Skip to main content

Sales Executive??


Sales Executive.

Tiba-tiba teringat satu dialog beberapa tahun lepas masa berjumpa semula Dr. Azman (my co-supervisor Final Year Project) kat UTM;

Dr Azman  : Mariani, kerja apa sekarang?
Aku           : Tak kerja lagi dokter. Hari tu jadi cikgu ganti sekejap sambil sambil tunggu konvo la konon nak                    cari duit sikit-sikit.
Dr Azman  : Kenapa tak kerja? Susah ke nak dapat kerja?
Aku           : Takde lah dokter. Ada la jugak dapat dua tiga interview tapi position Sales Executive. Nak                           kena promote barang-barang makmal, kena pergi UKM la, UM la, UPM la, kena attend                             briefing pasal alat-alat terbaru. Tak minat lah dokter, lagi pun saya ni memang fail la bab nak                         mempromote barang-barang ni. Buat malu je kalau takde orang beli. Dah la taknak beli, siap                         buat muka lagi dekat kita. Iskkk malu lah saya.
Dr Azman  : Awak ni, belum cuba dah banyak complain. Bukan nak terima dulu, try dulu. Selagi tak cuba                        tak tahu. Cari lah pengalaman dulu. Sebenarnya kerja sales ni bagus, boleh upgrade skill                                komunikasi, cara kita bercakap dengan orang bla bla bla bla.




Tak semua orang ada kebolehan untuk berkerja dalam bidang sales. Biasa orang cakap nak kerja sales ni, muka kena tebal macam kulit kaki, kena pandai bercakap, skill memujuk mesti kena power. Aku? Ada la sikit-sikit skill memujuk tapi pujuk boipren je, nak pujuk orang suh beli produk kita memang babai lah. Kalau orang cakap taknak, aku akan stop takkan pujuk dah. Dah orang taknak, buat apa nak pujuk-pujuk lagi kan? Tapi aku perasan orang sales ni dia akan pusing jugak dari A ke B ke C ke D entah macam mana boleh sampai Z then last-last kita akan termakan pujuk jugak. That's the power yang kita kena ada kalau nak kerja dalam bidang ni.


Ada orang kata, skill ni datang secara semulajadi. Contoh; Skill kepimpinan. Kita boleh nampak kan seseorang yang mempunya sifat-sifat kepimpinan. Kalau dalam group, memang nampak dia lah berkaliber, volunteer untuk mewakili sesebuah kumpulan kan. Ada jugak yang cakap skill boleh dipupuk. Contoh; Tak boleh bercakap depan orang ramai, kurang keyakinan diri. Kalau kita selalu berlatih, public speaking misalnya, spontaneous kan lama lama kita akan terbiasa.


Masa mula-mula aku jejak kaki kat company sekarang ni, Victual Industries, seriously aku ni sungguh ragu-ragu boleh ke aku bekerja ni nak handle customer's complain. Alah, handle customer melalui phone call je pun. Perghh, memang berdesup jugak la jantung kena marah dengan customer, rasa takut dan seram sejuk je padahal bukan nampak muka pun! Aku nak bersuara pun rasa rendah diri. Tapi bila dah lama-lama, dah tahu taktik secara automatic kita boleh handle dengan baik. Kadang-kadang rasa terharu dan bangga jugak la kalau customer call "Hello, may I sepak to Yani", "Hai, Yani ada?", "Yani, I nak request Halal Cert, COA, MSDS bla bla bla bla". Awwww... kita dapat rasa ada orang selesa dengan cara kita berkerja. Rasa sangat dihargai.


Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah setahun setengah aku kerja kat sini. Dah sayang ke kerja sekarang ni Mariani oii? Sayang tu ada lah sikit-sikit. Tapi sekarang ni aku mula rasa yang aku perlu improve diri, ada aim, ada target semua. Takkan selamanya kita kat satu tempat je. Bagi aku 2 - 5 tahun ni adalah tempoh mencari pengalaman kerja. Jangan nak demand sangat nak dapat kerja yang bagus-bagus gaji tinggi sedangkan pengalaman kita seciput. Insyaallah, suatu hari nanti akan ada rezeki Allah janjikan untuk orang-orang yang bersabar.


Kesimpulannya ape wehh? Hrmmm, mungkin aku nak buat kerja sales kot lepas ni. Nak cabar diri. Biasa kerja sales ni di'conquer' oleh orang Cina je. Tak ramai orang melayu buat sales. That's why aku sangat respect dengan orang melayu yang boleh bertahan buat kerja sales. okay, we will see how far Mariani bercakap besar, nak kerja sales konon. Phuiii..hahahahha

Comments

tamsilankendiri said…
Aku dh 3tahun bertahan dlm bidang ni wehh. Mencabar, but worth to try.
mar yanie said…
yeayy..aku respek mu n d geng..bukan senang nak bertahan tu..
mynameisYAT said…
ko bole jual produk kecantikan mek.
Hurun Hanifah said…
kerja dia mcm mana ya? sy dpt offer jd sale exsecutive di company developer

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…