Skip to main content

"Berapa banyak gaji awak?"



Hallo! Assalamualaikum..


It is good to be here again. Alhamdulillah, now I got a few times walaupun tak macam dulu-dulu. Yeah, let's keep in track as usual. My new aim to blog at least 5 titles in a month. Okay kita tunggu ye!



Ihsan Mr Google




Beberapa minggu lepas, aku ada browse kat newsfeed fesbuk kawan-kawan. Macam-macam bentuk status yang dimuat naik. Ada yang "Fuhhh, berdebar", "Alhamdulillah, syukur", "Alamak, tak study lagi ni sempat ke tak?" memang betul-betul suspen, bikin otak ku hampir pecah nak pikir berkisarkan tentang apakah status-status tersebut? Lebih mencabar dari exam SPM.


Rupa-rupanya ramai yang dapat interview SPA dari jawatan Pegawai Penyelidik gred 41 sampai lah ke 75 entah-entah sampai gred 100 pun ada kot, aku tak pasti. Tahniah pada semua, rezeki masing-masing kan *bunyi cemburu yang hamat aku ni*.


Dalam banyak-banyak status yang keluar, aku rasa tertarik dengan satu status ni;


"Once married, is it good to tell how much we earn to your spouse?"


Perlu ke kita share berapa banyak gaji kita sebulan? Ada yang cakap perlu "for what is mine is yours and what is yours is mine". Ada yang cakap tak perlu sebab masing-masing ada gaji sendiri kan? Apa pendapat korang?



Ihsan Mr Google


Bagi aku, mungkin tengok pada situasi lah.


Situasi pertama:

Dua-dua (suami isteri) ada level pendidikan sama degree-degree, master-master dan bla bla bla. Kalau dua-dua berkerja dalam sektor yang sama (maksud aku contohnya kerajaan), ditakdirkan sorang kerja jawatan cikgu DG41 which is kita tau gaji cikgu ni almost RM3k gitu, sorang lagi pembantu makmal which is gaji mungkin kurang sikit lah. Aku rasa better kita berdiam diri lah untuk elakkan perasaan rendah diri pulak kan. Nanti ada yang sentap kenapa belajar sama tapi gaji lain-lain? takut ada timbul perasaan jeles dengan rezeki masing-masing


Situasi kedua: 

Si suami berkerja, si isteri suri rumah. Untuk situasi ni, aku rasa suami boleh la slow-slow bagitau berapa dia dapat gaji sebulan walaupun bukan actual amount. Kenapa? 1. Supaya isteri paham owh suami aku kerja sorang-sorang, jangan nak mengada-ngada nak beli benda mewah sangat. Berpada-pada cukup lah. 2. Menunjukkan si suami menghargai si isteri kat rumah duk masak basuh baju jaga anak-anak. Takkan taknak bagitau, dah la isteri tak tau gaji tu camne, slip gaji tu camne, yelah tak berkerja kan. Sharing is caring lah, tunjuk kat dia "Yang, macam ni lah gaji yang abang dapat bulan-bulan. Gaji RM1,550 tolak EPF, SOSCO Alhamdulillah dapat lah RM1300". Isteri pun nak tahu jugak apa benda tu kan?


Situasi ketiga:

Bila dua-dua kerja yang sama taraf. Sorang doktor sorang lagi pharmacist ataupun, dua-dua cikgu. Dalam situasi ini, samada korang nak bagitau atau tidak pada pasangan masing-masing, terpulang. Kenapa? Sebab dua-dua boleh agak berapa gaji masing-masing.



Ihsan; Mr Google


Actually, ia terpulang pada individu. Mana yang rasa perlu bagitau, just bagitau. Pada siapa yang nak simpan sendiri-sendiri, juat diamkan. Ada pro dan kontra jugak kan, ada baik dan buruk.


Kalau kita bagitau, that's mean kita percaya pada pasangan kita. Senang nak merancang masa depan keluarga. Pada yang dua-dua berkerja, yeah, hidup berumahtangga tu mesti saling tolong menolong. Suami tak cukup duit, isteri tolong bantu dan sebaliknya. 


Kalau ada yang taknak bagitau tu, kita takut nanti isteri pikir suami aku kaya ni, nak mintak itu ini pulak kan. Si suami dah mati kutu sorang-sorang haha. For those yang insist tak nak bagitau jugak, apa kata inform secara tricky. Bagitau la gaji bulan ni abang kena bayar bil eletrik RM___, bila air RM___, bayar kereta RM___, bayar bil internet/telefon RM___, makanan barang dapur RM____ dan bla-bla bla supaya si isteri tahu yang si suami ni banyak tanggungan. Yelah, mungkin ada lelaki yang senyap-senyap pasal gaji sebab taknak tunjuk dan taknak isteri pikir yang dia tak mampu nak sara isteri anak-anak. Ye dok?  


Pada aku, tanggungjawab mencari nafkah itu suami lah. Isteri yang berkerjaya, ayuh sama membantu walaupun kita ni di bawah tanggungjawab suami, tak salah kan sharing is caring? Pada yang punya isteri tak berkerja tu, harap suami tidak mengabaikan dan menidakkan hak mereka. Ye, korang boleh cakap "awak tak kerja jangan nak lebih-lebih". Jangan la macam tu kan, diorang ada hak untuk meminta  cuma pandai-pandai lah kan nak pujuk hehehe.


Jadi, mana satu pilihan anda????





Comments

Bg ak..kene bgtau jgk..sbb tiada ape nk dirahsiakn. lagi2 nk update boring kt tmpt kerja. Diaorg mintak isi jumlah pendapatan pasangan..takkan nk tipu kot..he2 Mmg lelaki wajib bg nafkah kt isteri. Isteri terpulang kt dia nk bantu ke x. Jika dilihat di sini, mmg kelebihan pd isteri. Tp wahai suami sekalian, bersabarlah, balasan yg besar akan dinikmati di akhirat spt syurga dan bidadari2 nya. Bukankah syurga itu dipagari dgn kesusahan. Ayuh para suami bangkitlah, jgn berhenti berlari sehingga kedua2 kakimu disyurga. =)

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…