Skip to main content

Kawan saya kena sakit tiroid.



Hai uolss..harap semua happy sentiasa ye.


Hari ni dokter Mariani nak berkongsi sedikit sebanyak tentang penyakit tiroid. Tiba-tiba concern pasal sakit tiroid. Kenapa? Sedih sebab one of my friends, yati disahkan menghidapi penyakit tiroid. Kalau dengar terms "tiroid" ramai yang anggap owh mesti bengkak pada leher, mesti sakit bahagian tekak bla bla. Mungkin macam tonsil kan tapi it's beyond that. Saya sangat bersimpati pada Yati. Semoga awak tabah ye, kuatkan semangat.


Soalan pertama yang berlegar-legar kat kepala saya ni "Sejak bila awak sedar yang awak ni sakit?". Kedua "Macam mana awak dapat sakit ni? Memang keturunan ke?". So, lepas bertanya itu ini itu ini dan hasil carian Mr Google, ini dia.....


Tiroid adalah satu kelenjar yang terletak di bahagian leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Ia boleh mempengaruhi hampir kesemua bahagian-bahagian badan dan juga membahayakan kesihatan. Yati cite tiroid ni sejenis penyakit yang tak diketahui punca. UNKNOWN. Haish, pasni saya akan  usulkan pelajar-pelajar biology buat research pasal ni. Ia berlaku secara tidak sedar dan bukan sejenis penyakit keturunan.


Macam mana awak mula sedar yang awak sakit? Apa yang membuatkan awak nak pergi jumpa doktor?  Bermula dari simptom nervous dan gelisah, terketar-ketar. Banyak lagi simptom-simptom sakit tiroid ni. Ada antara simptom tersebut buat aku kecut perut. Jum tengok;

Simptom-simptom penyakit tiroid.

  • bengkak di leher
  • degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
  • kitaran haid tak teratur
  • lemah
  • kuat berpeluh
  • mata menjadi besar
  • mood tidak menentu
  • muscle cramp
  • rambut tidak kuat
  • sukar tidur
  • sukar bernafas
  • tak tahan panas
  • tekanan darah naik
  • osteoporosis, sakit tulang belakang
  • tremor atau menggeletar
  • turun berat badan walaupun makan banyak


She's look so tired, berpeluh, pucat. Kesian Yati tapi demi kawan2 tetap gigih menjayakan reunion kan.

Saya doakan awak cepat sembuh ye Yati sayam. Saya tumpang sedih bila doktor suruh awak hold niat nak kawen dalam tempoh 2 tahun sebab hormon tak stabil lagi kan. TAPI lama nyeeeewwww..hehehe.Takpelah yati, boleh tunggu saya kan. Nanti 2 tahun lagi kita kawen. Awak bini pertama saya jadi madu nye bahahaha.


P/s; Orang yang ada panggilan nama start ngan huruf "Y" ni memang ada masalah dengan muka ke? Yati? Yatt? Yani? Kehkehkeh. Untuk pengetahuan semua, Yati adalah seorang pe"resdung" tegar...:D




Comments

YAT said…
Hampeh ko nak matchkan nama Y dengan jerawattttttttt!! hahahahhahahaa
Anonymous said…
saya tumpang simpati apa yang awk alami dan saya faham masalah awak sbb saya pun mengalami penyakit yang sama..saya da sakit 11thn mula2 saya tak boleh terima hakikat slps tu saya redha dgn ketentuanNYA...sebenarnya sakit ni adalah ujian dan mengajar kita menjadi org yg lebih tabah dan sabar mungkin ia lebih mencabar dari org biasa tapi hasilnya hanya Allah yg tau
Asslmkm,
ibu saya pun penghidap kanser tiroid selama 5 tahun. Mmg sgt kesian tgk dia macam tu. bila doktor kata terpaksa bedah, kami sefamili sgt takut apa2 jd kat dia. Tapi Alhamdulillah, dia dipertemukan dgn Produk SNE. Mula2 skeptikal sebab dah berhabis byk tapi keadaan ibu makin ok dan selepas dua bulan makan produk SNE doktor sahkan dia bebas Tiroid. Mmg bersyukur sangat.

Sejak tu, dia berhenti kerja dan buat Produk ni sepenuh masa carik org sakit. So, sy harap kawan awak pun boleh bebas dr penyakit tiroid macam ibu sy. Lawat blog saya di http://senangnakelok.blogspot.com
Anonymous said…
Ada testimoni penyanyi Abot yg menderita kerana penyakit tiroid dan berjaya disembuhkan dengan menggunakan produk ahb.. cuba call saya Azura 019-4492625..
djkakpahGomofm said…
Salam. Jom join grup di facebook TAIROD DAN ANDA untuk sama berkongsi pengalaman dalam menghadapi penyakit ini..
Daud Mohamad said…
risau ramaiyg x sedar ada tiroid

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…