Tuesday, May 8, 2012

Pengangguran yang amat dasyat.



Aku dapat rasakan kadar pengangguran yang amat hebat sekarang ni. Masakan tidak, exam Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) hari Sabtu, 12 Mei, ini melibatkan 30,000 orang yang dipanggil untuk menduduki ujian. Giler ahhhh.. Jadi sekarang ni aku tengah berkira-kira sama ada nak study ke tak. Peluang amat tipis ditambah pulak kemalasan yang maha hebat. Terbaik!!! Tiba-tiba aku terpikir, daripada 30,000 orang tu, berapa kerat je yang nak dipakai? Tak membazir kertas ke diorang nak prepare kertas soalan nanti?

 Teringat balik dua tahun lepas masa ujian personaliti cekgu MARA. Pengawas peperiksaan pernah bagitahu 10,000 orang yang menduduki ujian ni di seluruh negara. Aku bersyukur dapat lepas stage 1, then dipanggil microteaching. Microteaching untuk cekgu Biology saja memakan masa 3 hari. Hari ayng aku pergi ada la dalam 100 +++ yang datang. Stage 2 dah lepas, aku dipanggil untuk interview. Interview saja memakan masa 5 hari. Hari yang aku pergi saja dah 25 orang. Lepas tu terdengar soseh-soseh pegawai kat situ bersembang, kekosongan yang diperlukan tak sampai 10 pun. So? Apa kejadahnya panggil sampai 1000 orang untuk interview??



Renung-renungkan..

P/s; Aku berharap kalau ada yang menjenguk belog ni, baca statement ni dan terus tukar fikiran tak nak pegi exam PTD Sabtu ni. Jadi peluang untuk aku kembali cerah muahahaha...*poyo kan*




17 comments:

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Selamat menduduki peperiksaan...
Eyh, macam kembali menjadi pelajar semula...
Hehehe...

marya&riena said...

thanks fahmi...;)

yer,mcm pelajar selagi tak bekerja..mkn pakai dwit family lg..wawawa

YAT said...

eh kalo x pegi kne blacklist kn? xyah study.. aku tgk soklan cm exam MTest je.. hehe

mar yanie said...

Ow..yeke kne blacklist? Haish....

tamsilankendiri said...

rasa aku kalau xpergi pnggilan exam, xkena blacklist. blacklist kalau dah dpt offer job tu, tp xnak terima. Aku kan, dah putus asa nk join goverment. mcm aku g exam pegawai anti dadah taun lpas, berpuluh ribu g exam tp kekosongan cuma nk 10-20 org je.

mar yanie said...

so? br sedar governmnt ni suka sgt panggil beribu2 org pdhal kekosonvan 2 3 je.huh.nak marah.

The Dark Justice said...

weh ak pegi tp x bace pon..myols xde mse k..ha2

mar yanie said...

ko x yah pegi exam2 goverment ni sbb gaji ko skang dah 30 ribu sebulan khen??

Anonymous said...

I am living in New York city at the moment and also the
closest gymnasium to me charges all-around one hundred fifty bucks a
month, which is a whooping 1800 dollars I'd should spend a year.

Feel free to visit my web blog - bowflex selecttech 552 adjustable dumbbells

Anonymous said...

The a thousand Calorie Problem program is really a
strategy that can help you burn a lot of entire body fat by utilizing tough workouts and
also a precise ingesting routine to realize the very
best body fat burning outcomes.

Here is my web site ... simply click the following page

Anonymous said...

As an example, feeding on each individual 3 several hours straight.


My website - http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/7-reasons-adjustable-dumbbell-set/

Anonymous said...

The SelectTech Dumbbells are adjustable dumbbells
constructed by Nautilus and created below the Bowflex identify.


Here is my web-site :: More hints

Anonymous said...

They're sports activities instead than a variety or strategy for performing exercises.

my website best adjustable dumbbells

Anonymous said...

You may also uncover equipments that concentrate on adaptability, energy, endurance and
in general health.

Here is my webpage - cheap bowflex selecttech 552 dumbbells

Anonymous said...

It occupies less space and it can be exciting performing some
squats and lunges in the workouts or coaching.

my webpage - Read www.getfitnstrong.com

Anonymous said...

Actually, you already know that it's your destiny to have a overall body manlier than John Wayne; wilder than the usual cellular phone booth brimming with bobcats; a lot more ripped than 200lbs of twisted steel and sex charm.

Stop by my weblog: source

Anonymous said...

It provides added security when working with the aerobic
rowing feature and it gives a completed appear on your training session area.


my web-site - bowflex selecttech 552 dumbbells review