Skip to main content

Kerjaya: Pilihan masing-masing. #Bertahan atau terus mencari?


Hello, Assalamualaikum semua~


What a wonderful Saturday! Alhamdulillah. Di kala aku menaip entry ni, aku percaya ada yang sedang bercuti, ada yang masih bertungkus lumus siapkan kerja kat office, ada yang sedang melayan customer kat shopping mall dan ada jugak yang sedang menjual tudung/baju, kek kat mana-mana event kan. Walau apa pun yang korang buat sekarang, itu adalah pilihan masing-masing kan?





Okay, let's talk about career. Yes, it is ke-ri-yer, not kae-ri-yer (carrier) yang artis-artis selalu pronounce kat dalam tv tu hehe. Kat Malaysia ni ada macam-macam kerja boleh buat. Siapa yang cakap takde kerja? Siapa yang cakap kesian nya belajar tinggi-tinggi tapi kerja takde? Hello, berlambak kot. So, back to basic. Semua ni depend pada diri kita sendiri. Pekerjaan yang camane kita nak pilih.


Ada yang nak kerja bersesuaian dengan kelayakan yang ada, ada yang nak kerja gaji nya beribu-ribu, ada yang nak kerja biasa-biasa ala kadar asalkan ada kerja, ada yang punya impian tapi terpaksa hold dulu ke satu masa yang entah bila, dan macam-macam situasi lagi.


Alhamdulillah, aku pernah merasa kerja separuh hari (cikgu ganti), pernah merasa kerja shift pagi (start pukul 8.30 am - 5.30 pm), shift malam (pukul 1.30 pm - 10.30 pm), pernah merasa kerja shift full seminggu siang (pukul 7.00 am - 7.00 pm) dan shift malam (7.00 pm - 7.00 am), pernah jugak merasa kerja 6 hari seminggu dan hari cuti yang jatuh pada hari Selasa, Khamis (tak menentu). 


So, pilihan aku?? Sekarang, aku pilih untuk berkerja 5 hari seminggu which is office hour dari pukul 8.30 am - 5.30 pm, takde OT, Sabtu Ahad cuti, public holidays cuti macam biasa dan aku rasa seronok walaupun bergaji rendah. Yes, bukan duit yang aku kejar, bukan kereta mewah yang aku impikan, cukuplah kerja yang aku ada ni, ada masa untuk diri sendiri, keluarga, bukan semata-mata menghambakan diri pada kerja dunia saja.


Memang itu pilihan aku, kalau tidak masakan pula aku boleh bertahan kerja sampai nak masuk 2 tahun dah. Memang tak percaya camane aku boleh bertahan dengan kerja sekarang yang ada sipi-sipi mengena dengan qualification yang aku ada, kalau tengok pada gaji nya pula alahai kalau orang tahu ni mesti kesian kan aku. Tapi aku masih pilih untuk bertahan kat sini. 





Kenapa? Ada 2 reasons & options kat sini;


1. Kerja yang tak sama bidang yang kita belajar: Kita belajar sesuatu course  tapi mungkin Allah dah tetapkan untuk sesetengah orang memang takkan dapat kerja yang betul-betul bidang yang kita belajar. Tak semestinya akan dapat apa yang kita nak bukan? Jadi, aku redha dan mencuba sesuatu yang lain, maksudnya explore bidang baru. Aku nak kerja kat sini mungkin untuk 1 - 2 tahun lagi, kumpul pengalaman banyak-banyak. Sampai masa nanti, aku akan keluar bersama pengalaman tersebut dan time tu nak demand. 


2. Cari kerja yang bersesuaian dengan bidang yang dipelajari: Of course tak dinafikan siapa yang taknak kan? Belajar susah-susah pastu senang-senang nak lepaskan macam tu je. Macam orang cakap "We should get what we ought to get based on our effort on this". Wah gitteww. Kita nak dapat apa yang kita sepatutnya boleh dapat. Contoh belajar Biologi, dan aku nak kerja dalam makmal, nak buat research dan bla bla bla. So, adakah kita perlu cari kerja lain? Pastu bila dapat better offer, kita pilih kerja lin pulak sampai lah kita puas hati. 


So, which one is better??


Bertahan dengan satu perkerjaan untuk kumpul pengalaman sebanyak mungkin ATAU terus cari dan mencari perkerjaan yang kita rasa kita boleh dapat yang lagi baik dan puas hati?


It is really a tough decision. Be wise!





Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…