Tuesday, May 29, 2012

Kawan saya kena sakit tiroid.



Hai uolss..harap semua happy sentiasa ye.


Hari ni dokter Mariani nak berkongsi sedikit sebanyak tentang penyakit tiroid. Tiba-tiba concern pasal sakit tiroid. Kenapa? Sedih sebab one of my friends, yati disahkan menghidapi penyakit tiroid. Kalau dengar terms "tiroid" ramai yang anggap owh mesti bengkak pada leher, mesti sakit bahagian tekak bla bla. Mungkin macam tonsil kan tapi it's beyond that. Saya sangat bersimpati pada Yati. Semoga awak tabah ye, kuatkan semangat.


Soalan pertama yang berlegar-legar kat kepala saya ni "Sejak bila awak sedar yang awak ni sakit?". Kedua "Macam mana awak dapat sakit ni? Memang keturunan ke?". So, lepas bertanya itu ini itu ini dan hasil carian Mr Google, ini dia.....


Tiroid adalah satu kelenjar yang terletak di bahagian leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Ia boleh mempengaruhi hampir kesemua bahagian-bahagian badan dan juga membahayakan kesihatan. Yati cite tiroid ni sejenis penyakit yang tak diketahui punca. UNKNOWN. Haish, pasni saya akan  usulkan pelajar-pelajar biology buat research pasal ni. Ia berlaku secara tidak sedar dan bukan sejenis penyakit keturunan.


Macam mana awak mula sedar yang awak sakit? Apa yang membuatkan awak nak pergi jumpa doktor?  Bermula dari simptom nervous dan gelisah, terketar-ketar. Banyak lagi simptom-simptom sakit tiroid ni. Ada antara simptom tersebut buat aku kecut perut. Jum tengok;

Simptom-simptom penyakit tiroid.

  • bengkak di leher
  • degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
  • kitaran haid tak teratur
  • lemah
  • kuat berpeluh
  • mata menjadi besar
  • mood tidak menentu
  • muscle cramp
  • rambut tidak kuat
  • sukar tidur
  • sukar bernafas
  • tak tahan panas
  • tekanan darah naik
  • osteoporosis, sakit tulang belakang
  • tremor atau menggeletar
  • turun berat badan walaupun makan banyak


She's look so tired, berpeluh, pucat. Kesian Yati tapi demi kawan2 tetap gigih menjayakan reunion kan.

Saya doakan awak cepat sembuh ye Yati sayam. Saya tumpang sedih bila doktor suruh awak hold niat nak kawen dalam tempoh 2 tahun sebab hormon tak stabil lagi kan. TAPI lama nyeeeewwww..hehehe.Takpelah yati, boleh tunggu saya kan. Nanti 2 tahun lagi kita kawen. Awak bini pertama saya jadi madu nye bahahaha.


P/s; Orang yang ada panggilan nama start ngan huruf "Y" ni memang ada masalah dengan muka ke? Yati? Yatt? Yani? Kehkehkeh. Untuk pengetahuan semua, Yati adalah seorang pe"resdung" tegar...:D




6 comments:

YAT said...

Hampeh ko nak matchkan nama Y dengan jerawattttttttt!! hahahahhahahaa

Anonymous said...

saya tumpang simpati apa yang awk alami dan saya faham masalah awak sbb saya pun mengalami penyakit yang sama..saya da sakit 11thn mula2 saya tak boleh terima hakikat slps tu saya redha dgn ketentuanNYA...sebenarnya sakit ni adalah ujian dan mengajar kita menjadi org yg lebih tabah dan sabar mungkin ia lebih mencabar dari org biasa tapi hasilnya hanya Allah yg tau

Shahiddan Mazlan said...

Asslmkm,
ibu saya pun penghidap kanser tiroid selama 5 tahun. Mmg sgt kesian tgk dia macam tu. bila doktor kata terpaksa bedah, kami sefamili sgt takut apa2 jd kat dia. Tapi Alhamdulillah, dia dipertemukan dgn Produk SNE. Mula2 skeptikal sebab dah berhabis byk tapi keadaan ibu makin ok dan selepas dua bulan makan produk SNE doktor sahkan dia bebas Tiroid. Mmg bersyukur sangat.

Sejak tu, dia berhenti kerja dan buat Produk ni sepenuh masa carik org sakit. So, sy harap kawan awak pun boleh bebas dr penyakit tiroid macam ibu sy. Lawat blog saya di http://senangnakelok.blogspot.com

Anonymous said...

Ada testimoni penyanyi Abot yg menderita kerana penyakit tiroid dan berjaya disembuhkan dengan menggunakan produk ahb.. cuba call saya Azura 019-4492625..

djkakpahGomofm said...

Salam. Jom join grup di facebook TAIROD DAN ANDA untuk sama berkongsi pengalaman dalam menghadapi penyakit ini..

Daud Mohamad said...

risau ramaiyg x sedar ada tiroid