Skip to main content

Pengangguran yang amat dasyat.



Aku dapat rasakan kadar pengangguran yang amat hebat sekarang ni. Masakan tidak, exam Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) hari Sabtu, 12 Mei, ini melibatkan 30,000 orang yang dipanggil untuk menduduki ujian. Giler ahhhh.. Jadi sekarang ni aku tengah berkira-kira sama ada nak study ke tak. Peluang amat tipis ditambah pulak kemalasan yang maha hebat. Terbaik!!! Tiba-tiba aku terpikir, daripada 30,000 orang tu, berapa kerat je yang nak dipakai? Tak membazir kertas ke diorang nak prepare kertas soalan nanti?

 Teringat balik dua tahun lepas masa ujian personaliti cekgu MARA. Pengawas peperiksaan pernah bagitahu 10,000 orang yang menduduki ujian ni di seluruh negara. Aku bersyukur dapat lepas stage 1, then dipanggil microteaching. Microteaching untuk cekgu Biology saja memakan masa 3 hari. Hari ayng aku pergi ada la dalam 100 +++ yang datang. Stage 2 dah lepas, aku dipanggil untuk interview. Interview saja memakan masa 5 hari. Hari yang aku pergi saja dah 25 orang. Lepas tu terdengar soseh-soseh pegawai kat situ bersembang, kekosongan yang diperlukan tak sampai 10 pun. So? Apa kejadahnya panggil sampai 1000 orang untuk interview??



Renung-renungkan..

P/s; Aku berharap kalau ada yang menjenguk belog ni, baca statement ni dan terus tukar fikiran tak nak pegi exam PTD Sabtu ni. Jadi peluang untuk aku kembali cerah muahahaha...*poyo kan*




Comments

Selamat menduduki peperiksaan...
Eyh, macam kembali menjadi pelajar semula...
Hehehe...
marya&riena said…
thanks fahmi...;)

yer,mcm pelajar selagi tak bekerja..mkn pakai dwit family lg..wawawa
YAT said…
eh kalo x pegi kne blacklist kn? xyah study.. aku tgk soklan cm exam MTest je.. hehe
mar yanie said…
Ow..yeke kne blacklist? Haish....
tamsilankendiri said…
rasa aku kalau xpergi pnggilan exam, xkena blacklist. blacklist kalau dah dpt offer job tu, tp xnak terima. Aku kan, dah putus asa nk join goverment. mcm aku g exam pegawai anti dadah taun lpas, berpuluh ribu g exam tp kekosongan cuma nk 10-20 org je.
mar yanie said…
so? br sedar governmnt ni suka sgt panggil beribu2 org pdhal kekosonvan 2 3 je.huh.nak marah.
weh ak pegi tp x bace pon..myols xde mse k..ha2
mar yanie said…
ko x yah pegi exam2 goverment ni sbb gaji ko skang dah 30 ribu sebulan khen??
Anonymous said…
I am living in New York city at the moment and also the
closest gymnasium to me charges all-around one hundred fifty bucks a
month, which is a whooping 1800 dollars I'd should spend a year.

Feel free to visit my web blog - bowflex selecttech 552 adjustable dumbbells
Anonymous said…
The a thousand Calorie Problem program is really a
strategy that can help you burn a lot of entire body fat by utilizing tough workouts and
also a precise ingesting routine to realize the very
best body fat burning outcomes.

Here is my web site ... simply click the following page
Anonymous said…
As an example, feeding on each individual 3 several hours straight.


My website - http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/7-reasons-adjustable-dumbbell-set/
Anonymous said…
The SelectTech Dumbbells are adjustable dumbbells
constructed by Nautilus and created below the Bowflex identify.


Here is my web-site :: More hints
Anonymous said…
They're sports activities instead than a variety or strategy for performing exercises.

my website best adjustable dumbbells
Anonymous said…
You may also uncover equipments that concentrate on adaptability, energy, endurance and
in general health.

Here is my webpage - cheap bowflex selecttech 552 dumbbells
Anonymous said…
It occupies less space and it can be exciting performing some
squats and lunges in the workouts or coaching.

my webpage - Read www.getfitnstrong.com
Anonymous said…
Actually, you already know that it's your destiny to have a overall body manlier than John Wayne; wilder than the usual cellular phone booth brimming with bobcats; a lot more ripped than 200lbs of twisted steel and sex charm.

Stop by my weblog: source
Anonymous said…
It provides added security when working with the aerobic
rowing feature and it gives a completed appear on your training session area.


my web-site - bowflex selecttech 552 dumbbells review

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…