu tak layan pulak.


Dah selesai kitorang solat, pakai tudung, tiba-tiba, dia datang dekat kitorang dengan muka sedih. 


"Akak, akak ada duit tak? duit saya jatuh tadi, pegang kat tangan. Saya nak isi minyak motor, jap lagi nak balik kampung. Saya takde duit kak"


Hahhh? Aku blur time tu. Aku ni memang tak boleh orang kacau time aku duk ngadap cermin. Aku tak fokus haha. Pastu Azma tanya, ada duit tak? Aku pegi korek dalam beg, ada jumpa RM5. Lagi satu, aku memang jenis tak suka pegang duit banyak sebab kalau ada banyak lagi cepat habis. Ngam-ngam ada RM5, ada je RM1 sehelai dua tapi takkan nak bagi yang tu kan. Azma pun ada RM5 jugak kalau tak silap aku.


Lepas tu dia pun cakap thanks dan pergi. Aku pandang Azma, and dia pun pandang aku. Walaupun kitorang tak bercakap apa, tapi pandangan mata tu cukup menggambarkan apa yang kitorang nak cakap. 


Bukan niat nak kedekut ke ape kan. Actually, kitorang jadi lebih berhati-hati sebab baru seminggu - 2 minggu sebelum tu kitorang kena tipu ngan Cina Baba Nyoya yang offer grand prize kereta Mazda, percutian ke Istanbul, Pegi Mekah. Memang dah melayang duit pun.....huhu..


Cepat-cepat kitorang cakap iskkk, takyah la pikir bukan bukan. Ikhlas. Dah bagi pun. Tapi......... *Ikhlas tapi ada tapi tapi lagi.... ikhlas ke camtu?*


"Dia solat, pakai tudung.. tak mungkin la tipu kita kan,? Lagipun dalam surau ni" kitorang terus ber"question mark" sesama sendiri. 


Keluar bilik surau tu, tak habis lagi tau discussion kitorang. Entah camane kitorang boleh terfikir nak follow budak remaja tu, betul ke naik motor? Kata nak balik kampung? Kampung kat mana? RM5 tu cukup ke nak isi minyak nak balik ke kampung? 


Masa nak pergi ke tempat parking, mata kitorang melilau-lilau cari kot-kot dia ada kat parking motor. Tapi takde. Dalam hati ni, bukan nak berkira. Sikit pun tak! Cuma kita nak tahu budak tu bercakap jujur ke tidak. Kalau tak jujur, tu urusan dia dengan Allah kan. 


Itu yang kita pikir, kita rasa. Tapi kita tak sedar, apa yang kita dapat? Ikhlas ke camtu? Betul ke kita ikhlas? Kalau kita ikhlas, kita takkan pikir yang bukan-bukan. Betul tak? Macam ada hot tip kat Hot FM, kalau kita nak bersedekah tak payah la tanya macam-macam betul ke dia ni? Jujur ke duit ni disalurkan ke rumah anak yatim? Kat situ pun kita dah pikir macam-macam. Agak-agak kalau kita bagi jugak duit tu tapi dalam hati penuh dengan persoalan, dapat tak pahala??? 


Again, this is self reminder untuk aku dan jugak kawan-kawan yang pernah ada persaan curiga kat orang. Niat ikhlas tu penting.. Renung-renungkan~



2 comments:

mynameisYAT said...

Satu lagi entry ilmiah. Thanks!

mar yanie said...

perli aku mekkk??