Skip to main content

Jaga kesihatan, hidup sihat.


*Slogan apakah ini?"


Hello everybody. Assalamualaikum.






So far perjalanan hidup aku untuk tahun 2014 ni agak mencabar especially bab kesihatan. Start bulan Januari lagi aku dah ulang alik jumpa doktor. Demam + batuk orang cakap ni gara-gara makan banyak buah oren gong xi fa cai huihuihui.


Last two weeks, aku kembali lagi ke klinik sebab dah lembik sangat-sangat. Mana tak nya, nasik sikit pun tak meyelerakan tekak ku, sayur-sayuran & buah-buahan apatah lagi. Memang tak berdaya nak buat kerja. Kawan office semua tegur kenapa muka nampak pucat? Mata nampak layu? Padahal aku dah banyak tidur, dah siap terlebih tidur lagi. Yelah, bila takde tenaga nak buat kerja so aku terpaksa tidur konon nak charge battery la kan. Bila dah bangun dari tidur still sama lembik. Aku rasa tak sedap badan.


Then, I went to see doc selepas dinasihat/ dimarah oleh orang sekeliling. Aku ni jenis orang yang selalu pikir negatif, aku taknak amik MC nanti takut officemate cakap apa pulak kan padahal okey je. So, doktor cek jantung, mata, suhu badan dan bla bla bla. At last aku disahkan penyakit anemia. 


Anemia?? Anemia?? Anemia??


Macam pernah dengar. Maap, aku bukan budak sains atau biologi (tak mengaku). Anemia ni adalah penyakit kekurangan darah merah. that's why muka pucat, tak bermaya sebab kekurangan zat besi especially sayur hijau. End up doktor bagi vitamin obimin - tambah zat besi & vitamin selera makan.


Luckily, I have S - seorang cikgu PJ! Bagi aku jadual makan. 

7 a.m: Aku patut makan roti + tuna 3 keping. Takde dah kuih muih goreng-goreng yang sangat berminyak.

10 a.m: Bihun atau pape lah untuk dimakan.

1 p.m: Nasi (extra bowl - biasa kita orang kedai bagi 1 bowl je kan nasik putih, tapi aku kena extra) + sayur hijau gelap + ikan ikan ikan (borink)! Air buah (juisy)!

4 p.m: Minum petang

7 p.m: Makan malam nasi + sayur + ikan! Sayur tu kena makan yang fresh mentah, takde nye gulai lemak ke goreng ke apa. At least sayur air biasa untuk mengekalkan zat besi supaya mengalir ke dalam tubuh ku.

10 p.m: Supper!

Mesi mau complete. Haiyaaaaa...




Untuk lebih info, korang boleh google menu untuk orang yang kurang aktif/ kurang bersukan. Aku la tuh. Semoga kita semua menjaga kesihatan yer. Insyaallah. Amin.



Comments

mynameisYAT said…
untongla ade cekgu PJ - S!

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…