Tuesday, November 11, 2014

Bebelan Si Warden...


Assalamualaikum..


Zaman remaja tak sah kalau tak memberontak even yang muka suci murni perkerti lemah lembut macam aku pun pernah buat benda yang tak berfaedah kat sekolah. Menyorok dalam locker masa prep, sembunyi bawah katil sebab taknak pergi solat berjemaah kat surau. Sanggup tu duk bergelap dalam bilik dengan kipas tak buka pastu tambah kawan kentut pulak masa tu perasaan mak aihh, nikmat sangat.


Denda? Macam-macam, kena cuci toilet kat blok akademik, kena round padang, cabut kemuncup kat padang. Apa cikgu-cikgu ni ingat kita ni akan insaf ke? Silap la cikgu, kitorang lagi suka kena denda lebih-lebih lagi kena beramai-ramai rasa seronok. Boleh show off kat orang la konon wei awasss, ingat aku ni baik sangat ke?


Dulu-dulu selalu pikir macam la cikgu tak pernah buat silap masa zaman dia kecik-kecik dulu kan?


Sampai lah satu ketika, warden panggil suruh berkumpul di bilik tv nak bagi tarbi'ah, dalam hati apa lagi yang nak dibebel ni sakit telinga hoi. So, bermula lah bebelan bla bla bla... kenapa taknak pergi semayang jemaah kat surau? (eleh, cikgu pun tak pergi jugak). Kenapa taknak pergi prep? (pergi pun bukan study jugak, baik duk bilik). Kenapa taknak pergi riadah petang-petang? (yang cikgu tu sedap duk tidur time kitorang keluar riadah, ingat baik tuk kesihatan ke?)...


Dengar sini anak-anak semua..


Masa tu je korang akan diperhatikan, disuruh, dikawal..kena buat itu ini dan jangan buat itu ini. Bertahan lah sampai umur 18 tahun, tunggu SPM je. Pastu nak buat apa, just go on. NO ONE WILL CARE. Kalau amik kisah pun tak sama macam dulu lagi. Yelah, kita dah besar. Sampai bila orang akan bagi reminder. Takkan sampai kawen pun still nak orang remind kan kita? Habis tu anak-anak nanti siapa nak cakne?


Masa tu masih lagi masuk telinga kanan keluar telinga kiri, tak meninggalkan kesan pun. Suddenly, aku dapat rasakan kebenarannya. Once dah masuk universiti, dah takde orang bebel kejutkan solat subuh. Tak bangun tak solat jawabnya, tak siapa nampak. Cikgu takde, ibu ayah takde. Kawan-kawan? Relax buat tak tahu. Malam-malam study? Tak kot, melepak tengok movie kat lappy, borak-borak mengumpat.. Dapat result menyedihkan keluar air mata darah pun dah takde guna. Dah grad nak cari kerja pun susah dengan result yang cukup-cukup makan je.

Dulu dan sekarang



Bila throwback semula, Ya Allah aku nak ucap terima kasih pada cikgu-cikgu dan warden-warden yang menjaga serta mendidik aku dulu. Disuruhnya ke surau untuk solat jemaah Alhamdulillah, aku masih lagi ingat zikir-zikir selepas solat, Asma 'Ul Husna, ayat-ayat Surah Yasin walau terkadang tergagap terlupa tapi masih lagi terngiang-ngiang. Terima kasih cikgu sebab paksa kami pakai tudung kena jahit tengah nak tutup dada, Alhamdulillah, masih lagi ada kebaikan yang pernah kami lakukan dalam hidup kami.


Kini tiada siapa kisah. Kita buat salah terus saja dihentam sebab persepsi orang 'dah besar panjang takkan tak boleh pikir mana yang baik mana yang haram, mana pahala mana dosa'. Orang sekarang lebih suka dan seronok bila orang lain buat kesilapan, nak tegur jauh sekali.. cuma tegur di belakang sambil sindir-sindir. Sendiri mahu ingat la pada empunya diri, jadikan kesilapan tu suatu pembelajaran dan jangan ulangi lagi.


So, bila aku baca berita murid-murid trauma dirotan warden gara-gara tak bangun solat subuh.. hrmmm.. adakah murid-murid itu sendiri sedar akan kesalahan diorang? Even warden tersebut kalau ikutkan jangan lah merotan bercampur emosi tapi tidakkah mereka nampak ini berpunca dari siapa? Mak ayah tak siasat ke apa aktviti anak-anak di sekolah? Kasihan mak ayah zaman sekarang, terlalu mengejar mencari wang ringgit untuk menampung keluarga tanpa sedar kasih sayang dan perhatian kepada anak-anak itu lagi penting dari memberi kesenangan dan keselesaan kepada keluarga semata-mata. Mencari rezeki biarlah berpada-pada, anak-anak itu adalah amanah dari Allah, jangan terlalu melepaskan tanggungjawab mendidik itu kepada guru/ warden. 


I miss my S so much.. ehhh?>&%


Sejauh mana kepercayaan mak ayah kepada guru??


Anda yang menghantar anak-anak supaya dididik di sekolah tapi anda juga yang memarahi guru bila anak-anak dirotan?  Kalau begitu, didik lah sendiri biar kita tahu sebaik mana anak kita. 


P/s: No wonder lah aku tak ditakdirkan jadi guru (ayat suami) sebab aku ni tak tough. Nak jaga anak orang, diri sendiri pun susah nak berak.. kaitan?? **larikkk*


1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/